5.12.16

ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ 60% Ιταλία, Exit Polls: Προηγείται το «Οχι» με 54%-58%

Οι Ιταλοί αποφάσισαν: Η συνταγματική αναθεώρηση δεν περνά. 
Σύμφωνα με τα exit pollls που μετέδωσε η Rai, το «Οχι» προηγείται με 54% με 58%, ενώ το «Ναι» συγκεντρώνει ποσοστά
μεταξύ του 42% και του 46%.
Σύμφωνα με τα όσα είχαν γίνει γνωστά από νωρίς το απόγευμα, η προσέλευση στις κάλπες για το ιταλικό συνταγματικό δημοψήφισμα, ξεπερνούσε το 57%.
Oπως αποδεικνύεται, λοιπόν, οι Ιταλοί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των πολιτικών και πήγαν στις κάλπες για το κρίσιμο Δημοψήφισμα όχι μόνο για την Ιταλία αλλά και για την Ευρώπη των 28. 
Στη 1 τα μεσάνυχτα ο Ματέο Ρέντσι αναμένεται να απευθύνει ομιλία προς το έθνος.
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αναμένεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην παραμονή ή μη του κ. Ρέντσι στην πρωθυπουργία.Ο ίδιος είχε αφήσει να εννοηθεί πως εφόσον επικρατήσει το «όχι» στο δημοψήφισμα, τότε θα παραιτηθεί από το αξίωμά του. Ο δε Ιταλός υπουργός Υποδομών, Γκρατσιάνο Ντελ Ρίο, έχει δηλώσει ότι αν η συνταγματική μεταρρύθμιση απορριφθεί, ο Ματέο Ρέντσι θα μεταβεί τη Δυτέρα, στο προεδρικό μέγαρο, «για να θέσει το αξίωμά του στη διάθεση του Προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα».
Την ίδια στιγμή, ειδικοί αναλυτές χαρακτηρίζουν το δημοψήφισμα στην Ιταλία ως μια «δοκιμασία ισχύος των αντιευρωπαϊκών και αντικαθεστωτικών δυνάμεων στη χώρα».
Εάν επικρατήσει το «ναι», τότε 47 από τα συνολικά 139 άρθρα του ιταλικού Συντάγματος θα πρέπει να ξαναγραφτούν, ώστε ο Ρέντσι να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα του.
«Εάν το δημοψήφισμα του Ρέντσι αποτύχει», σημειώνει η Telegraph «θα φανεί ως ακόμη μία συμβολική νίκη των λαϊκιστών, με σοβαρές συνέπειες για τις υπόλοιπες χώρες-μέλη της ΕΕ. Υπό το πρίσμα αυτό, η ΕΕ θα γίνει πιο αμυντική και εσωστρεφής και θα είναι πλέον ανήμπορη να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των πολιτών της, οι οποίοι στρέφονται προς τα λαϊκιστικά κόμματα».
Το κίνημα Πέντε Αστέρων, πάντως, με τον βουλευτή Ρομπέρτο Φίκο, έχει αναγγείλει ότι σε περίπτωση νίκης τού «όχι», οι αντίθετοι στη συνταγματική αλλαγή προτίθενται να πανηγυρίσουν έξω από το κυβερνητικό μέγαρο της Ρώμης, Παλάτσο Κίτζι.
Ο Ρέντσι ξέχασε την ταυτότητά του
Ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι ψήφισε το πρωί, με τη σύζυγό του έξω από την Φλωρεντία και σε δημοσιογράφους που τον ρώτησαν ποια θα ήταν η επιλογή του, χαμογελώντας απάντησε: «Περιμένετε λίγο, τώρα θα το σκεφθώ», ενώ προσήλθε χωρίς ταυτότητα λέγοντας στην εφορευτική επιτροπή «Δεν έχω ταυτότητα μαζί μου, αλλά ελπίζω να με αναγνωρίζετε».

 iefimerida.gr