25 Οκτ 2016

Γερμανικό NTV: Ένα βήμα πριν την κατάρρευση το ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα

Στην τρύπα που εμφανίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία στην Ελλάδα, με αφορμή τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) για τα
ληξιπρόθεσμα, αναφέρεται σήμερα σε άρθρο του το γερμανικό δίκτυο NTV με τίτλο «Το συνταξιοδοτικό σύστημα στην Ελλάδα πριν την κατάρρευση».
«Είναι ένας φαύλος κύκλος: Λόγω της οικονομικής κρίσης, εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες δεν μπορούν να καταβάλουν τις συνταξιοδοτικές εισφορές. Αυτός με τη σειρά του είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να πάρει υπό έλεγχο τα οικονομικά της», αναφέρει το δημοσίευμα και προσθέτει ότι «τώρα οι πιστωτές χτυπούν ξανά».
Όπως σχολιάζει «δεκάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και εταιρείες δεν μπορούν πια να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές στην Ελλάδα», ενώ σημειώνει ότι «το χρέος προς τα ασφαλιστικά ταμεία άγγιξαν σχεδόν τα 17 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο».
Αυτό, αναφέρει, «έγινε γνωστό από το μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα στην Ελλάδα, το ΙΚΑ».
Σύμφωνα με το γερμανικό δίκτυο »το υψηλό έλλειμμα στα ασφαλιστικά ιδρύματα είναι ένας από τους λόγους που καθιστούν άμεσα αναγκαίες τις μεταρρυθμίσεις».
Σχεδόν κάθε μήνα, συμπληρώνει, «το κράτος πρέπει να συνεισφέρει οικονομικά στα ασφαλιστικά ιδρύματα προκειμένου να μπορούν να πληρωθούν οι συντάξεις».
Στο μεταξύ, σχολιάζει, «η κυβέρνηση στην Αθήνα μπορεί να ελπίζει σε νέα υποστήριξη από τους πιστωτές της», αναφερόμενο στην εκταμίευση της υποδόσης των 2,80 δισ. ευρώ.