29 Σεπ 2016

Πήγε από τη Βενεζουέλα στις ΗΠΑ με αεροπλάνο, για να αγοράσει σαπούνι, χαρτί τουαλέτας, αλεύρι

Η Κάρμεν Μεντόζα ταξίδεψε από τη Βενεζουέλα στη Νέα Υόρκη, αεροπορικώς, για να επισκεφθεί την κόρη της. Αλλά και για να αγοράσει
χαρτί τουαλέτας, σαπούνι, οδοντόκρεμα, φασόλια, αλεύρι, μαγιονέζα και ασπιρίνες.
Η 66χρονη είναι από τους τυχερούς. Δεν μπορεί να βρει βασικά αγαθά στη χώρα της, αλλά έχει την ευχέρεια να ταξιδέψει για να τα αγοράσει. Η βαθιά οικονομική κρίση στη Βενεζουέλα έχει βυθίσει τη χώρα σε ανθρωπιστική κρίση. Οι κάτοικοι υποφέρουν από τις σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα και η εγκληματικότητα έχει «απογειωθεί».
Η Μεντόζα πέρασε τον προηγούμενο μήνα στη Ν. Υόρκη με την κόρη της και συνειδητοποίησε ότι ξέχασε τι σημαίνει «κανονικότητα». Στη Βενεζουέλα, έζησε για ένα μήνα χωρίς χαρτί τουαλέτας, τον Ιούλιο.
Μιλώντας στο CNN, παραδέχεται ότι δάκρυσε όταν πήγε σε πολυκατάστημα και είδε τα ράφια γεμάτα τρόφιμα. Ενα θέαμα σπάνιο στη Βενεζουέλα σήμερα. «Εκεί είσαι τόσο ευτυχισμένος όταν βρίσκεις κάτι βασικό, όπως το γάλα».
Δεν είναι η μόνη. Περίπου μισό εκατομμύριο κάτοικοι της Βενεζουέλας επισκέφθηκαν τις ΗΠΑ πέρυσι. Ολο και περισσότεροι που έχουν την οικονομική δυνατότητα πηγαίνουν εκεί για να αγοράσουν βασικά προϊόντα.
«Είναι μία ένδειξη του πόσο άσχημη είναι η διαχείριση της χώρας», λέει στο CNN η Μπεατρίζ Ράμος, δασκάλα από τη Βενεζουέλα που ζει στη Ν. Υόρκη. Φέτος, έχει φιλοξενήσει έξι φίλους της από την πατρίδα της.
Κάποιοι, όπως ο ιδιοκτήτης εστιατορίου Ερνέστο Τσανγκ, φοβούνται ότι η ζωή τους δεν θα καλυτερεύσει τα επόμενα πέντε χρόνια. Εκείνος πήγε με τη σύζυγο και τα τέσσερα παιδιά τους στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, για να πάρουν προμήθειες. Μάζευε χρήματα για δύο χρόνια, προκειμένου να επισκεφθούν όλοι μαζί τις ΗΠΑ.
Εκεί, συνειδητοποίησε πόσο έχει επηρεάσει η κρίση τα παιδιά του. «Με ρωτούσαν κάθε φορά που πηγαίναμε στο σούπερ μάρκετ γιατί δεν υπάρχουν αυτά στη Βενεζουέλα. Μακάρι να μπορούσα να πάρω τα πάντα γυρνώντας, από φαγητά μέχρι φάρμακα», είπε. Πριν από το ταξίδι, ο 2χρονος γιος του αρρώστησε. Πήγε σε επτά φαρμακεία, αλλά δεν βρήκε πουθενά πενικιλλίνη, την οποία δανείστηκε τελικά από έναν γείτονα.
Φωτογραφία: CNN
 iefimerida.gr