27 Μαΐ 2016

Ο Τραμπ «σνομπάρει» την Κλίντον και ζητά ντιμπέιτ με τον Σάντερς!

Το ενδεχόμενο διεξαγωγής τηλεμαχίας μεταξύ του υποψηφίου για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, Ντόναλντ Τραμπ και του επίσης υποψηφίου για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, Μπέρνι Σάντερς, χωρίς τη συμμετοχή
της Χίλαρι Κλίντον φαίνεται να εξελίσσεται σε ρεαλιστική επιλογή, ανάμεσα στα προεκλογικά επιτελεία των δύο υποψηφίων.
Τόσο ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος, όσο και ο σοσιαλδημοκράτης γερουσιαστής από το Βερμόντ, εκφράζουν ενδιαφέρον για τη διεξαγωγή μιας τηλεοπτικής συζήτησης του ενός εναντίον του άλλου στην Καλιφόρνια.
Η εξέλιξη αυτή δρομολογείται παρά το γεγονός ότι δεν συνηθίζεται οι προεδρικοί υποψήφιοι των δύο κομμάτων στις ΗΠΑ να συνομιλούν μεταξύ τους, πριν από την τελική εκλογή τους για το προεδρικό χρίσμα»
«Θα ήθελα να συνομιλήσω με τον Μπέρνι. Νομίζω ότι μια τέτοια τηλεμαχία θα έχει υψηλά ποσοστά τηλεθέασης. Θα είναι σαν αγώνας σε μεγάλο γήπεδο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντόναλντ Τραμπ στους δημοσιογράφους στη Βόρεια Ντακότα, αφού έγινε γνωστό ότι έχει πλέον διασφαλίσει τον απαραίτητο αριθμό εκλεκτόρων, για να του δοθεί κι επίσημα το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων.
Μιλώντας νωρίτερα σε προεκλογική συγκέντρωση στο Μπίλινγκς στη Μοντάνα, ο Τραμπ δήλωσε ότι αναμένει περίπου 15 πολιτείες να έχουν καθοριστικό ρόλο στην εκλογή του, κατά τις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, έναντι τριών ή τεσσάρων που συνήθως κρίνουν την τύχη του Ρεπουμπλικάνου προεδρικού υποψηφίου. Μεταξύ αυτών, η Καλιφόρνια, η Ουάσινγκτον και το Μίσιγκαν.
Η εκπρόσωπος Τύπου του Τραμπ, Χοπ Χικς, ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν -μέχρι στιγμής- επίσημα σχέδια για τη διεξαγωγή της τηλεμαχίας.
Από την άλλη μεριά, ο Τζεφ Γουέιβερ, υπεύθυνος της προεκλογικής εκστρατείας του Μπέρνι Σάντερς δήλωσε στο CNN ότι γίνονται «αρκετές συζητήσεις» μεταξύ των υπευθύνων των δύο προεκλογικών εκστρατειών για τις λεπτομέρειες.»Ελπίζουμε ότι δεν θα το αποφύγει. Ελπίζουμε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει το κουράγιο να έρθει στο προσκήνιο τώρα, που είπε ότι μπορεί να το κάνει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γουέιβερ.
Ο Σάντερς, γερουσιαστής από το Βερμόντ βρίσκεται πίσω από τη Χίλαρι Κλίντον στον προεκλογικό αγώνα για την εξασφάλιση του προεδρικού χρίσματος των Δημοκρατικών, με την πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ να θεωρεί ότι η (εσωτερική) προεκλογική εκστρατεία της έχει ολοκληρωθεί, με την «εκ των πραγμάτων» εκλογή της στο προεδρικό χρίσμα.
Το επιτελείο του Σάντερς εκτιμά ότι μια τηλεμαχία του με τον Ντόναλντ Τραμπ θα δώσει ώθηση στην προεκλογική του εκστρατεία στην Καλιφόρνια ενόψει των προκριματικών που θα διεξαχθούν στις 7 Ιουνίου, όπου εκτιμάται ότι η Κλίντον θα εξασφαλίσει κι επίσημα τον απαραίτητο αριθμό εκλεκτόρων.
Ο Τραμπ από την πλευρά του δήλωσε ότι μία τηλεοπτική συζήτηση με τον Σάντερς θα μπορούσε να συγκεντρώσει κεφάλαια 15 εκατ. δολαρίων για φιλανθρωπίες. «Θα ήθελα να συνομιλήσω με τον Μπέρνι, αλλά θα πρέπει να πληρώσουν πολλά χρήματα γι’ αυτό», είπε.
Η ιδέα για μια τηλεμαχία μεταξύ του Τραμπ και του Σάντερς προέκυψε στη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης του Τραμπ στην εκπομπή «Jimmy Kimmel Live» του τηλεοπτικού δικτύου ABC, το βράδυ της Τετάρτης. Ο Kimmel δήλωσε ότι συζήτησε με τον Τραμπ το ενδεχόμενο διεξαγωγής της τηλεμαχίας, έπειτα από πρόταση του Σάντερς, ο οποίος θα εμφανιζόταν στην εκπομπή του, χθες το βράδυ. «Είμαι ανοιχτός. Προσβλέπω σε μια συζήτηση με τον Ντόναλντ Τραμπ στην Καλιφόρνια, πριν από τη διεξαγωγή του προκριματικού κύκλου της 7ης Ιουνίου», ανέφερε ο Σάντερς, σε ανάρτησή του στον Twitter.
Η Χίλαρι Κλίντον που ακύρωσε προσυμφωνημένη εμφάνισή της σε τηλεμαχία με τον Σάντερς στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, πριν από τη διεξαγωγή των προκριματικών στην Καλιφόρνια, υποστήριξε ότι κατά τη γνώμη της, μια τηλεοπτική αναμέτρηση μεταξύ του Τραμπ και του Σάντερς, δε θα πραγματοποιηθεί.
«Αυτό δεν ακούγεται σαν μια σοβαρή συζήτηση. Αναμένω να μιλήσω με τον Ντόναλντ Τραμπ στον προεκλογικό αγώνα των προεδρικών εκλογών. Πραγματικά ανυπομονώ να βρεθώ αντιμέτωπη μαζί του,» δήλωσε η Κλίντον τηλεφωνικά στο CNN.
Εκπρόσωπος του τηλεοπτικού δικτύου Fox επιβεβαίωσε ότι το αναφερόμενο δίκτυο προσπαθεί να φιλοξενήσει μία τηλεοπτική αναμέτρηση μεταξύ του Τραμπ και του Σάντερς. Οι εκπρόσωποι των άλλων αμερικανικών τηλεοπτικών δικτύων δεν στάθηκε δυνατό να σχολιάσουν τις τελευταίες εξελίξεις.
«Εάν τελικά πραγματοποιηθεί, θα έχει αστρονομικά νούμερα τηλεθέασης. Τραμπ και Σάντερς προέρχονται από διαφορετικούς πλανήτες. Πρόκειται για πραγματική αντίθεση προσωπικοτήτων. Θα κυριαρχήσει στην τηλεοπτική κάλυψη των ΜΜΕ,» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Άλαν Σχρόντερ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Northeastern University.
Από την πλευρά του, ο Σάντερς έχει υποσχεθεί ότι θα συνεχίσει την προεκλογική εκστρατεία του, μέχρι τη διεξαγωγή του κεντρικού συνεδρίου των Δημοκρατικών, τον Ιούλιο. Παράλληλα, έχει τονίσει ότι θα κάνει οτιδήποτε περνάει από το χέρι του, προκειμένου ο Τραμπ να μην εκλεγεί στο Λευκό Οίκο.
«Έξυπνη και τολμηρή κίνηση από τον Σάντερς. Οι άνθρωποι της Κλίντον έχουν εξοργιστεί, ενώ ο Μπέρνι κερδίζει πόντους, για την επιθετική του στάση,» παρατηρεί με σοβαρό πολιτικό ενδιαφέρον ο Δημοκρατικός στρατηγιστής Μπραντ Μπάνον.
Η Κλίντον από την πλευρά της, προσπάθησε να προσεγγίσει τους ψηφοφόρους του Σάντερς, καθώς μετατοπίζει την προσοχή της προς τη διεξαγωγή της προεκλογικής εκστρατείας για τις βουλευτικές εκλογές. Ωστόσο, ηγετικοί κύκλοι του Δημοκρατικού Κόμματος φοβούνται ότι οι υποστηρικτές του Σάντερς (στην πλειοψηφία τους, νέοι σε ηλικία εργαζόμενοι που έχουν εκνευριστεί με την ηγεσία του κόμματος) μπορεί να στραφούν από αντίδραση στον Τραμπ, με δεδομένη τη λαϊκίστικη ατζέντα που χρησιμοποιεί.
Μια τηλεοπτική αντιπαράθεση με τον Σάντερς θα δώσει την ευκαιρία στον Τραμπ ν’ ασκήσει κριτική στην Κλίντον, αλλά και να προσπαθήσει να κερδίσει ψηφοφόρους από το στρατόπεδο του Σάντερς ενόψει της προεκλογικής αντιπαράθεσης Τραμπ-Κλίντον για την 8η Νοεμβρίου, παρατηρεί ο Δημοκρατικός στρατηγιστής Κρις Κοφίνης. «Νομίζω ότι ο Σάντερς θα πρέπει να σκεφτεί σοβαρά, πριν αποφασίσει για τη συμμετοχή του σε μια τηλεμαχία με τον Τραμπ. Ξεπερνάει τα όρια, αλλά στην προεκλογική του εκστρατεία δεν υπάρχουν όρια», τονίζει ο Κοφίνης.
Η 62χρονη Ντελ Ράνεϊ που είναι εθελόντρια στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ κι έχει παρακολουθήσει τις 21 προεκλογικές συγκεντρώσεις του δηλώνει θετική στη διεξαγωγή μιας τηλεοπτικής αναμέτρησης μεταξύ του Τραμπ και του Σάντερς. «Νομίζω ότι πρόκειται για καλή ιδέα. Ότι δίνει περισσότερες πληροφορίες είναι καλό. Να έχεις τον Τραμπ σε συζήτηση με έναν σοσιαλιστή; Οπωσδήποτε. Δε το χάνω με τίποτα», είπε η Ράνεϊ.
Παρά το γεγονός ότι η θετική πολιτική δυναμική του Ντόναλντ Τραμπ του είχε εξασφαλίσει την επιλογή του στο προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων εδώ κι εβδομάδες, η ανακοίνωση ότι έχει συμπληρώσει πλέον τον αριθμό των 1.237 εκλεκτόρων οριστικοποιεί το αποτέλεσμα αυτό.
Το CNN παρατηρεί ότι η εξέλιξη αυτή που δρομολογήθηκε από την έκφραση της υποστήριξης μεγαλύτερου αριθμού -μέχρι πρότινος- αναποφάσιστων εκλεκτόρων στην υποψηφιότητα του Τραμπ, θέτει τέρμα στα σενάρια για το ενδεχόμενο «εκπλήξεων» στην κεντρική διάσκεψη του κόμματος, που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο.
Ωστόσο, η επίσημη επιλογή του Ντόναλντ Τραμπ για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, θα γίνει μόνο μετά την ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στο συνέδριο. Ο ίδιος, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βόρεια Ντακότα παρατήρησε ότι συμπλήρωσε τον αριθμό των εκλεκτόρων πριν από τη Χίλαρι Κλίντον, στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών.
Πολιτικοί κύκλοι επίσης εκτιμούν ότι οι εξελίξεις των τελευταίων 24ωρων στην πορεία του Τραμπ προς το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, δηλώνουν την αποτυχία των πολιτικών κινήσεων που οργανώθηκαν εναντίον του (Never Tramp Movements). Χωρίς αποτέλεσμα φαίνεται να παραμένουν οι πρωτοβουλίες για την παρουσίαση κι εκλογή ενός εναλλακτικού υποψηφίου στο κεντρικό συνέδριο, ανοίγοντας το δρόμο για την επίσημη πλέον επιλογή του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου στο προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων.
Ωστόσο, ο ίδιος στερείται της πολιτικής αποδοχής του Πολ Ράιαν, ηγετικής μορφής των Ρεπουμπλικάνων και προέδρου στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
«Είναι καλό πράγμα όταν αναστατώνεις κάποιον. Είναι καλό γιατί πολλοί στον κόσμο όπως ξέρετε, πολλές χώρες στον κόσμο μας, στον όμορφο κόσμο μας, στην κυριολεξία μας κακοποιούν και μας εκμεταλλεύονται. Έτσι, αν αναστατώνονται με φιλικό τρόπο θα έχουμε καλές σχέσεις με τις χώρες αυτές», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Τραμπ, σχολιάζοντας τη δήλωση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα σχετικά με την αμηχανία και την αναστάτωση που προκαλεί η υποψηφιότητά του, στους ξένους ηγέτες. Η εφημερίδα «The Washington Post» περιγράφει ως «εντυπωσιακή» τη σκηνή της δήλωσης του προέδρου των ΗΠΑ, σε ξένο έδαφος κι αναφορικά με το ενδεχόμενο να τον διαδεχτεί ο Ντόναλντ Τραμπ. Στο επίπεδο των διεθνών σχέσεων και της άσκησης της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, η εφημερίδα επισημαίνει μια ουσιαστική πολιτική πραγματικότητα αναφορικά με την ανησυχία της διεθνούς κοινότητας, σχετικά με το ενδεχόμενο προεδρικής εκλογής Τραμπ.
http://www.tribune.gr/