26 Νοε 2015

Αγρίεψε η ρωσική "αρκούδα"! Παγώνουν τον αγωγό Turkstream και το πυρηνικό εργοστάσιο στην Άγκυρα - Κόβουν τρόφιμα και τις πτήσεις

Με την παγκόσμια κοινή γνώμη να ανησυχεί Ρωσία και Τουρκία παρά τα μικρά βήματα έτσι ώστε να εξομαλυνθεί η κατάσταση, κατά κύριο λόγο συνεχίζουν τις εμπρηστικές δηλώσεις και τις κινήσεις επικίνδυνου και υψηλού ρίσκου.

Όλες οι στρατιωτικές επαφές με την Τουρκία διεκόπησαν, έπειτα από την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από τουρκικό καταδιωκτικό, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ.
«Σήμερα, έπειτα από την λήψη πρότερης απόφασης, κλείνουν όλα τα κανάλια συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας και των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων», δήλωσε ο Κονασένκοφ.
«Αυτό αφορά και την λεγόμενη γραμμή επικοινωνίας που άνοιξε για την αποφυγή αεροπορικών ατυχημάτων κατά τη διάρκεια της καταστροφής των υποδομών τρομοκρατών στη Συρία», διευκρίνισε.
Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομίας της Ρωσίας Αλεξέι Ουλουκάγεφ επιβεβαίωσε ότι εξετάζεται η επιβολή περιορισμών στις πολιτικές πτήσεις προς και από την Τουρκία.
«Το υπουργείο θα προετοιμάσει τις προτάσεις του μέσα στις επόμενες 2-3 μέρες και το υπουργείο Μεταφορών θα τις προωθήσει», δήλωσε ο Ουλουκάγεφ, έπειτα από σχετική ερώτηση.
Σύμφωνα με τον Ουλουκάγεφ, τα σχέδια όπως ο αγωγός αερίου TurkStream και η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Ακουγιού στην Τουρκία είναι ανάμεσα στα επενδυτικά προγράμματα που ενδεχομένως να παγώσουν ή να ακυρωθούν στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων που επιβληθούν ενάντια στην Άγκυρα
Επιπρόσθετα, σύμφωνα με δημοσίευση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του, το ρωσικό υπουργείο Γεωργίας θα προετοιμάσει προτάσεις περιορισμού του εφοδιασμού τροφίμων από την Τουρκία εντός των επόμενων δύο ημερών, σε συνέχεια της εντολής του πρωθυπουργού της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ που ζήτησε νωρίτερα σήμερα από την κυβέρνησή του να ετοιμάσει σειρά οικονομικών μέτρων σε αντίποινα για την «επιθετική ενέργεια» της Τουρκίας.
Εξάλλου ο εκπρόσωπος του συριακού στρατού ταξίαρχος Αλί Μαϊχούμπ ανέφερε πως η κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού Su-24 από τουρκικό καταδιωκτικό F-16 αποτελεί αδιαμφισβήτητη απόδειξη της υποστήριξης που παρέχει η Τουρκία στις «τρομοκρατικές» οργανώσεις στην Συρία.
Tην ίδια ώρα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατήγγειλε σήμερα ότι ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν δεν απάντησε στα τηλεφωνήματα που του έκανε αφού η τουρκική πολεμική αεροπορία κατέρριψε ένα ρωσικό βομβαρδιστικό υποστηρίζοντας ότι παραβίασε τον εναέριο χώρο της Τουρκίας στα σύνορα με τη Συρία.
«Μετά το περιστατικό τηλεφώνησα στον Πούτιν, όμως έως αυτή τη στιγμή ο Πούτιν δε μου έχει απαντήσει» επισήμανε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο France 24, ενώ προσέθεσε ότι «θα μπορούσαμε ενδεχομένως να αναχαιτίσουμε διαφορετικά αυτή την παραβίαση του εναέριου χώρου» εάν «γνωρίζαμε ότι επρόκειτο για ένα ρωσικό αεροσκάφος».
Νωρίτερα, ο Ερντογάν είχε ζητήσει από τους Ρώσους να ζητήσουν συγγνώμη για το ρωσικό μαχητικό που βρέθηκε στον εναέριο χώρο της Τουρκίας, ως απάντηση στη δήλωση του Βλαντιμίρ Πούτιν που είχε επίσης ζητήσει από τους Τούρκους να ζητήσουν συγγνώμη για την κατάρριψη του μαχητικού.
O πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ έφθασε σήμερα στη Μόσχα, όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί προσέγγιση μεταξύ των θέσεων της Ρωσίας και των ΗΠΑ αναφορικά με το ζήτημα της Συρίας και τη μάχη εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
Στο ίδιος μήκος και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι οι σχέσεις Τουρκίας - Ρωσίας πέρασαν στο παρελθόν από πολλές δοκιμασίες και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «μετά από αυτό το πρόσφατο γεγονός, που λύπησε όλους, θα κερδίσει η διπλωματία και οι σχέσεις των δύο χωρών θα βρουν το δρόμο τους».
Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ότι περιμένει συγνώμη από την Τουρκία, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι "δεν χρειάζεται να πούμε συγνώμη σε μια κατάσταση που έχουμε δίκιο. Αλλά τη λύπη μας την εκφράσαμε χθες τηλεφωνικά. Και σήμερα όλοι εκφράσαμε τη λύπη μας. Όμως οι κανόνες εμπλοκής είναι ξεκάθαροι και παραβιάστηκε ο εναέριος χώρος μας».
Επίσης, ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη βδομάδα θα συναντηθεί στο Βελιγράδι με τον Ρώσο ομόλογο του και ότι θα υπάρξει και συνάντηση Ερντογάν-Πούτιν. Το σημαντικό, ανέφερε, είναι να επικρατήσει η λογική και να μην κλιμακωθεί η κατάσταση.