23 Μαΐ 2016

Την “αξιολόγηση” στα εθνικά θα τη περάσει ο Τσίπρας που συναντά τον Ερντογάν;

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ
Συμπτωματικό το γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντήσει τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν,την μαύρη επέτειο της δολοφονίας Ηλιάκη ανοιχτά της
Κρήτης.Δεν είναι ευχάριστη η σύμπτωση.Όπως νομίζουμε ότι δεν είναι ευχάριστη για την πλειοψηφία της ελληνικής κοινής γνώμης η οποιαδήποτε επαφή μ΄ ένα καθεστώς που λειτουργεί πλέον ως κανονική δικατορία στο εσωτερικό της χώρας του και ως κανονικός τρομοκράτης-τζιχαντιστής στο περίγυρό του και ειδικά εναντίον της Ελλάδας.
Οι επαφές έτσι κι αλλιώς δεν έχουν αποδώσει ούτε τα ελάχιστα. Ο κ.Τσίπρας πρόσφατα συνάντησε τον Νταβούτογλου,μοιράζοντας και λουλούδια μαζί του.Το αποτέλεσμα ήταν να γίνουν αγριότητες στο Αιγαίο με υπερπτήσεις στις Οινούσσες,παράνομες δεσμεύσεις περιοχών,διαρκείς προκλήσεις…
Ας δικαιολογήσουμε όμως την επαφή Τσίπρα-Ερντογάν με το επιχείρημα ότι εμείς ως δυτική ευρωπαϊκή χώρα,μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ είμαστε ανοιχτοί και συζητάμε μ΄ όλους. Δικαιολογία που δεν πείθει βεβαίως…
Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει ρίξει όλο το βάρος στην οικονομία και στην αξιολόγηση από τους δανειστές.Τίποτα το κακό σ΄ αυτό.Η αξιολόγηση όπως όλα δείχνουν θα κλείσει.Με το δημοψήφισμα στη Βρετανία να έρχεται και τη Γαλλία έτοιμη να “σκάσει” ακόμη και ο χερ Σόϊμπλε έχει αρχίσει να …ιδρώνει για τα σαθρά θεμέλια της γερμανικής ευρώπης που πίστεψε ότι μπορεί να “χτίσει”. Ο κ.Τσίπρας θα πρέπει να καταλάβει ότι η πιο δύσκολη αξιολόγηση που έχει να περάσει ο ίδιος προσωπικά και η κυβέρνησή του,έχει να κάνει με τα εθνικά θέματα.Που δεν φαίνεται να πηγαίνουν και τόσο καλά.
Έχοντας απέναντί του τον Ταγίπ Ερντογάν θα πρέπει να έχει στο μυαλό του,ότι η Ελλάδα δεν έχει να φοβηθεί απολύτως τίποτα! Είναι η χώρα που τηρεί κατά γράμμα όσα προβλέπουν συνθήκες και συμφωνίες που υπογράφτηκαν μετά από εθνικές μας ήττες! Δεν τις υπογράψαμε ως κατακτητές κανενός! Αν ο κ.Ερντογάν και η παρέα του θέλουν να αλλάξουν τη Συνθήκη της Λωζάνης ας βγουν να το πουν στους Ευρωπαίους.Συνεπώς η Ελλάδα δεν έχει να συζητήσει απολύτως τίποτα απ΄ όσα θέτει η Άγκυρα.Δεν υπάρχει απολύτως τίποτα υπό διαπραγμάτευση στο Αιγαίο κι απ΄ αυτή τη θέση δεν πρέπει κανένας μας να κάνει ούτε μισό βήμα πίσω.
Η στρατιωτική πίεση που η Τουρκία ασκεί τους τελευταίους μήνες εναντίον της Ελλάδας επίσης δεν πρέπει να προκαλεί τρόμο.Ειδικά στον Έλληνα πρωθυπουργό που θα συναντήσει τον κ.Ερντογάν.Η Τουρκία πιέζει αφόρητα,αλλά οι στρατηγοί τους ξέρουν ότι στο Αιγαίο δεν είναι απλά τα πράγματα.Όσα προβλήματα κι αν έχει προκαλέσει η οικονομική κρίση στην Ελλάδα,στο Αιγαίο κάνει κουμάντο κι όποιος θέλει να το αμφισβητήσει εμπράκτως γνωρίζει ότι θα έχει κόστος.
Ο κ.Τσίπρας βέβαια στο ταξίδι του προς τη Τουρκία θα πρέπει να σκεφτεί σοβαρά και κάποια ζητήματα που έχουν να κάνουν με δικές του αποφάσεις και πράξεις. Μετά από 15 μήνες στο Μαξίμου ο Τσίπρας θα πρέπει να έχει καταλάβει ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας δεν είναι “μια μαύρη τρύπα που ρουφάει” χρήμα.Αν δεν το είχε καταλάβει το προσφυγικό ζήτημα θα τον έπεισε.Αν δεν είχε η χώρα ΕΔ που να λειτουργούν η βόμβα του προσφυγικού θα είχε εκραγεί με απρόβλεπτες συνέπειες.Θα έχει μάθει πιστεύουμε ο κ.Τσίπρας ότι χωρίς ισχυρές ΕΔ δεν μπορεί να σταθεί άνετα στους “σουλτάνους” της γειτονιάς.Διπλωματία χωρίς ισχυρές ΕΔ δεν μπορεί να κάνει κανένας κι αυτές τις ανοησίες τις πίστευε και τις έλεγε και δημόσια ο Πάγκαλος μόνο.Καλό θα είναι λοιπόν ο κ.Τσίπρας να πάψει να λειτουργεί όπως ακριβώς και ο προκάτοχός του ο κ.Σαμαράς στα θέματα των ΕΔ και να τις προστατεύσει.Είναι το μοναδικό κομμάτι του κρατικού μηχανισμού που παρά τις τεράστιες περικοπές που έχει υποστεί εξακολουθεί να λειτουργεί σε υψηλές στροφές.Και το μοναδικό “εργαλείο” που έχει στα χέρια του και μπορεί να το εμπιστευθεί.