25 Σεπ 2016

Ο ΥΠΟΠΤΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ: Γιατί δεν θεωρούν την Τουρκία ασφαλή χώρα

Resizer
Ολοένα και περισσότεροι Ευρωπαίοι θέλουν να περιορίσουν τους πρόσφυγες μόνο στην Ελλάδα.
Θέλουν να απαγορεύσουν στους πρόσφυγες να πηγαίνουν στην Ευρώπη και να τους περιορίζουν στην…
Ελλάδα, όπως κάνει η Αυστραλία με τα νησιά-κρατίδια Ναουρού και Μάνους.
Ο Αυστριακός διευθυντής του Ινστιτούτου ESI, Γκέραλντ Νάους, γνωρίζει πολύ καλά το θέμα – αυτός, άλλωστε, ήταν ο εμπνευστής της συμφωνίας με την Τουρκία, την οποία βλέπει τώρα να κινδυνεύει «εντός ημερών, εβδομάδων ή μηνών» με κατάρρευση.
«Η Ε.Ε. διολισθαίνει», λέει, «προς το απάνθρωπο αυστραλιανό μοντέλο, με την Ελλάδα στον ρόλο των μικρών νησιών Ναουρού και Μάνους, στα οποία φυλακίζουν οι Αυστραλοί τους πρόσφυγες. Στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, ο αριθμός όσων προτιμούν το αυστραλιανό μοντέλο δεν είναι αμελητέος» επισημαίνει ο κ. Νάους.
Χωρίς, φυσικά, όλοι αυτοί να λαμβάνουν υπόψη ότι στην Αυστραλία οι αριθμοί είναι πολύ μικρότεροι (μερικές χιλιάδες πρόσφυγες ετησίως) και ότι υπάρχει μια κάποια διαφορά ανάμεσα στα προβλήματα συνωστισμού στο Ναουρού και τις συνέπειες μιας ενδεχόμενης αποσταθεροποίησης της Ελλάδας.
Σε στρογγυλή τράπεζα που οργάνωσε το ΕΛΙΑΜΕΠ στην Αθήνα, ο κ. Νάους επισήμανε ότι για την επιβίωση της συμφωνίας και την αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου λείπουν δύο κρίσιμοι κρίκοι: οι επιστροφές από τα νησιά προς την Τουρκία και οι μετεγκαταστάσεις από την Τουρκία προς την Ε.Ε.
«Το να διασφαλιστεί ότι η Τουρκία είναι ασφαλής τρίτη χώρα, θα έπρεπε κανονικά να είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτονται οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι όταν ξυπνούν και το τελευταίο πριν κοιμηθούν» σημείωσε ο κ. Νάους, κατηγορώντας την ευρωπαϊκή ηγεσία για «έλλειψη σοβαρότητας».
Κατά τον Αυστριακό αναλυτή, θα ήταν απολύτως εφικτό να αποκτήσει η Τουρκία εγκαταστάσεις με αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, μεταφραστές και καλά εξοπλισμένη υπηρεσία ασύλου, προκειμένου να διασφαλίζεται ότι οι Σύροι θα τίθενται υπό καθεστώς προσωρινής προστασίας και όλοι οι υπόλοιποι θα έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστο και αποτελεσματικό σύστημα ασύλου. Αυτό θα έλυνε τα χέρια των ελληνικών επιτροπών ασύλου. Αντί όμως οι Ευρωπαίοι να πιέζουν για κάτι τέτοιο την Άγκυρα, επιμένουν σε άσχετα αιτήματα όπως αυτό για τη χαλάρωση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας της.
Επιπλέον, η αρχική πρόταση του κ. Νάους προέβλεπε μετεγκατάσταση 500.000 Σύρων προσφύγων από την Τουρκία προς ευρωπαϊκές χώρες. «Είχαμε υποτιμήσει τις διοικητικές δυσκολίες», παραδέχθηκε. «Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ είπε ότι το εφικτό είναι να γίνονται το πολύ 50.000 μετεγκαταστάσεις από την Τουρκία τον χρόνο». Πώς εξηγείται όμως ότι μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, οι μετεγκαταστάσεις από την Τουρκία ανέρχονταν μόλις σε 1.583; Τι λέει αυτό για τις προθέσεις των Ευρωπαίων; Μήπως, αφότου απέκλεισαν τον βαλκανικό διάδρομο και μείωσαν τις αφίξεις στο έδαφός τους, απλά αδιαφόρησαν;
Πηγή: neoskosmos