9 Φεβ 2016

Η Αγκυρα εκτός ελέγχου το πάει για πόλεμο: "Θα προστατέψουμε το Χαλέπι όπως κάναμε στον Α'ΠΠ" δηλώνει ο Α.Νταβούτογλου!

του Βασίλη Καπούλα.
   Ρωσοτουρκικός πόλεμος; Ολα δείχνουν πώς, ναι! Πριν από λίγο ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι "η Άγκυρα σκοπεύει να προστατέψει το Χαλέπι"
(το οποίο ανήκει σε ξένο κράτος, τελείως συμπτωματικά!) υποστηρίζοντας πώς αποτελεί ...ιστορικό χρέος για την Τουρκία!  
 "Θα κάνουμε το ιστορικό μας χρέος στα αδέρφια μας από το Χαλέπι και θα προστατέψουμε τις πόλεις μας, Sanliurfa, Gaziantep, Kahramanmaraş (όπως κατά την διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου), τώρα θα υπερασπιστούμε το ηρωικό Χαλέπι.
 Πίσω από τους αμυνόμενους είναι η Τουρκία" είπε ο Α.Νταβούτογλου σε συνάντηση του AKP.   Ταυτόχρονα, ο Ρ.Τ.Ερντογάν, συγκάλεσε εκτάκτως Συμβούλιο Ασφαλείας στην Άγκυρα στις 4.30 τοπική ώρα με θέμα "τους πρόσφυγες, τις εξελίξεις στην περιοχή και τις επιχειρήσεις κατά του PKK"!   Στο Συμβούλιο Ασφαλείας το παρών έδωσαν οι Α.Νταβούτογλου - o οποίος ακύρωσε προγραμματισμένη επίσκεψη στην Ολλανδία, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Hulusi Akar, ο υπουργός Εσωτερικών Efkan Ala, και ο διοικητής της ΜΙΤ Hakan Fidan. 
  Την ίδια στιγμή ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Numan Kurtulmus, ανακοίνωσε για πρώτη φορά πως η Τουρκία προετοιμάζεται για επίθεση από την Συρία!   "Παρακολουθούμε τις εξελίξεις σε Λαττάκεια, Ιντλίμπ, Χάμα και τις χερσαίες επιχειρήσεις προς τα τουρκικά σύνορα. Περιμένουμε 600.000 πρόσφυγες... 
Προτεραιότητα μας είναι να φιλοξενήσουμε τους Σύρους πρόσφυγες έξω από την Τουρκία" τόνισε.   Πρακτικά αυτό σημαίνει εισβολή με το πρόσχημα δημιουργίας ζώνης ασφαλείας!  Οκτώ τουρκικές ταξιαρχίες, εκ των οποίων οι τρεις θωρακισμένες και οι πέντε μηχανοκίνητες, αναμένουν να διαβούν τον Ρουβίκωνα και σίγουρα έχουν τακτικό πλεονέκτημα:
 Κανείς και τίποτα, σε πρώτη φάση, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτή την χερσαία δύναμη, από την στιγμή που ο συριακός Στρατός είναι αποδεκατισμένος, οι ρωσικές χερσαές δυνάμεις είναι ελάχιστες και Χεζμπολάχ με τους Ιρακινούς εθελοντές δεν θα μπορέσουν να αποτρέψουν τον τουρκικό οδοστρωτήρα.   Το ερώτημα είναι τι θα γίνει με την Αεροπορία. 
Θα τολμήσουν να σηκώσουν μαχητικά οι Τούρκοι; Εδώ τα πράγματα είναι πολύ πιο σύνθετα... Τίποτα δεν θα μπορέσει να αποτρέψει την κατάρριψή τους, αν και το τουρκικό Γενικό Εποτελείο διατείνεται ότι "Εχει τα κατάλληλα αντίμετrα για τους S-400".  
 Παράλληλα, ο Υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Adel Al-Dzhubeyr, βεβαίωσε την ετοιμότητα να στείλει η χώρα του χερσαίες δυνάμεις στην Συρία μετά από συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τ.Κέρι και πρόσθεσε ότι:
   "Oι ΗΠΑ καλωσόρισαν την πρόθεση της Σαουδικής Αραβίας να στείλει ειδικές δυνάμεις στην Συρία"! 
  "Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά και αντιδρούν θετικά στην προθυμία μας να συμμετάσχουμε σε χερσαίες επιχειρήσεις στην Συρία αν ο διεθνής συνασπισμός λάβει τέτοια απόφαση".   'Έχουμε υποστήριξη από τον Λευκό Οίκο και το State Department, έτσι είναι λογικό που το Τ.Κέρι υποστηρίζει αυτήν την απόφαση μας".  
 "Η ιδέα μιας πιθανής χερσαίας επιχείρησης ξεκίνησε από την Ουάσιγκτον και οι συμμετέχοντες στον συνασπισμό υπό ΗΠΑ ελπίζουν ότι θα ηγηθού κιόλας".   Ο εκπρόσωπος του State Department, John Kirby, επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ καλωσόρισαν την προθυμία της Σαουδικής Αραβίας να στείλει ειδικές δυνάμεις στην Συρία.
   "Bρισκόμαστε σε συζητήσεις για τις χερσαίες δυνάμεις και συζητάμε τις πιθανές επιπλοκές και ευκαιρίες για ειδικές επιχειρήσεις οι οποίες μπορούν να φανούν χρήσιμες" τόνισε.   Οργισμένος ο Ρ.Τ.Ερντογάν ανέφερε ότι έστειλε τελεσίγραφο στην Ουάσιγκτον να επιλέξει μεταξύ Τουρκίας και "τρομοκρατών" εννοώντας τους Κούρδους του YPG.  
 "Αντιπροσωπία των ΗΠΑ υπό τον Brett McGurk επισκέφθηκε το Κομπάνι την ώρα που γίνονται οι συνομιλίες στην Γενεύη και βραβεύθηκε από στρατηγό του YPG!   "Πως μπορούμε να σας εμπιστευτούμε"; ρώτησε ο Ερντογάν.   "Ήρθε η ώρα να επιλέξετε με ποιον θα συνεργαστείτε, εμένα ή με τους τρομοκράτες στο Κομπάνι";   
Έπειτα κατηγόρησε την Ρωσία για....εισβολή στην Συρία.   Ο εκπρόσωπος του State Department απάντησε ότι οι ΗΠΑ δεν θεωρούν το YPG, την ένοπλη πτέρυγα του PYD τρομοκρατική οργάνωση και θα συνεχίζουν να τους υποστηρίζουν! 
  Ο εκπρόσωπος John Kirby είπε ότι γνωρίζει για τις τουρκικές ανησυχίες όσο αφορά το YPG, παρόλ' αυτά είναι μία από τις πιο ισχυρές δυνάμεις που μάχονται το ISIS.   Όταν ρωτήθηκε αν οι ΗΠΑ θεωρούν το YPG εχθροί ή σύμμαχοι απάντησε: 
  "Οι Κούρδοι της Συρίας είναι σύμμαχοι μας εναντίον του ISIS"!   Αμέσως μετά ξέσπασε διπλωματικό επεισόδιο ΗΠΑ-Τουρκίας με την Άγκυρα να καλεί τον αμερικανό πρέσβη, John Bass, στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών για εξηγήσεις...   Παρέμβαση έκανε όμως και το ΝΑΤΟ αφού ο Γ.Γ. Jens Stoltenberg κατηγόρησε την Ρωσία για "bullying" στους γείτονες της με φόντο την στρατιωτική ετοιμότητα της Νότιας Διοίκησης! 
  "Η Ρωσία προετοιμάζεται αν χρησιμοποιήσει την στρατιωτική της δύναμη για να εκφοβίσει τους γείτονες της και να ξαναχαράξει τα σύνορα της Ευρώπης..."   Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ν.Πεσκόφ απάντησε ότι "οι σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας είναι στη χειρότερη δυνατή κατάσταση των τελευταίων δεκαετιών με ευθύνη της Άγκυρας η οποία έχει διαπράξει προδοτικές πράξεις επιθετικότητας εναντίον της Ρωσίας"!   
"Οι κατηγορίες του Ρ.Τ.Ερντογάν για ρωσική εισβολή στην Συρία είναι εξωφρενικές για τον πολύ απλό λόγο ότι οι Ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις επιχειρούν στην Συρία μετά από αίτημα της νόμιμης κυβέρνησης έτσι δεν μπορούν να υπάρξουν οποιεσδήποτε εικασίες είτε de jure είτε de facto" τόνισε.  
 Τα τουρκικά ΜΜΕ συνεχίζουν τους υψηλούς τόνους σε μια προσπάθεια να δικαιολογηθεί η εισβολή λέγοντας πως "η Συρία υποστηρίζει και εξοπλίζει το YPG ενώ την Κυριακή παρέδωσε στους Κούρδους τεράστιες ποσότητες πυρομαχικών και οπλισμού"!
   "Τέσσερα στρατιωτικά αεροσκάφη του συριακού Στρατού παρέδωσαν όπλα και πυρομαχικά στο αεροδρόμια του Qamishli Airport στην Hasaka την Κυριακή το βράδυ" και προσθέτουν πως "οι Κούρδοι πλησιάζουν τα τουρκικά σύνορα"!  
 To Iράν με την σειρά του σχολίασε πως "η υποστήριξη των ΗΠΑ στην Σαουδική Αραβία για χερσαία εισβολή δείχνει την αποτυχία της αμερικανικής πολιτικής στην Δυτική Ασία πέρα από κάθε αμφιβολία"!  
 Ο στρατηγός Hassan Firouzabadi κατηγόρησε τις ΗΠΑ για κακόβουλες δραστηριότητες μετά την αναγγελία περί ετοιμότητας του Ριάντ να στείλει δυνάμεις στην Συρία.   "Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ά.Κάρτερ, υποστηρίζει και παρακινεί τον Οίκο των Σαούντ να ξεκινήσει πόλεμο στην Συρία. Αυτή είναι ένδειξη ότι έχασαν. Και πέρα από κάθε αμφιβολία αποδεικνύει ότι απέτυχαν" είπε ο Firouzabadi. 
- See more at: http://www.pronews.gr