29 Σεπ 2016

Οι εργαζόμενοι της ΕΕΕΠ ζητούν λύση στο θέμα των αποσπάσεων

Σε πρακτικές που παραπέμπουν στην προηγούμενη, δυσλειτουργική θητεία του Α. Στεργιώτη στην Επιτροπή Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων (ΕΕΕΠ), δείχνουν να εμμένουν σύμβουλοι του Υπουργείου Οικονομικών, δημιουργώντας σοβαρά
προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της Αρχής και μάλιστα σε μια περίοδο που η κυβέρνηση φιλοδοξεί να ρυθμίσει την εγχώρια αγορά τυχερών παιχνιδιών, έναντι υψηλότατων τιμημάτων όπως αναφέρει το capital.gr
 
Ο Σύλλογος Εργαζομένων της ΕΕΕΠ, σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο περί "μονομερούς ενημέρωσης" του αρμόδιο υπουργού των Οικονομικών για τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούνται λόγω της αδυναμίας να επιλυθεί οριστικά το ζήτημα του προσωπικού της Αρχής και συγκεκριμένα της στελέχωσης της ΕΕΕΠ με αποσπασμένο προσωπικό, το οποίο από την ίδρυσή της το 2012 έως σήμερα, συνεχίζει να υπηρετεί υπό καθεστώς απόσπασης. "Λόγω των συνθηκών αυτών, η ΕΕΕΠ κινδυνεύει να στερηθεί έμπειρου προσωπικού, εξειδικευμένου στο ιδιαίτερα σύνθετο αντικείμενο της εποπτείας και ελέγχου των τυχερών παιγνίων", σημειώνεται.
 
Ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου, όπως αναφέρει ο σύλλογος εργαζομένων της ΕΕΕΠ, έχουν αποχωρήσει έξι υπάλληλοι των οποίων οι αποσπάσεις έληξαν, ενώ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, εφόσον δεν δοθεί λύση, θα αποχωρήσουν περίπου τα 2/3 του συνόλου των εναπομεινάντων υπαλλήλων της ΕΕΕΠ. Υπάρχει, δηλαδή σοβαρός κίνδυνος, τονίζουν οι εργαζόμενοι "για την επιτυχία του έργου της που αφορά στην υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος και την καταπολέμηση της παράνομης διεξαγωγής τζόγου, μιας μάστιγας από την οποία χάνονται εκατομμύρια ευρώ για τον κρατικό προϋπολογισμό καθώς και τη συλλογή δημοσίων εσόδων από τον τζόγο, ιδιαίτερα στη σημερινή δύσκολη συγκυρία, όπου η μέση ελληνική οικογένεια στενάζει από την υψηλή φορολόγηση. Αυτοί είναι και οι στόχοι που και ο ίδιος ο Υπουργός έχει επανειλημμένα θέσει ως εξαιρετικά σημαντικούς".
 
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ενώ έχουν κατατεθεί συγκεκριμένες προτάσεις, τόσο από το Σύλλογο όσο και από τη σημερινή διοίκηση της ΕΕΕΠ, στο γραφείο του αρμόδιο Υπουργού Οικονομικών, προκειμένου να δρομολογηθεί η οριστική λύση στο πρόβλημα.  
 
Ωστόσο, καταγγέλλουν πως η προώθηση των απαιτούμενων νομοθετικών ρυθμίσεων για την οριστική λύση του προβλήματος φαίνεται να κωλύεται, την ίδια στιγμή που σε άλλες περιπτώσεις προωθούνται αντίστοιχες ρυθμίσεις που αφορούν στο προσωπικό άλλων δημόσιων υπηρεσιών και ανεξάρτητων διοικητικών αρχών όπως η ΕΕΕΠ.
 
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο Σύλλογος των Εργαζομένων θεωρεί πως ο κ. Τσακαλώτος δεν έχει ενημερωθεί επαρκώς για το ζήτημα. "Αδυνατούμε να πιστέψουμε ότι λαμβάνει μονομερώς ενημέρωση από πρόσωπα, τα οποία έχουν άγνοια των προβλημάτων που είχε έως τώρα η νομοθεσία και η εσωτερική διάρθρωση για τη λειτουργία της Αρχής", αναφέρεται χαρακτηριστικά.
 
Οι εργαζόμενοι της ΕΕΕΠ δεν κατονομάζουν, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν πως "φωτογραφίζουν" τον κ. Αλέξη Πουλιάση, ειδικό συνεργάτη στο υπουργείο Οικονομικών, στον οποίο έχουν ανατεθεί εξαιρετικά κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στην αγορά τυχερών παιχνιδιών. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο κ. Πουλιάσης, διορίστηκε τον περυσινό Αύγουστο ως ειδικός συνεργάτης στο πολιτικό γραφείο του κ. Τσακαλώτου και στην πορεία ανέλαβε το άτυπο "χαρτοφυλάκιο" των τυχερών παιγνιδιών, δίχως, όπως υποστηρίζουν άνθρωποι της αγοράς αλλά και πρώην στελέχη του υπουργείου, να γνωρίζει τον ιδιαίτερο αυτό χώρο.
 
Παράλληλα με τη δραστηριότητά του αυτή, ο κ. Πουλιάσης, ο οποίος στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές είχε εκλεγεί περιφερειακός σύμβουλος με το ψηφοδέλτιο της κ. Ρένας Δούρου τον περασμένο Ιανουάριο τοποθετήθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΥΔΑΠ με απόφαση του μετόχου πλειοψηφίας, του Ελληνικού Δημοσίου, κατά την γ.σ. των μετόχων της εταιρείας.  Στον ίδιο οι εργαζόμενοι αποδίδουν την εμπλοκή που είχε υπάρξει προ καιρού και με την υπόθεση των υπαλλήλων - ελεγκτών της ΕΕΕΠ για τα καζίνο.
 
Πέραν των αιχμών περί μονομερούς ενημέρωσης από πρόσωπα που που έχουν άγνοια για τη λειτουργία της Αρχής, στην επιστολή του ο Σύλλογος Εργαζομένων της ΕΕΕΠ καλεί τον αρμόδιο Υπουργό των Οικονομικών να κωφεύσει σε αυτές τις σειρήνες απαξίωσης της Επιτροπής και να απελευθερώσει τους υπαλλήλους της από το καθεστώς ομηρίας στο οποίο βρίσκονται, διασφαλίζοντας προς πάσα κατεύθυνση, το ιδιαίτερα σημαντικό έργο της.