9 Οκτ 2015

Ενοχλήθηκαν οι βουλευτές και έκαναν παράπονα στον... "πατερούλη" Βούτση

Οι βουλευτές παραπονέθηκαν και ο πρόεδρος της Βουλής είχε σήμερα άτυπη συνάντηση με τα προεδρία της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας και της ΕΣΗΕΑ για τις φωτογραφήσεις εντός
της Ολομέλειας και δημοσιοποίησης των «ιδιαίτερων» στιγμών των βουλευτών. Ήτοι, φωτογραφίες με τις σημειώσεις και τα... μηνύματά τους.
Με αφορμή τα φωτορεπορτάζ με τις σημειώσεις του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη, τους ιδιωτικούς διαλόγους της βουλευτού της ΝΔ Όλγας Κεφαλογιάννη στο κινητό της, τις σημειώσεις του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη αλλά και παλαιότερα ακόμα και των σημειώσεων που κρατούσε στα κυβερνητικά έδρανα ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας – και μετά τα σχετικά παράπονα των βουλευτών που αισθάνονται πλέον ευάλωτοι στο έδρανο ακόμα και για τα πολύ αυστηρά προσωπικά δεδομένα- σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Βουλής είχε συνάντηση με τις επαγγελματικές Ενώσεις των φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφων.
Συμφωνήθηκε ότι θα πρέπει να υπάρξουν κανόνες απορρύθμισης, συναντίληψης και τήρηση της δεοντολογίας στην άσκηση του κοινοβουλευτικού ρεπορτάζ από φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφους. Τις επόμενες ώρες αναμένεται να εκδοθούν και σχετικές ανακοινώσεις από τις δύο επαγγελματικές ενώσεις.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας Μάριος Λώλος, αποχωρώντας από τη συνάντηση δήλωσε πως «παρόλο που τα μέλη της Ενώσεως δεν «τραβάνε» τέτοιες εικόνες, δεσμευόμαστε να προβούμε σε συστάσεις στα μέλη μας, που να τους θυμίζουμε τους κανόνες δεοντολογίας. Ότι δηλαδή δεν τραβάμε προσωπικά δεδομένα». Ο κ. Λώλος κατήγγειλε «την αθέμιτη στάση δημοσιογράφων να τραβάνε φωτογραφίες με το κινητό τους, εντός της Βουλής, ακόμα και σε χώρους που δεν επιτρέπεται η λήψη φωτογραφιών από κανέναν».
Το θέμα πάντως των φωτορεπορτάζ με προσωπικά δεδομένα βουλευτών και υπουργών είχε τεθεί και την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο με την τότε πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου να το θέτει δημοσίως από την έδρα της Ολομέλειας και λέγοντας πως εάν συνεχιστεί αυτή η λήψη φωτογραφιών θα αναγκαστεί να παρθούν μέτρα, όπως μετατόπιση σε άλλο θεωρείο, με «ακατάλληλο σημείο», των φωτορεπόρτερ.

Αποσύρθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα των συμβασιούχων της Βουλής που εκδικαζόντουσαν σήμερα

Τα μέλη της ΕΣΗΕΑ, επίσης, έθεσαν το θέμα των δημοσιογράφων του Καναλιού της Βουλής και εν γένει της ΒτΕ που οι συμβάσεις εργασίες τους έχουν λήξη και δεν έχουν ανανεωθεί, με αποκλειστική της προηγούμενης Προέδρου της Βουλής κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου. Ο νέος Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, είπε πως το θέμα το εξετάζει.
Σήμερα, πάντως, εάν και ήταν να εκδικαστούν ασφαλιστικά μέτρα συμβασιούχων που εάν και οι συμβάσεις εργασίας τους έχουν λήξη συνεχίζουν να εργάζονται, χωρίς να πληρώνονται, και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να αποσύρουν τις αιτήσεις μετά και τις διαβεβαιώσεις και δηλώσεις του νέου Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, ότι θα δει το θέμα όλων των συμβασιούχων της Βουλής και θα επιδιώξει να αντιμετωπιστεί θετικά.