27 Μαΐ 2016

ΜΕΓΑΛΟ ΦΙΑΣΚΟ Εφτιαξαν καινούρια Ειδομένη -Εγκαταστάθηκαν σε βενζινάδικα στους Ευζώνους

«Οι εκδιωγμένοι πρόσφυγες από την Ειδομένη συνεχίζουν τη ζωή τους στον αυτοσχέδιο καταυλισμό των Ευζώνων», σημειώνει το RT σε ρεπορτάζ του. 

Σε βίντεο, μάλιστα, που δημοσιεύει παρουσιάζει το σημείο, ένα εγκαταλελειμμένο βενζινάδικο στο οποίο έχουν στηθεί σκηνές από τους πρόσφυγες.
Το βίντεο δημοσιεύτηκε πριν λίγες ώρες και ενώ η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την ολοκλήρωση της εκκένωσης του καταυλισμού της Ειδομένης, με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Τόσκα να μεταβαίνει στην περιοχή, χθες, για να εποπτεύσει το τελικό στάδιο της επιχείρησης.
Όχι πολύ μακριά όμως από το σημείο στο οποίο μέχρι πριν από λίγο καιρό ζούσαν περισσότεροι από 12.000 πρόσφυγες και μετανάστες, και συγκεκριμένα σε δύο εγκαταλελειμμένα βενζινάδικα και ένα ξενοδοχείο στους Ευζώνους, έχουν μεταφερθεί τις τελευταίες 3 ημέρες αρκετά άτομα, στήνοντας επί της ουσίας δύο νέους καταυλισμούς.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε σήμερα το Συντονιστικό Όργανο για το Προσφυγικό, σε ένα από τα βενζινάδικα και στο ξενοδοχείο διαμένουν από 1.500 άτομα (σύνολο 3.000 άτομα).
Ωστόσο ένα ακόμα γεγονός προκαλεί έντονο προβληματισμό καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, με τα μισθωμένα πούλμαν απομακρύνθηκαν συνολικά από τον καταυλισμό της Ειδομένης για να μεταφερθούν σε άλλες περιοχές μόλις 3.817 άνθρωποι. Το ερώτημα που γεννιέται λοιπόν είναι πού βρίσκονται τελικά οι τόσες χιλιάδες προσφύγων και μεταναστών που ζούσαν στον καταυλισμό της Ειδομένης.
Διασκορπίστηκαν οι πρόσφυγες
Η ανταποκρίτρια του Ruptly με ανάρτησή της στο Twitter αποδεικνύει ότι πρόσφυγες από την Ειδομένη μεταφέρθηκαν μόνοι τους σε διάφορα σημεία. «Αφού ο καταυλισμός της Ειδομένης καθαρίστηκε, ο αυτοσχέδιος καταυλισμός στο βενζινάδικο της EKO, κοντά στο Πολύκαστρο, έγινε μεγαλύτερος. Περισσότεροι από 2.000 άτομα», σχολιάζει σε φωτογραφία που έχει ανεβάσει στο κοινωνικό δίκτυο.
Επεισόδια μεταξύ των μεταναστών
Εν τω μεταξύ οι συνθήκες διαβίωσης και στους δύο νέους καταυλισμούς στους Ευζώνους είναι άθλιες με αποτέλεσμα να έχουν προκληθεί ήδη επεισόδια βίας μεταξύ Σύρων και Αφγανών μεταναστών. Σήμερα το πρωί μάλιστα ένας άνδρας μεταφέρθηκε τραυματισμένος σε τοπικό νοσοκομείο καθώς τραυματίστηκε με μαχαίρι κατά τη διάρκεια ενός καυγά.
Γκιουλέκας: Περίπου 4.000 άνθρωποι έφυγαν πριν αρχίσει η εκκένωση
«Κανείς δεν είπε πού πήγαν οι περίπου 4.000 άνθρωποι που έφυγαν από την Ειδομένη πριν ξεκινήσει η αστυνομική επιχείρηση».
Αυτό ανέφερε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Γκιουλέκας, ο οποίος επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για το επιχειρησιακό σχέδιο εκκένωσης, αλλά και για τον διεθνή αρνητικό αντίκτυπο που προκάλεσε στη χώρα τους τελευταίους μήνες η γενικότερη εικόνα του καταυλισμού.
Όπως επεσήμανε ο κ. Γκιουλέκας, οι περίπου 4.000 άνθρωποι που έφυγαν νωρίτερα από την Ειδομένη αυτήν τη στιγμή «ταξιδεύουν ανά την Ελλάδα μόνοι τους» και πρόσθεσε: «Δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι πού πήγαν αυτοί οι άνθρωποι; Τι ζητούν, πού θα μείνουν, τι θα κάνουν με τα παιδιά τους;», ενώ αναρωτήθηκε ποιο ήταν, τελικά, το επιχειρησιακό σχέδιο.
Μιλώντας στην εκπομπή «ΑΠΕριττα», ο βουλευτής της ΝΔ χαρακτήρισε «ξέφραγο αμπέλι», με «ανθρώπους να βουλιάζουν μέσα στις λάσπες» την εικόνα της χώρας, η οποία «ταξίδευε» στο εξωτερικό τους τελευταίους μήνες, εξαιτίας της Ειδομένης, και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη, στην οποία τα κονδύλια για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης δόθηκαν σε ανθρωπιστικές οργανώσεις επειδή- όπως είπε- δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση.
iefimerida.gr