30 Ιουλ 2016

"Ο Γκάλμπρεϊθ είναι οικονομολόγος 4ης κατηγορίας" - Καθηγητής του Tufts κατακεραυνώνει τον συνεργάτη του Βαρουφάκη

του Γιάννη Α. Πολίτη
Οικονομολόγο τέταρτης κατηγορίας χαρακτηρίζει τον James Galbraith ο καθηγητής Οικονομικών του Tufts University Γιάννης Ιωαννίδης, μιλώντας αποκλειστικά
στα parapolitika.gr. Παράλληλα, εξαπολύει σφοδρή επίθεση στον άλλοτε στενό συνεργάτη του Γιάνη Βαρουφάκη λέγοντας πως "εκτός από το ότι έχει λίγο επιστημονικό κύρος είναι και παντελώς άσχετος με τα θέματα τα οποία χειρίστηκε σαν σύμβουλος του Γιάνη Βαρουφάκη". Μάλιστα προσθέτει ότι "είναι καλά δικτυωμένος εξαιτίας του ότι είναι γιος του διάσημου οικονομολόγου John K. Galbraith"
"Ο κ. Galbraith, δεν οφείλει την παρουσία του στην Ελλάδα στον κ. Βαρουφάκη καταρχήν αλλά στον Γιώργο Παπανδρέου, διότι ήταν μέλος του λεγόμενου symi’s symposium, όπου εκεί ο κ. Παπανδρέου καλούσε διάφορους πολιτικούς, οικονομολόγους διανοούμενους και δημιούργησε ένα περιβάλλον στο οποίο ήθελε να έχει feedback για το γίνεται στον κόσμο. Εν συνεχεία τον «κληρονόμησε» ας πούμε ο κ. Βαρουφάκης ο οποίος και αυτός ήταν μέλος του Συμποσίου της Σύμης" ανέφερε ο κ Ιωαννίδης ενώ συνέχισε λέγοντας πως "για μένα η ουσία για τον κ. Galbraith, είναι κάπως απλή. Με απλά λόγια θεωρώ ότι είναι οικονομολόγος τέταρτης κατηγορίας, ούτε καν τρίτης, ούτε καν δεύτερης. Αυτό το βασίζω στο ποιες παραπομπές γίνονται στο έργο του. Επιπλέον είναι γιος του John K. Galbraith, ο οποίος είναι πολύ γνωστό όνομα καθώς και πολύ γνωστός εκλαικευτής" . 
"Παράλληλα ο καθηγητής του Tufts University πρόσθεσε πως "με αυτό τον τρόπο ως γιος του μεγάλου John K. Galbraith, είναι πάρα πολύ καλά δικτυωμένος και εξαιτίας αυτού του ονόματος, του άνοιξαν πολλές πόρτες".
Χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα κατά του James Galbraith χαρακτηρίζει καταστρεπτική, απαράδεκτη, εγωιστική την παρουσία του στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ενώ συνεχίζοντας την επίθεση σε βάρος του πρώην συνεργάτη του Γιάνη Βαρουφάκη, λέει ότι μοναδικός σκοπός του ήταν να εμφανίσει το όνομά του στον τύπο, να δίνει συνεντεύξεις. "Αυτό το βασίζω σε μια σειρά από παρουσιάσεις που έχει κάνει στον τύπο, όπως για παράδειγμα συνεντεύξεις στο forbes. Εκεί είχε κριτική για το πώς δουλεύει το Eurogroup" τονίζει.
"Βέβαια αναρωτιέμαι πως είναι δυνατόν να τον αποποιείται η κυβέρνηση την ώρα που τον είχε στείλει σε επίσημη επιστολή στις Βρυξέλλες μαζί με τον Γιάνη Βαρουφάκη, την Έλενα Παναρίτη, τον Νίκο Θεοχαράκη όπου ήταν η επίσημη αποστολή, η οποία επρόκειτο να διαπραγματευτεί τα φλέγοντα θέματα τα οποία όπως ξέρετε κατέληξαν στον ελληνικό λαό" είπε. 
Συνεχίζοντας τη σφοδρή κριτική προς τον James Galbraith, ο καθηγητής του Tufts University αναφέρει πως "εκτός λοιπόν από το ότι έχει λίγο επιστημονικό κύρος είναι και παντελώς άσχετος με τα θέματα τα οποία χειρίστηκε σαν σύμβουλος του Γιάνη Βαρουφάκη. Πέραν αυτού βέβαια το γεγονός ότι κομπάζει και κατά κάποιο τρόπο η παρουσία του στον ελληνικό τύπο την περίοδο που διαφημίστηκε το βιβλίο ήταν τελείως «χυδαία» καθώς εμφανιζόταν ότι η Ελλάδα κατοικείται κυρίως από «ζώα» και μερικούς από τους οποίους μιλάει αυτός ο κύριος και όλοι οι άλλοι είναι «άσχετοι», δεν έχουν νομικά δικαιώματα, δεν έχουν συνταγματικά δικαιώματα, δεν ψηφίζουν. Γι αυτό το λόγο εγώ και οι συνάδελφοί μου καθηγητές φτιάξαμε αυτό το γράμμα διότι θέλαμε να εκφράσουμε στο πανεπιστήμιό του την αντίθεσή μας".
Μάλιστα αφήνει αιχμές για τη στάση του λέγοντας πως "οι πράξεις του ίσως είναι και παράνομες με βάση τον αμερικανικό νόμο. Συγκεκριμένα ο αμερικανικός νόμος απαγορεύει σε δημοσίους υπαλλήλους να ανακατεύονται σε παράνομες πράξεις σε ξένες χώρες". Ο κ. Galbraith, είναι καθηγητής σε δημόσιο πανεπιστήμιο, το οποίο δέχεται ομοσπονδιακούς πόρους για διάφορα θέματα και οι αξιωματούχοι του πανεπιστημίου δεσμεύονται με βάση τους αμερικανικούς νόμους. Το ζήτημα είναι ότι χειρίστηκε το θέμα με τεράστια χυδαιότητα, τελείως ανεξέλεγκτα και θεωρήσαμε ότι έπρεπε να δοθεί μια απάντηση. Η απάντηση αυτή είναι στο πανεπιστήμιό του λέγοντας πως "είστε σίγουροι ότι θέλετε να έχετε ένα ανεξέλεγκτο άτομο αυτής της ποιότητας;" 
"Για μένα όμως η ουσία βρίσκεται στο ότι ο κ. Galbraith, είναι οικονομολόγος τέταρτης κατηγορίας και το βασίζω στο αρχείο των παραπομπών που γίνονται στο έργο του. Αυτό είναι λοιπόν που μας ώθησε να στείλουμε αυτή την επιστολή. Δηλαδή ποιος είναι αυτός ο κύριος ο οποίος ανεξέλεγκτα κανόνιζε πραξικοπήματα και πράγματα τα οποία είναι τελείως χυδαία. Παράλληλα ο σκοπός μας ήταν να μάθει το πανεπιστήμιό του ποια ήταν αυτά τα πράγματα που σχεδίαζε για τον λαό που αυτός θεωρούσε ότι ήταν υποτελής του κατά κάποιον τρόπο. Ποιος είναι αυτός ο κύριος; Αυτή είναι η ουσία της διαμαρτυρίας μας" κατέληξε ο κ Ιωαννίδης 
Υπενθυμίζεται ότι είκοσι τρεις Έλληνες και ξένοι Πανεπιστημιακοί με επιστολή τους προς τον πρόεδρο του Πανεπιστημίου του Τέξας εξαπολύουν σφοδρή επίθεση σε βάρος του άλλοτε συμβούλου του Γιάνη Βαρουφάκη James Galbraith.
Συγκεκριμένα διαμαρτύρονται για τη συμμετοχή του στο Plan X, επιισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «κατά τη γνώμη μας αυτό το σχέδιο θα παραβίαζε το Σύνταγμα και τους νόμους της Ελλάδας». «Η ακαδημαϊκή ελευθερία έκφρασης πρέπει να συνάδει με αρμόζουσα ηθική συμπεριφορά και θεμελιώδεις δημοκρατικούς κανόνες» τονίζουν χαρακτηριστικά. 
Αναλυτικά η επιστολή 
Ο καθηγητής James K. Galbraith της Σχολής Δημοσίων Υποθέσεων L.B. Johnson ισχυρίζεται στο πρόσφατο βιβλίο του “Welcome to the Poisoned Chalice” (Yale University Press, 2016), και το επιβεβαίωσε σε συνεντεύξεις του σε ΜΜΕ, ότι ως σύμβουλος (senior advisor) του τότε Ελληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη σχεδίασε για τον υπουργό σχέδιο έκτακτης ανάγκης (Σχέδιο Χ) για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ το 2015. Κατά τη γνώμη μας, αυτό το σχέδιο θα παραβίαζε το Σύνταγμα και τους νόμους της Ελλάδας.
Σύμφωνα με συνεντεύξεις του κ. Galbraith και εκτεταμένα αποσπάσματα από την ελληνική μετάφραση του βιβλίου του, το άκρας μυστικότητας σχέδιο, που μπορεί να περιγραφεί ως “νομισματικό και στρατιωτικό πραξικόπημα”, συνίστατο και από κήρυξη της χώρας σε καθεστώς εκτάκτου ανάγκης και κινητοποίηση των ενόπλων δυνάμεων της Ελλάδας για να καταστείλουν τυχόν πολιτικές ταραχές. 
Το σχέδιό του να χρησιμοποιηθούν οι ένοπλες δυνάμεις είναι ιδιαίτερα σοκαριστικό, γιατί το Σύνταγμα της Ελλάδας, συντεταγμένο ύστερα από επτά χρόνια στρατιωτικής δικτατορίας, ορίζει αποκλειστικά την αστυνομία ως υπεύθυνη για την τήρηση της δημόσιας τάξης. Διά νόμου, το αποκλειστικό καθήκον των ενόπλων δυνάμεων είναι να προστατεύουν τη χώρα ενάντια σε εξωτερικούς εχθρούς. 
Το σχέδιο περιελάμβανε επίσης οικονομικά μέτρα: εθνικοποίηση της κεντρικής τράπεζας (διά νόμου ανεξάρτητη από την κυβέρνηση) και τη σύλληψη του διοικητή της, κλείσιμο των τραπεζών και ένα σύστημα υποσχετικών (IOU’s) για πληρωμές δημοσίων δαπανών έως ότου τυπωνόταν νέο νόμισμα. Η Ελλάδα δεν εγκατέλειψε το ευρώ το 2015 και το Σχέδιο Χ δεν εφαρμόστηκε. Ο καθηγητής Galbraith λυπάται γι’ αυτό».
Εμείς που υπογράφουμε πιστεύουμε ότι η συμμετοχή στον σχεδιασμό υπονόμευσης της δημοκρατίας και της κοινωνικής τάξης σε οποιαδήποτε χώρα αντιβαίνει στα ηθικά πρότυπα που αναμένονται από το καθηγητικό προσωπικό ενός φημισμένου πανεπιστημίου. 
Ο Galbraith αμαύρωσε την καλή φήμη του Πανεπιστημίου του Τέξας, Οστιν και της Σχολής L.B. Johnson School of Public Affairs και η απόφασή του να κομπάζει δημοσίως γι’ αυτό δημιουργεί επιπλέον αμφιβολίες για την ηθική του και την κρίση του. Η ακαδημαϊκή ελευθερία έκφρασης πρέπει να συνάδει με αρμόζουσα ηθική συμπεριφορά και θεμελιώδεις δημοκρατικούς κανόνες».
Αναλυτικά οι υπογραφές
  1. Δημήτρης Μπερτσιμάς, MS and PhD Massachusetts Institute of Technology Boeing Professor of Operations Research and co - director Operations Research Center, Massachusetts Institute of Technology
  2. Γεώργιος Μπήτρος, Economist. MA, Ph.D., New York University. Professor emeritus, Athens University of Economics and Business.
  3. Μιχαήλ Μπλέτσας, MSc Boston University, Research Scientist and Director of Computing, Media Lab, Massachusetts Institute of Technology.
  4. Μιχάλης Καραμανής, BS, Stanford University, MS, Ph.D., Harvard University Professor of Production and Systems Engineering, Boston University
  5. Χρήστος Κασσάνδρας, BS Yale, MSc Stanford, PhD Harvard University, Professor of Electrical Engineering and Head of Systems Engineerng Division, Boston University
  6. Σπύρος Καβουνίδης, Civil Engineer, MSc, Ph.D. Stanford University
  7. Χρήστος Γεωργάκης, MS University of Illinois, PhD University of Minnesota Professor, Tufts University
  8. Anna Hardman, PhD Massachusetts Institute of Technology, Professor of Economics, Tufts University
  9. Γιάννης Ιωαννίδης, Economist, MSc, Ph.D. Stanford University, Max and Herta Neubauer Professor of Economics, Tufts University
  10. Μαρία Κουλμαντά, Associate Professor of Medicine, Beth Israel Deaconess Medical Center
  11. Γιώργος Λυμπερόπουλος, University of Thessaly, Greece.
  12. Ελένη Μαχαιρά Odoni, Political scientist. BA, Brandeis University, MA, Ph.D. Boston University
  13. Παναγιώτης Μεταξάς, MSc, PhD, Dartmouth College, Professor of Computer Science, Wellesley College.
  14. Αλέξης Μιτσιάλης, PhD Columbia University, Assistant Professor, Harvard University
  15. Amadeo Odoni, BS, MS, Ph.D Massachusetts Institute of Technology, Professor Emeritus of Aeronautics and Astronautics and of Civil and Environmental Engineering, M.I.T.
  16. Ιλεάνα Παπαπέτρου, Entrepreneur. BA, Santa Clara University, MBA, Boston University
  17. Γεώργιος Παππάς, BS, MS, RPI, PhD UC Berkeley, Joseph Moore Professor, Chair Department of Electrical and Systems Engineering, University of Pennsylvania
  18. Γεωργία Περάκη, MSc and PhD in Applied Mathematics, Brown University, William F Pounds professor of operations management, operations research and statistics, Massachusetts Institute of Technology
  19. Νικόλας Πυργιώτης, MS and PhD, Aeronautics and Astronautics, Massachusetts Institute of Technology
  20. Γεώργιος Στεφανόπουλος, PhD University of Minnesota, Arthur D. Little Professor of Chemical Engineering, Massachusetts Institute of Technology
  21. Σταύρος Θωμαδάκης, Economist. BA, Yale University, MA, Ph.D., MIT. Professor emeritus. National and Kapodistrian University of Athens.
  22. Γεώργιος Τσώκος, MD, Professor of Medicine, Harvard Medical School Chief, Division of Rheumatology, Beth Israel Deaconess Medical Center
  23. Αντώνης Ζαβαλιάνγκος, MS Columbia University, PhD Massachusetts Institute of Technology A.W. Grosvenor Professor of Materials Science & Engineering, Drexel University
  24. http://www.parapolitika.gr/