8 Οκτ 2015

ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ Ή «ΚΟΥΡΕΜΑ» ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ; Όλα όσα ακούγονται στους διαδρόμους των… Βρυξελλών


kourema katatheseis
Τα εφιαλτικά σενάρια σχετικά με τις καταθέσεις των Ελλήνων επανέρχονται, όσο καθυστερεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, οι καταθέσεις μπορεί να κινδυνεύσουν το 2016, σε περίπτωση που η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν ολοκληρωθεί μέσα στο 2015, σενάριο που επίσης δεν μπορεί να αποκλειστεί καθώς υπάρχουν τρεις ομάδες προαπαιτούμενων που θα πρέπει να υλοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα. Όπως διαμηνύουν από τις Βρυξέλλες, πρόκειται για μεταρρυθμίσεις που συνδέονται με τα 2 δισ. από την πρώτη δόση, αλλά και μεταρρυθμισεις που δεν κλείσει για τη δόση ύψους 1 δισ. ευρώ και αφορούν στην τρίτη αξιολόγηση. Δεδομένης όμως της αρνητικής στάσης ορισμένων εκ των υπουργών να ακουμπήσουν καυτά θέματα, μεταξύ των οποίων και το ασφαλιστικό, ο κίνδυνος του κουρέματος των καταθέσεων γίνεται όλο και πιο ορατός.
Άλλωστε, η ίδια η ανακεφαλαιοποίηση έπεται της υιοθέτησης μέτρων, νόμων και μεταρρυθμίσεων για το χρηματοπιστωτικό σύστημα μεταξύ των οποίων και η τελική διευθέτηση των κόκκινων δανείων και των πλειστηριασμών -που συνδέονται άμεσα- αλλά και των λοιπών μέτρων της πρώτης αξιολόγησης που συνδέονται με τα υπόλοιπα 15 δισ.

Τα stress tests
Μια πρώτη εικόνα για τα ποσά που θα απαιτηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα δώσουν τα αποτελέσματα των stress tests, που αναμένεται να ανακοινωθούν στις 25 Οκτωβρίου από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι τράπεζες εξετάζουν όλα τα εναλλακτικά σενάρια ώστε η ανακεφαλαιοποίηση να είναι «αναίμακτη» να μην χρειαστεί να «κουρέψουν» δηλαδή καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, όπως προβλέπει η νέα οδηγία BRRD που ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το «κούρεμα» -εφόσον βέβαια υλοποιηθεί- θα πάρει την μορφή παροχής νέων μετοχών της τράπεζας αντί ρευστού. Αν, π.χ. το «κούρεμα» είναι της τάξης του 20%, ο κάτοχος του λογαριασμού θα λάβει 20.000 ευρώ σε μετοχές σε περίπτωση που το υπόλοιπο είναι 200.000 ευρώ.