27 Νοε 2015

Γιατί κινδυνεύει να ναυαγήσει το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών...

Αντιπολίτευση για συμβούλιο αρχηγών: Η αιφνίδια στροφή Τσίπρα δημιουργεί υποψίες παγίδας
...πριν καν συγκληθεί...
Να ναυαγήσει πριν καν συγκληθεί κινδυνεύει το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών που όλως αιφνιδίως αποφάσισε να ζητήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ανακοινώνοντάς το, μάλιστα, από το Ισραήλ και χωρίς...
να έχει επικοινωνήσει με τους αρχηγούς των κομμάτων που καλούνταν να τοποθετηθούν αν θα προσέλθουν με βάση δημοσιογραφικές πληροφορίες.  



Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αμφισβητούν ευθέως τις προθέσεις της κυβέρνησης και, αν και με εξαίρεση το ΚΚΕ που ήταν απολύτως αρνητικό, οι επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων προτίθενται να παραστούν στη σύσκεψη, οι καχυποψίες που εκφράζεται στο στελεχιακό τους δυναμικό είναι τόσο έντονες που δεν αφήνουν περιθώρια όχι μόνον για συναίνεση αλλά ούτε καν για συνεννόηση.

Η επιλογή, εξάλλου, του κ. Τσίπρα να ζητήσει κάτι που ο ίδιος στο παρελθόν αρνούνταν διαρρήδην και μόλις πριν από δύο μήνες, στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, αλλά και μετά από αυτές, απέκλειε κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο συνεννόησης με τις άλλες δυνάμεις –που ήταν το «παλιό» με το οποίο ήθελε «να ξεμπερδέψει»- δυσκολεύει την έναρξη του διαλόγου που αρκετοί θεωρούν ότι εκδηλώνεται για να παγιδέψει την αντιπολίτευση, όπως συνέβη το περασμένο καλοκαίρι με την υπερψήφιση του τρίτου Μνημονίου.

Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο καθώς η πρωθυπουργική πρωτοβουλία εκδηλώθηκε σε μια στιγμή που η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται ακέφαλη και ταλανίζεται από τη δίνη της εσωκομματικής αντιπαράθεσης, ενώ ο μεταβατικός αρχηγός της Γιάννης Πλακιωτάκης δεν διαθέτει την απαραίτητη νομιμοποίηση για να δεσμεύσει τη Νέα Δημοκρατία, γεγονός που κάνει πολλούς στο κόμμα του να θεωρούν την κίνηση του κ. Τσίπρα «προσχηματική» και να καταλογίζουν «ανομολόγητες προθέσεις παρέμβασης» στα εσωτερικά τους.

Ενστάσεις για το Ασφαλιστικό


Στα κομματικά επιτελεία περιμένουν τα τηλεφωνήματα που φημολογείται ότι θα κάνει στους αρχηγούς την Παρασκευή για να πληροφορηθούν τον χρόνο της συνάντησης –που λέγεται ότι θα επιχειρηθεί να γίνει το Σάββατο, που επιστρέφει από το ταξίδι του στην Ιταλία ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος-, καθώς και τα θέματα που θα απασχολήσουν τη σύσκεψη και τα οποία, κατά την κυβερνητική εκπρόσωπο θα είναι το προσφυγικό και ο διάλογος για την κοινωνική ασφάλιση.

Σε μερίδα της αντιπολίτευσης, ωστόσο, και κυρίως στο ΠΑΣΟΚ και στο Ποτάμι διατυπώνεται ζωηρή αμφισβήτηση για το κατά πόσο εμπίπτει το Ασφαλιστικό στη σφαίρα των θεμάτων που, σύμφωνα με το Σύνταγμα, μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών. Συνεργάτες της κυρίας Φώφης Γεννηματά και του κ. Σταύρου Θεοδωράκη θεωρούν ότι το συγκεκριμένο ζήτημα αφορά τον κοινοβουλευτικό διάλογο και, σε κάθε περίπτωση, δεν συναινούν σε μια γενικόλογη κουβέντα που στόχο θα έχει να υφαρπάξει η κυβέρνηση ένα «ναι» ή ένα «όχι» για να προχωρήσει σε όσα έχει δεσμευτεί έναντι των δανειστών.

«Θα σας θυμίσω τι είχα πει προεκλογικά για τον κ.Τσίπρα: Είναι ο άνθρωπος που τη μια μέρα θα σου ζητήσει δανεικά για να πάρει γάλα για το παιδί του και την άλλη μέρα θα σε καταγγείλει ότι του έδωσες λεφτά και πήγε και μέθυσε», έγραψε στο facebook ο κ. Θεοδωράκης σε μια ανάρτηση με σκληρά λόγια για τη στάση του πρωθυπουργού.

«Το Ποτάμι βέβαια θα προσέλθει στη σύσκεψη αρχηγών αν την συγκαλέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Χωρίς όμως ψευδαισθήσεις», συμπλήρωσε. «Ξέρουμε ότι το μόνο που επιδιώκει ο κ. Τσίπρας είναι η επανάληψη του ίδιου σεναρίου. Να συμφωνήσουμε στο πλαίσιο και να δώσει εκείνος το περιεχόμενο που θέλει. Ό,τι έγινε και με το Μνημόνιό του. Εμείς λέγαμε ότι πρέπει να σωθεί η χώρα με μεταρρυθμίσεις και μείωση του κομματικού κράτους και εκείνος έβαλε νέους φόρους αφήνοντας απείρακτες τις συντεχνίες και τα συμφέροντα. Μόνο που την ίδια απάτη δεν μπορείς να την κάνεις δυο φορές. Τουλάχιστον στους ίδιους ανθρώπους».

Με πρόθεση να επιμείνει στην «ανάγκη σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης από τεχνοκράτες» προτίθεται να προσέλθει στη σύσκεψη ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης. «Αν δεν είναι αυτή η ώρα να παραμερίσουμε εγωισμούς και αλαζονεία, πια είναι;», αναρωτιέται το κόμμα του σε σχετική ανακοίνωση. Ο ίδιος, εξάλλου, ο κ. Λεβέντης είχε νωρίτερα δηλώσει ότι «συναίνεση δεν σημαίνει να ψηφίζεις βλακώδη πράγματα» για να συμπληρώσει: «Αν αυτό έχουν στο μυαλό τους, αυτό είναι φασισμός».

Ποιος αποφασίζει στη ΝΔ;


«Όταν υπάρξει επίσημη πρόσκληση, θα τοποθετηθώ», ήταν το λακωνικό σχόλιο που περιορίστηκε να κάνει από την πλευρά ο κ. Πλακιωτάκης, ο οποίος συναντήθηκε, διαδοχικά, με τους πρώην πρωθυπουργούς και προέδρους της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή,  Αντώνη Σαμαρά και Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ενώ είχε επαφές και με τους τέσσερις υποψηφίους αρχηγούς που όλοι τους υπήρξαν επιφυλακτικοί για τη στάση που πρέπει να τηρήσει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ...