30 Αυγ 2016

Τι μέλλει γενέσθαι με όσα κανάλια δεν πάρουν άδεια

Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί, ωστόσο, και μόνο το γεγονός ότι οι άδειες είναι τέσσερις και οι διεκδικητές είναι οκτώ (συν τρεις που ήδη βρίσκονται εκτός διαδικασίας…), δημιουργείται ερωτηματικό το τι θα συμβεί με όσους βρεθούν εκτός νυμφώνος.
 
Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε ότι για όσα κανάλια από τα υπάρχοντα δεν εξασφαλίσουν άδεια, προβλέπεται ότι η Digea θα διακόψει το ψηφιακό τους σήμα εντός 90 ημερών. Με δεδομένη τη δήλωση Γεροβασίλη, αναλυτές εκτιμούν ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί αυτοί έχουν συγκεκριμένες επιλογές, αν επιθυμούν να συνεχίσουν να εκπέμπουν: είτε θα διεκδικήσουν μια από τις θεματικές άδειες που θα δοθούν στη συνέχεια είτε θα προχωρήσουν σε μια μορφή συνεργασίας με έναν από τους τέσσερις «αδειούχους».
 
Όσον αφορά στις θεματικές άδειες, τα πράγματα παραμένουν ασαφή: ακόμα δεν έχει καθοριστεί ο χρόνος, ο αριθμός και διαδικασία του διαγωνισμού για τις άδειες αυτές, ενώ ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς έχει δηλώσει πως πρώτα θα ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για τις περιφερειακές άδειες και μετά για τις θεματικές. Αυτό ότι ενδεχομένως κάποια από τα κανάλια θα κλείσουν για να ξανανοίξουν όταν λάβουν θεματική άδεια.
 
Όσον αφορά στο δεύτερο ενδεχόμενο, όλα θα εξαρτηθούν από τις διαθέσεις των πρώην και των νέων καναλαρχών. Πληροφορίες αναφέρονται σε δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ του Alpha του Δ. Κοντομηνά και της Dimera Media Investments Ltd συμφερόντων του Ιβάν Σαββίδη ή για την κυπριακή ITV CP και τη Νέα Τηλεόραση ΑΕ, μητρική του Star Channel σύμφωνα με το οποίο η πρώτη είναι το διάδοχο σχήμα της δεύτερης. Ανάλογα δημοσιεύματα υπήρξαν και για τις σχέσεις της Ραδιοτηλεοπτικής ΑΕ, συμφερόντων Βρυώνη και της Αλτερ Εγκο ΜΜΕ ΑΕ, του Β. Μαρινάκη.
 
Ανάλογα είναι και τα σενάρια για το Mega, που έτσι κι αλλιώς βρίσκεται εκτός διαδικασίας. Το brand name του όμως, η πλούσια ταινιοθήκη του και η πολύχρονη εμπειρία των ανθρώπων στο χώρο δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να αγνοηθούν. Ένα τρίτο σενάριο, το οποίο όμως, δε φαίνεται πολύ ισχυρό για την ώρα, αναφέρει ότι όσοι τηλεοπτικοί σταθμοί δεν αδειοδοτηθούν, έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να εκπέμπουν μέσω μιας από τις δύο δορυφορικές πλατφόρμες που λειτουργούν στη χώρα.
http://www.topontiki.gr/