27 Νοε 2015

ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

του Β. Πολίτη αξιωματικού Π.Ν ε.α. Ειδικού Αναλυτή σε θέματα Διεθνούς Στρατηγικής και Ασφάλειας
Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται πλέον όλες οι χώρες της Ευρώπης μετά την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στην Γαλλία
και τον φόβο νέων επιθέσεων Σαν πρώτη αντίδραση στις βομβιστικές επιθέσεις στο Παρίσι, η Γερμανία, Αυστρία, Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο εντείναν τα μέτρα ασφαλείας και τους ελέγχους στους μεθοριακούς σταθμούς και αεροδρόμια, η δε Γαλλία έκλεισε παντελώς τα σύνορα της. Στην Ελλάδα δυστυχώς συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς η είσοδος προσφύγων από τα τουρκικά παράλια στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου παρά την επιδείνωση των καιρικών συνθηκών και την ύπαρξη του όλου αρνητικού κλίματος υποδοχής από τα κράτη-μέλη της ΕΕ που αποτελούν τελικούς σταθμούς προορισμού. Ο συνολικός αριθμός των προσφύγων που έχουν περάσει τα σύνορα μας από τις αρχές του χρόνου και έχουν καταγραφεί είναι πάνω από 620.000, ενώ δεν υπάρχουν επακριβή στοιχεία για το πόσοι έχουν εγκαταλείψει την χώρα.
Ο κίνδυνος εγκλωβισμού των χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα, λόγω της παραπάνω κατάστασης, σε συνδυασμό με τον ήδη μεγάλο αριθμό εγκατεστημένων αλλοδαπών είναι σίγουρο ότι σύντομα θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα με καταστρεπτικές για την πατρίδα μας συνέπειες, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα.
Η συνεχής  αδιαφορία των Τουρκικών αρχών για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών από τα παράλια της, δημιουργεί πλέον σαφές θέμα ευθυνών ηθικής αυτουργίας. Οι Τούρκοι μεταφορείς έχουν πλέον οργανωμένες βάσεις που λειτουργούν επί 24ωρου βάσεως  τόσον στο Τσεσμέ όσον και στην Σμύρνη εκδίδοντας πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα με μικρό αντίτιμο (Συριακά διαβατήρια με 2.000 ευρώ).
Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πιέσει άμεσα την Τουρκία  για ίδρυση σημείων ελέγχου στα Τουρκικά παράλια, με σκοπό αυτά να λειτουργήσουν σαν τόποι ανάσχεσης, ελέγχου και διαλογής μετακινούμενων πληθυσμών προ της εισόδου τους στην ΕΕ καθώς και απευθείας μεταφοράς τους σε επιλεγμένα κράτη –μέλη  της, τότε το πρόβλημα θα παραμένει άλυτο και θα συνεχίζουμε να θρηνούμε θύματα στον υγρό τάφο του Αιγαίου.


Τα ελληνικά σύνορα αποτελούν πια εκ των πραγμάτων τα  εξ ανατολών  ευρωπαϊκά σύνορα. Η Ευρώπη σήμερα αποτελεί την «γη της επαγγελίας», το όνειρο για χιλιάδες μετανάστες της Ασίας και της Αφρικής, κάτι ανάλογο με αυτό που αναζητούσαν οι   Ευρωπαίοι μετανάστες στην Αμερική πριν από ένα αιώνα περίπου.  Όσο οι κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες στο παγκόσμιο περιβάλλον επιδεινώνονται,  τόσο τα ανθρώπινα κύματα μεταναστών θα εντείνονται και οι μετακινήσεις πληθυσμών θα είναι μαζικές και ανεξέλεγκτες . Είναι τελικά αδιαμφισβήτητο ότι το πρόβλημα αυτό δεν  αφορά μόνο την Ελλάδα αλλα συνολικά όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και ως εκ τούτου θα πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά με ενιαία Ευρωπαϊκή στάση και πολιτική που δυστυχώς αυτή την στιγμή είναι μόνο στα χαρτιά και στις αναφορές των επισκέψεων υποκρισίας των ιθυνόντων στα προσφυγικά στρατόπεδα.