1 Δεκ 2015

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: Τι κρύβει το ενδιαφέρον Δραγασάκη για το Κτηματολόγιο;

Γράφει Ειδικός Συνεργάτης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το Κτηματολόγιο δείχνει ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. Σε μια μάλλον μη αναμενόμενη κίνηση,
κάλεσε τη νέα διοίκηση του Κτηματολογίου (ΕΚΧΑ ΑΕ) σε συνάντηση εργασίας τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου. Λογική κίνηση, μιας και τα του Κτηματολογίου είναι από τα προαπαιτούμενα του νέου μνημονίου, οπότε ευκαιρία να πάρουν σοβαρά τη συγκεκριμένη δουλειά αυτοί που πρέπει να την κάνουν. Τώρα, αν μας ρωτήσετε για ποιο λόγο δεν ασχολούνται καθόλου με το θέμα οι καθ' ύλη αρμόδιοι, άσπονδοι συνεργάτες κ.κ. Σκουρλέτης και Τσιρώνης, μάλλον δεν έχουμε τι να απαντήσουμε. 
Φαίνεται πως, όπως σε πολλές περιπτώσεις, μια αδυναμία συνεργασίας μεταφέρεται στο παραπάνω επίπεδο. Το για ποια από όλες τις διαφωνίες πρόκειται, ούτε αυτό δεν έχουμε να το απαντήσουμε. Κάποιοι εικάζουν ότι πρόκειται για τον διαγωνισμό-σκάνδαλο με κωδικό όνομα "ΚΤΗΜΑ-13" στον οποίο δόθηκαν ισχυρές ενδείξεις πολυετούς λειτουργίας καρτέλ εργολάβων κτηματογράφησης. Κάποιοι άλλοι, λένε ότι το θέμα αφορά δασικoύς χάρτες και αυθαίρετα. Άλλοι, πάλι, ότι ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα ενδιαφέρεται για τη χρηματοδότηση της επένδυσης, της οποίας το κόστος η Ε.Ε έχει πολλάκις χαρακτηρίσει εξωφρενικά υψηλό και δεν δέχεται να συνεχίσει να χρηματοδοτεί το έργο. Αυτές, εξάλλου, είναι μερικές μόνο από τις εκκρεμότητες που παρέλαβε η νέα διοίκηση. 

Καταγγελίες και… εμφύλιος εργαζομένων
Τα προβλήματα, όμως, του Κτηματολογίου δεν είναι μόνο τα καρτέλ των εργολάβων που στην πράξη έχουν παγώσει το 50% του έργου και όσοι γνωρίζουν λένε ότι θέλει πάνω από ένα χρόνο για να ξεπαγώσει νόμιμα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τελευταία κυκλοφορούν και κάποιες καταγγελίες σε εισαγγελικά γραφεία και όχι μόνο, σχετικά με υπεξαιρέσεις μη αμελητέων χρηματικών ποσών από μερίδα συνδικαλιστών της εταιρίας. 
Η νέα διοίκηση δείχνει μάλλον αμήχανη και ενοχλημένη, μιας και το μόνο που της έλειπε ήταν η υποχρέωση να διερευνήσει ανώνυμες αλλά όχι απαραίτητα και αβάσιμες καταγγελίες. Μήπως πρόκειται για… εμφύλιο μεταξύ των εργαζομένων της εταιρίας που έχουν μάλιστα 3 συλλόγους; Ίσως. Αλλά σίγουρα είναι όλα αυτά «πονοκέφαλος» για τη διοίκηση, έστω και αν είναι αντιπερισπασμός από τα άλλα μεγάλα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει, και μάλιστα άμεσα και γρήγορα.

Επιβάρυνση εκατομμυρίων λόγω 
καθυστερήσεων στο Κτηματολόγιο

Υπάρχουν επίσης πληροφορίες από το… μέτωπο του Κτηματολογίου που αναφέρουν ότι εξ αιτίας χρόνιας ολιγωρίας και καθυστερήσεων στις διαδικασίες ολοκλήρωσης του έργου αεροφωτογράφησης της χώρας, χρήσιμου για τον επόμενο νόμο τακτοποίησης αυθαιρέτων, το Δημόσιο θα επιβαρυνθεί με αρκετά εκατομμύρια που θα μπορούσαν να καλυφθούν από το ΕΣΠΑ. Μέλη του νέου ΔΣ δεν έκρυβαν την έκπληξή τους όταν πληροφορήθηκαν το γεγονός. Απλή αναποτελεσματικότητα, θα πείτε, και μάλιστα όχι μοναδική. 
http://www.press-gr.com/2015/12/blog-post_4.html