23 Μαΐ 2016

Η παραίτηση Κατριβάνου ξύπνησε τον εφιάλτη των 152

Ανακούφιση στο Μαξίμου από την παραίτηση και παραχώρηση της έδρας της - Για μέτρα και πολιτικές που έρχονται.. σε αντίθεση με τον πυρήνα των αξιών μας, κάνει λόγο στην επιστολή παραίτησής της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Με βαριές σκιές και πολλές αμφιβολίες για τις αντοχές της μπαίνει στην επόμενη ημέρα η κυβέρνηση, μετά την ψήφιση και του δεύτερου νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της αξιολόγησης αύριο στο Eurogroup. Με την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου το βράδυ της Κυριακής φαίνεται να υλοποιείται το μεγαλύτερο μέρος της περσινής συμφωνίας με τους δανειστές, ωστόσο η πολύμηνη αυτή πορεία που έχει ήδη διανυθεί, έχει μάλλον εξαντλήσει όλες τις διαθέσιμες αντοχές της κυβέρνησης. Η επιλογή της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλικής Κατριβάνου να καταψηφίσει τα κρίσιμα άρθρα για το υπερ-Ταμείο των ιδιωτικοποιήσεων και τον «κόφτη» και στη συνέχεια να παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα, δείχνει ότι η κυβερνητική πλειοψηφία είναι κοντά στον κίνδυνο να μείνει με 152 βουλευτές.

Ο κίνδυνος αυτός αποφεύχθηκε σε αυτή τη φάση, εξαιτίας της απόφασης της κυρίαςΚατριβάνου να παραιτηθεί και όχι να ανεξαρτητοποιηθεί και να διατηρήσει την έδρα, την οποία τελικά παραδίδει στο κόμμα της (και στον πρώτο επιλαχόντα Γιώργο Κυρίτση).

Είναι χαρακτηριστικό της αγωνίας που υπήρχε στο πρωθυπουργικό επιτελείο για την κίνηση που θα έκανε η κυρία Κατριβάνου, ότι η ηγεσία απέφυγε να κάνει πρώτη την οποιαδήποτε ενέργεια, παρότι η στάση της πρώην πλέον βουλευτή, παραβίαζε κατάφωρα την κυβερνητική γραμμή και η πιο φυσιολογική εξέλιξη θα ήταν η διαγραφή από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Η αποφυγή της διαγραφής δεν είναι δυσεξήγητη, το αντίθετο: σε μία τέτοια περίπτωση η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα έφτανε στον αριθμό των 152 βουλευτών, που είναι ένα βήμα πριν τον εφιαλτικά οριακό των 151 βουλευτών. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι μία κυβέρνηση 151 βουλευτών δεν είναι καν κυβέρνηση μέσα σε τόσο δύσκολες συνθήκες και τόσο αντιδημοφιλείς πολιτικές που πρέπει να υλοποιηθούν.

Ο φόβος γίνεται σχεδόν τρόμος, εάν αναλογιστεί κανείς ότι μόλις την τελευταία ώρα αποφεύχθηκε η διαφοροποίηση και της Άννας Βαγενά, ο οποία ψήφισε τελικά το πολυνομοσχέδιο στη δεύτερη ανάγνωση των ονομάτων των βουλευτών και αφού είχαν πέσει πάνω της «λυτοί και δεμένοι» από το κυβερνών κόμμα, αφού σε μία τέτοια περίπτωση απώλειας, το πολιτικό σκηνικό θα άλλαζε δραματικά.

Ωστόσο είναι μάλλον προφανές ότι η κυβέρνηση ξεμένει πλέον από δυνάμεις και είναι εξαιρετικά απίθανο έως αδύνατο πολιτικά, με βάση τα δεδομένα που προέκυψαν από τη δραματική συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή, να ψηφίσει η συγκεκριμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, νέα επώδυνα μέτρα στο άμεσο μάλλον. Έτσι κι αλλιώς πολλοί πείστηκαν να δώσουν θετική ψήφο, μόνο και μόνο για να μην στερήσουν από την κυβέρνηση την ευκαιρία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και υπό τη δέσμευση του Μαξίμου ότι είναι η τελευταία φορά που ψηφίζουν μέτρα λιτότητας και ρυθμίσεις, που αντίκεινται στη φυσιογνωμία της αριστεράς.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι από τη συζήτηση στη Βουλή δεν έλειψαν περιπτώσεις βουλευτών, που δήλωναν μελοδραματικά το αδιέξοδο που ζουν και ότι ψηφίζουν με βαριά καρδιά τα μέτρα.

Όλα αυτά δε, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έκανε μεγάλη προσπάθεια να πείσει τους βουλευτές του ότι «ο κύκλος της λιτότητας και της επιτροπείας αρχίζει να κλείνει», ότι «η ιστορία έχει γυρίσει σελίδα» και ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2019, θα υπάρξει δηλαδή πολιτική σταθερότητα.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός κράτησε μερικά δυνατά χαρτιά για την ομιλία του, ώστε να συσπειρώσει τους βουλευτές του και να τονώσει το ηθικό τους.

Οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ, που καλούνταν να το επιστρέψουν αναδρομικά, τελικά δεν θα το πράξουν, ενώ η ωρίμανση των ειδικών μισθολογίων δε θα παγώσει, όπως αρχικά προβλεπόταν.

Ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε ότι τα 700 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για τις δύο αυτές κατηγορίες θα δοθούν από το πρωτογενές πλεόνασμα, που πέτυχε η κυβέρνηση.

«Το επόμενο διάστημα θα είναι διαφορετικό για τους Ελληνίδες και τους Έλληνες. Παίρνουμε τις τελευταίες δύσκολες αποφάσεις. Αποδείξαμε ότι ξέρουμε να κατανείμουμε δίκαια τα βάρη. Αύριο τα πράγματα θα είναι πιο απαιτητικά, γιατί πέρα από το να κατανείμουμε δίκαια τα βάρη θα πρέπει να μοιράσουμε δίκαια και την ανάπτυξη», σημείωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι «οι άναρθρες κραυγές του παλαιού πολιτικούς συστήματος θα είναι μόνο ψίθυροι στα αυτιά μας. Μπορεί η άνοιξη σε λίγες μέρες να τελειώνει όμως αρχίζει η άνοιξη της ελληνικής οικονομίας».

Το μεγάλο στοίχημα όμως του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι στο αυριανό Eurogroup. Από την κρίσιμη αυτή συνεδρίαση η Αθήνα αναμένει το κλείσιμο της αξιολόγησης, που θα απελευθερώσει μία «υπερ-δόση» από το δανειακό πρόγραμμα ύψους τουλάχιστον 10 δις ευρώ (τα 5 για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα) και την έναρξη μίας διαδικασίας στήριξης της αναπτυξιακής προσπάθειας. Παράλληλα όμως αναμένει και μία γενναία απόφαση για το χρέος ή έστω μία συμφωνία για την οριοθέτηση των επόμενων βημάτων προς την οριστικοποίηση του σχεδίου ελάφρυνσης.

Επ’ αυτού επιτέθηκε σφόδρα και στην αξιωματική αντιπολίτευση.

«Η Ελλάδα αγωνίζεται για ελάφρυνση του χρέους. Και δεν είναι μόνη της. Το λέει και ο Γιούνκερ που δεν είναι αριστερός. Ή μήπως είναι και αυτός «σκανδαλωδώς ανεκτικός» προς τον ΣΥΡΙΖΑ;», τόνισε. «Τις επόμενες μέρες θα κριθούν οι επόμενες πολλές δεκαετίες για την Ελλάδα. Θα περίμενα τουλάχιστον να πηγαίναμε με μία εθνική γραμμή. Δεν το κάνατε» είπε απευθυνόμενος προς τη ΝΔ.