5 Μαΐ 2016

Καζάνι που βράζει το ΠΑΣΟΚ μετά το «κάρφωμα» των Ευρωσοσιαλιστών

Καζάνι που βράζει θυμίζει η Χαριλάου Τρικούπη μετά το άδειασμα ολκής από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές για τη στάση που τηρεί το ΠΑΣΟΚ έναντι της κυβέρνησης στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις.

Στελέχη και βουλευτές του κόμματος που δεν πρόσκεινται στο λεγόμενο «βενιζελικό» μπλοκ πνέουν μένεα κατά της νωχελικής, όπως την χαρακτηρίζουν, στάσης της ηγεσίας απέναντι στις προσωπικές τακτικές που το σέρνουν για μία ακόμη φορά πίσω από τη Νέα Δημοκρατία.
Το κλίμα είναι ιδιαίτερα τεταμένο και όπως πληροφορείται το tribune η δυσφορία έχει φτάσει μέχρι και το γραφείο της Φώφης Γεννηματά, την οποία πολλά στελέχη αλλά και ανθρώπους του στενού της περιβάλλοντός να την καλούν να πάρει μία σαφή θέση. Μονάχα τυχαία δεν είναι η ρήση κορυφαίου συμβούλου της στη Χαριλάου Τρικούπη ενώπιον δημοσιογράφων πριν από μία εβδομάδα: «Και τι θα κάνουμε ρε Δημήτρη, θα πάμε πάλι με τη Δεξιά;» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Το ανοιχτό άδειασμα ωστόσο της Χαριλάου Τρικούπη δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία, καθώς εδώ και καιρό ηγεσία των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών έχει μεταφέρει το μήνυμα στη Φώφη Γεννηματά, με τελευταία περίπτωση το εκτός προγράμματος ταξίδι εξπρές του Μάρτιν Σουλτς και το τετ α τετ με τους επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού για τη στάση τους απέναντι στην κυβέρνηση.
Υπενθυμίζεται ότι το πρωί ανώνυμη πηγή από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές μιλώντας στο Euractiv χαρακτήρισε «ντροπιαστική» τη στάση που τηρεί το ΠΑΣΟΚ απέναντι στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές, ενώ αποκάλυψε πως «είναι εντελώς απομονωμένο στην ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Δημοκρατών»
«Είναι οι μόνοι που στηρίζουν μια στάση όπως αυτή της παραίτησης της ελληνικής κυβέρνησης. Βάζουν την ομάδα μας σε δύσκολη θέση καθώς δεν είναι καθόλου εντός της γραμμής των Ευρωπαίων σοσιαλιστών. Είναι ενοχλητική μια τέτοια στάση» ανέφερε χαρακτηριστικά η ίδια πηγή.
Η ενόχληση αυτή από την πλευρά των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών έρχεται σε ένα κομβικό σημείο της διαπραγμάτευσης, την ώρα που σχεδόν σύσσωμη η ηγεσία της ευρωομάδας (Τζιάνι Πιτέλα, Μάρτιν Σουλτς, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, Φρανσουά Ολάντ) τάσσεται ανοιχτά στο πλευρό των ελληνικών θέσεων και του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μάλιστα στις 20 Μαΐου θα δώσει το παρόν για δεύτερη φορά σε διάστημα δύο μηνών στη συνεδρίαση των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών ηγετών στη Ρώμη, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης.
http://www.tribune.gr/