28 Ιουλ 2016

Ποιοι συνταξιούχοι θα πάρουν πίσω μέρος του ΕΚΑΣ που έχασαν

Πέντε παρεμβάσεις για την άμβλυνση των απωλειών του ΕΚΑΣ ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι οι παροχές αυτές ξεκινούν άμεσα από τον επόμενο μήνα και πως η κυβέρνηση
έχει ήδη εξασφαλίσει την κάλυψή τους για το τρέχον έτος, ενώ αντίστοιχη πρόνοια θα υπάρξει και για τα επόμενα δύο έτη, έως ότου ξεκινήσει η καταβολή της εθνικής σύνταξης.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «μεγάλη κοινωνική πληγή που άφησαν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης Σαμαρά προς τους πιστωτές», την κατάργηση του ΕΚΑΣ. Ο κ. Τσίπρας αφού αναφέρθηκε στη μάχη της σημερινής κυβέρνησης για την αναίρεση των δεσμεύσεων για άμεση κατάργηση του ΕΚΑΣ κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, υπογράμμισε ότι αποτελεί μια μεγάλη κοινωνική πληγή η σταδιακή κατάργησή του στην οποία κατέληξε τελικά η διαπραγμάτευση του καλοκαιριού του 2015.
«Είναι μια μεγάλη κοινωνική πληγή που έχουμε χρέος να επουλώσουμε, όσο μπορούμε, όπως μπορούμε. Να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας», είπε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι στόχος είναι αντισταθμιστούν οι επιπτώσεις, όσο είναι δυνατόν, αυτού του μέτρου», και ανακοίνωσε δέσμη μέτρων που μπορεί να αμβλύνουν αυτή τη μεγάλη απώλεια για χιλιάδες συμπολίτες μας. Στο πλαίσιο αυτό:
1. – θεσμοθετείται η πλήρης απαλλαγή, για όσους δικαιούχους υπήρξε μείωση, από τη φαρμακευτική δαπάνη. Από εδώ και στο εξής, δεν θα πληρώνουν καθόλου τα φάρμακά τους.
2. – απαλλάσσονται όσοι δικαιούχοι χάνουν την παροχή του ΕΚΑΣ ύψους από 30 ευρώ και άνω, από την παρακράτηση του 6% για την εισφορά υγείας.
3. – εντάσσονται κατ΄ εξαίρεση όσοι δικαιούχοι έχουν απώλεια από 115 ευρώ και άνω στο πρόγραμμα της προπληρωμένης μηνιαίας κάρτας αλληλεγγύης που θα αντιστοιχεί σε αγορές ύψους περίπου στο 1/3 τις απολεσθείσας παροχής.
4. – διατηρείται ισόποση παροχή αυτής που χάθηκε του ΕΚΑΣ στους χρόνια πάσχοντες με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%
5. – διατηρείται κατ΄ εξαίρεση ισόποση παροχή σε περιπτώσεις ζευγαριών ηλικιωμένων με απώλειες. Διατηρείται δηλαδή η παροχή σε έναν από τους δύο συζύγους, αυτόν με το χαμηλότερο εισόδημα γιατί υπήρξαν τέτοια φαινόμενα ακραίων απωλειών.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις θα ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι στην πράξη οι παροχές αυτές θα αντισταθμίσουν ένα μεγάλο ποσοστό της απώλειας για δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες.
Για το τρέχον έτος έχουν εξασφαλιστεί πλήρως η κάλυψη της συγκεκριμένης δέσμης παρεμβάσεων και η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι το ίδιο θα καταφέρει και για τα επόμενα δύο έτη, έως ότου δηλαδή οι απώλειες αντισταθμιστούν από την αύξηση της συντάξιμης αποδοχής για τους δικαιούχους με την αρχή της καταβολής της εθνικής σύνταξης.