23 Μαΐ 2016

ΙΣΩΣ ΤΟ ΠΙΟ ΚΡΙΣΙΜΟ EUROGROUP Η ώρα της κρίσης για την οικονομία: Δόση, waver και στο βάθος... χρέος

Η ώρα της κρίσης για την οικονομία: Δόση, waver και στο βάθος... χρέος

Η κυβέρνηση πέρασε και τον τελευταίο σκόπελο της Βουλής, ψηφίζοντας το πολυνομοσχέδιο με επώδυνα μέτρα και τώρα αφήνεται στα χέρια των δανειστών. Αύριο στο Eurogroup κρίνονται
πολλά με το Μέγαρο Μαξίμου να ελπίζει σε μια συμφωνία – ανάσα για την ελληνική οικονομία.
Μια συμφωνία πάνω στην οποία θα «χτίσει» το νέο «αφήγημά» του και ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος χθες από τη Βουλή υποσχέθηκε καλύτερες ημέρες με επιστροφή στην ανάπτυξη, κοινωνικό μέρισμα, το τέλος της κρίσης. Σήμερα είπε ο πρωθυπουργός κλείνει ένας κύκλος και αρχίζει μια νέα περίοδος με δυσκολίες, αλλά και προοπτική. Οι ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν ένα μήνυμα ότι εμείς αναλαμβάνουμε τις δεσμεύσεις μας. Από αύριο πρέπει να αναληφθεί και η ευθύνη από την άλλη πλευρά.
Ο πρωθυπουργός ρίχνει το μπαλάκι στους εταίρους τόσο για το κλείσιμο της αξιολόγησης που θεωρείται δεδομένη όσο κυρίως για μια βιώσιμη λύση για το χρέος. Το μήνυμα αυτό αναμένεται να μεταφέρει και στην Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, στο περιθώριο της συνάντησης για το προσφυγικό που γίνεται στην Κωνσταντινούπολη.
Το δύσκολο έργο θα έχει βεβαίως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος καλείται να πείσει τους δανειστές να δώσουν ανάσα στην Ελλάδα με την άμεση εκταμίευση της δόσης, η οποία μπορεί να ξεπεράσει τα 10 δις, αλλά και με την επαναφορά του waver για τα ελληνικά ομόλογα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μια πρώτη γεύση θα δοθεί στο σημερινό EuroWorking Group όπου θα φανεί το ύψος της δόσης, μεταξύ 9 και 11 δις. Χρήματα που η Ελλάδα έχει άμεση ανάγκη τόσο για την αποπληρωμή χρεών στους δανειστές όσο και για την αποπληρωμή οφειλών στο εσωτερικό της χώρας.
Η δόση ενδεχομένως να δοθεί τμηματικά ενώ στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το πρώτο διήμερο του Ιουνίου, στη Βιέννη, αναμένεται εκτός απροόπτου να ληφθεί η απόφαση για επαναφορά της εξαίρεσης των ελληνικών ομολόγων προκειμένου να γίνονται και πάλι δεκτά από την ΕΚΤ, ως ενέχυρα, για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών. Εφόσον, ληφθεί η απόφαση αυτή, δάνεια ύψους 10 δις ευρώ αναμένεται να μεταφερθούν από τον ELA στην ΕΚΤ, με σημαντική μείωση του κόστους για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Το χρέος
Κι αν η δόση είναι η σχετικά εύκολη αποστολή, η υπόθεση του χρέους είναι δύσκολη και δεν αποκλείεται να υπάρξει παράταση της αγωνίας για την Αθήνα. Αλλωστε, χωρίς την παρουσία της Κρ. Λαγκάρντ στις Βρυξέλλες είναι δύσκολο να «κλειδώσει» μια συμφωνία, παρά το γεγονός ότι το ΔΝΤ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για το χρέος. Ο Γ. Ντάισελμπλουμ, πάντως, έχει μιλήσει για μια πιθανή πολιτική συμφωνία για το χρέος στην αυριανή συνάντηση, μια συμφωνία όμως που θα έχει πολύ δρόμο για να υλοποιηθεί.
Ισως να είναι ένα περίγραμμα των δεδομένων που θα πρέπει να διαμορφωθούν σε νέες συναντήσεις και μια τελική λύση να μετατεθεί για μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου, δηλαδή μετά το 2018
Δεν αποκλείονται όμως και κάποια μέτρα άμεσης εφαρμογής. Σε αυτά, θεωρείται πιθανό να περιλαμβάνεται απόφαση επαναγοράς του χρέους που οφείλει η Ελλάδα στο ΔΝΤ, από τον ESM.
ημερησια