26 Νοε 2015

Την μονη λυση που εχει η Ν.Δ την περιγραφει....Η επόμενη μέρα της ΝΔ και ο Καραμανλής

Η επόμενη μέρα της ΝΔ και ο ΚαραμανλήςΤου Γιώργου Λακόπουλου
Στην κοινοβουλευτική Δημοκρατία είναι συνηθισμένο το ερώτημα "πότε θα πέσει η κυβέρνηση;". Στην ελληνική εκδοχή της το ερώτημα μετατρέπεται πλέον σε "πότε θα πέσει η αξιωματική αντιπολίτευση;"! 

Η απάντηση είναι απλή: είναι θέμα χρόνου. Από την περασμένη Κυριακή το κόμμα "Νέα Δημοκρατία" έπαψε να υπάρχει με τα χαρακτηριστικά που είχε ως τώρα. 
Ο πολιτικός φορέας που ίδρυσε πριν από 41 χρόνια ο Κωνσταντίνος Καραμανλής άλλαξε ηγεσία έξι φορές μετά απ' αυτόν. Και στις έξι η συνέχειά του ήταν διασφαλισμένη. Η κομματική συσπείρωση ήταν μέγεθος υπέρτερο των προσώπων. Γι' αυτό άλλωστε όταν ο Κωστής Στεφανόπουλος και η Ντόρα Μπακογιάννη -μετά την ήττα τους στις εσωκομματικές αρχαιρεσίες- επιχείρησαν να αναμετρηθούν με τους νικητές, οι οπαδοί τους δεν ακολούθησαν.
Αυτή η παράδοση τινάχθηκε ήδη στον αέρα με το φιάσκο της περασμένης Κυριακής και τις προσωπικές αντιπαραθέσεις που πυροδοτεί. Όποιος θέλει μπορεί να στοιχηματίσει με ασφάλεια ότι, αν τελικά πραγματοποιηθούν οι εσωκομματικές εκλογές, ο "νικητής" δεν θα έχει νικήσει και πολύ. Οι υπόλοιποι είτε θα τον αμφισβητήσουν από την πρώτη στιγμή, είτε θα τον αφήσουν "μόνο στο σπίτι". Και αυτή τη φορά μάλλον θα βρεθούν αρκετοί να τους ακολουθήσουν. Η έννοια της κομματικής συνοχής έχει γίνει ήδη κομμάτια και θρύψαλα.
Η ενδεχόμενη αμοιβαδοποίηση της ΝΔ μπορεί ακόμη και να της στερήσει το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αν σπάσει σε κομμάτια δεν είναι βέβαιο ότι ένα από αυτά θα είναι στη Βουλή αριθμητικά μεγαλύτερο από τα λοιπά κόμματα της αντιπολίτευσης. Αλλά και να παραμείνει αξιωματική αντιπολίτευση, με ένα ή δυο κόμματα στο μαλακό υπογάστριο της θα είναι αδύνατο να προβάλει ως εναλλακτική λύση. Ποιος θα εμπιστευόταν οποιανδήποτε από τους τέσσερις υποψηφίους για μέλλοντα Πρωθυπουργό όταν θα έχει αποδεδειχθεί ανίκανος να συσπειρώσει το σύνολο των κομματικών δυνάμεων; Ο βασιλιάς θα είναι γυμνός.
Τι μένει λοιπόν; Κάποιος να μετατρέψει το μειονέκτημα σε πλεονέκτημα. Να κάνει την προϊούσα αποδιάρθρωση αφετηρία επαναθεμελίωσης ενός πολιτικού φορέα που θα εκφράζει την κοινωνική βάση της συντηρητικής παράταξης. Το κόμμα που διαλύεται να δώσει τη θέση του σε ένα κόμμα που ιδρύεται. Έτσι η ευρύτερη Δεξιά μετά την ΕΡΕ και τη ΝΔ θα βρει την πολιτική της έκφραση σε καινούργιο πολιτικό σχηματισμό και το πολιτικό σύστημα θα εξισορροπήσει.
Υπάρχει πρόσωπο να αναλάβει αυτή την πρωτοβουλία; Είναι κοινό μυστικό ότι οι περισσότεροι ακόμη και πέραν της ΝΔ στρέφονται στον πρώην Πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή. Το ερώτημα βέβαια είναι αν ο ίδιος θα το επιχειρούσε κάτω από τις σημερινές συνθήκες. Γιατί όχι; Όπως έλεγε ο Γάλλος συγγραφέας Αντρέ Μαρλώ: "Το να είσαι βασιλιάς είναι ανώφελο. Αυτό που μετράει είναι να δημιουργήσεις ένα βασίλειο".