14 Δεκ 2016

Πώς θα γλιτώσετε φόρο έως 2.100 ευρώ - Οι αποδείξεις που «χτίζουν» το αφορολόγητο

Της Μαρίας Βουργάνα
Βασικά έξοδα των νοικοκυριών όπως λογαριασμοί ΔΕΚΟ (ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση), ενοίκια, δόσεις δανείων, κινητή και σταθερή τηλεφωνία,
κοινόχρηστα, ασφάλιστρα ακόμη και τα διόδια δεν θα μετρούν στις δαπάνες με πλαστικό χρήμα που θα «χτίζουν» το αφορολόγητο όριο που δικαιούνται μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες.
Οι δαπάνες που θα αναγνωρίζονται για την έκπτωση φόρου 1.900 - 2.100 ευρώ και όσες εξαιρούνται αναμένεται να καθοριστούν με υπουργική απόφαση. Ωστόσο , σύμφωνα με πληροφορίες, στη λίστα που συντάσσεται στο υπουργείο Οικονομικών απουσιάζουν οι παραπάνω δαπάνες. Αντίθετα θα μετρούν οι αγορές από σούπερ μάρκετ, πολυκαταστήματα, καύσιμα, αγορές ηλεκτρικών, ηλεκτρονικών συσκευών, έπιπλα, είδη οικιακής χρήσης, ξενοδοχεία, παροχή υπηρεσιών από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, λογιστές, ψυχολόγους, εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ, κέντρα διασκέδασης.
Το πλαστικό χρήμα μπαίνει πλέον για τα καλά στην καθημερινότητα των πολιτών οι οποίοι ήδη μετά την επιβολή των capital controls έχουν εξοικειωθεί με τις κάρτες και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.
Πώς θα γλιτώσετε φόρο έως 2.100 ευρώ - Οι αποδείξεις που «χτίζουν» το αφορολόγητο
Από τις αρχές του νέου έτους καμία συναλλαγή άνω των 500 ευρώ δεν θα γίνεται με μετρητά, ενώ μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες έχουν έναν επιπλέον λόγο να χρησιμοποιούν σχεδόν σε όλες τις συναλλαγές τους το ηλεκτρονικό χρήμα. Μόνο έτσι θα μπορούν να εξασφαλίσουν την έκπτωση φόρου των 1.900 έως 2.100 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο, αλλά και την έκπτωση φόρου για τις ιατρικές δαπάνες. Παράλληλα, θα μπορούν να συμμετέχουν σε κληρώσεις με έπαθλα μετρητά ακόμη και ακίνητα του Δημοσίου, ενώ όσοι υπερβαίνουν τα προβλεπόμενα ποσοστά δαπανών εξετάζεται να έχουν έξτρα αφορολόγητο όριο. Οι φορολογούμενοι αυτοί, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός τους, θα πρέπει να συγκεντρώνουν και συγκεκριμένο ποσό αποδείξεων με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες, e-banking. Όσο μεγαλύτερο είναι το εισόδημα τόσο περισσότερες είναι οι αποδείξεις με πλαστικό χρήμα που πρέπει να συγκεντρωθούν για να εξασφαλιστεί η έκπτωση φόρου.
Παγίδα έξτρα φόρου 
Οι διατάξεις για το πλαστικό χρήμα κρύβουν μια παγίδα για τους μισθωτούς, συνταξιούχους και τους αγρότες. Οσοι δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσό με κάρτες ή μέσω e-banking θα βρίσκονται αντιμέτωποι με την επιβολή φόρου 22%. Ο φόρος αυτός θα επιβάλλεται επί της διαφοράς μεταξύ του απαιτούμενου ποσού αποδείξεων και του ποσού των αποδείξεων που θα έχει δηλώσει ο φορολογούμενος. Για παράδειγμα, ένας μισθωτός χωρίς παιδιά με ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ θα πρέπει να έχει δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί με πλαστικό χρήμα τουλάχιστον το ποσό των 4.500 ευρώ. Αν ο φορολογούμενος έχει αποδείξεις με κάρτες το ποσό των 2.500 ευρώ, τότε οι 2.000 ευρώ που του λείπουν θα θεωρηθούν εισόδημα και θα φορολογηθούν με συντελεστή 22% . Ετσι ο μισθωτός πέρα από τον φόρο 5.600 ευρώ που αναλογεί στο εισόδημά του θα επιβαρυνθεί με πρόσθετο φόρο 440 ευρώ (2.000 Χ 22%) και συνολικά θα πληρώσει στην εφορία 6.040 ευρώ. Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου:
[1] Αποδείξεις με πλαστικό χρήμα. Μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες προκειμένου να εξασφαλίσουν την έκπτωση φόρου 1.900 έως 2.100 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός τους ως εξής:
  • 10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ.
  • 15% για εισόδημα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ.
  • 20% για εισόδημα από 30.000,01 και άνω με ανώτατο όριο αποδείξεων τις 30.000 ευρώ.
[2] Ιατρικά έξοδα: Στις αποδείξεις που πρέπει να συγκεντρώνεται με πλαστικό χρήμα εντάσσονται και οι ιατρικές δαπάνες. Η έκπτωση φόρου 10% για ιατρικά έξοδα και φάρμακα θα συνεχίσει να ισχύει μόνο εάν έχουν πραγματοποιηθεί με τη χρήση κάρτας ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία η έκπτωση φόρου 10% χορηγείται όταν οι ιατρικές δαπάνες υπερβαίνουν το 5% του εισοδήματος.
[3] Κληρώσεις: Θεσπίζεται πρόγραμμα δημοσίων κληρώσεων (λοταρία) που θα βασίζεται στις συναλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί με τη χρήση με πλαστικό χρήμα για την αγοροά αγαθών. Το συνολικό ποσό που θα κληρώνεται θα φθάνει στα 12 εκατ. ετησίως.
[4] Εξαιρέσεις: Η προσκόμιση αποδείξεων ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος ισχύει και για τους φορολογούμενους που εξαιρούνται από την υποχρέωση πραγματοποίησης των δαπανών με τη χρήση μέσω πληρωμής με κάρτα ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής. Από την υποχρέωση συναλλαγών με πλαστικό χρήμα εξετάζεται να εξαιρεθούν οι φορολογούμενοι ηλικίας 75 ετών και άνω και οι κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών. Οι φορολογούμενοι αυτοί μπορεί να γλιτώσουν από το πλαστικό χρήμα αλλά όχι και από τη συλλογή αποδείξεων, τις οποίες θα πρέπει να εμφανίσουν στην εφορία για να δικαιούνται την έκπτωση φόρου.
[5] POS σε όλες τις επιχειρήσεις: Σταδιακά όλες οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες θα πρέπει υποχρεωτικά να διαθέτουν συσκευές POS για να μπορούν οι πολίτες να πληρώνουν με πλαστικό χρήμα. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό μέχρι τον Ιούνιο το 80% των επιχειρήσεων που βρίσκονται στη ζώνη υψηλού κινδύνου για φοροδιαφυγή πρέπει να έχουν εγκαταστήσει POS.
 ημερησια