13 Δεκ 2016

Μέχρι 904 ευρώ (μεικτά) η έκτακτη παροχή...


Μέχρι 904 ευρώ (μεικτά) η έκτακτη παροχή - Τι αναφέρει η τροπολογία και ποιοι οι περισσότερο ωφελημένοιΣαρωτικές αλλαγές στις συναλλαγές

Τι αναφέρει η τροπολογία και ποιοι οι περισσότερο ωφελημένοι...

Μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου θα κατατεθεί στους περίπου 1,5 εκατ. συνταξιούχους όλων των...


ασφαλιστικών ταμείων των οποίων το άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων δεν υπερβαίνει το ποσό των 850 ευρώ, η έκτακτη εφάπαξ παροχή, σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. 

Η διανομή θα γίνει με βάση τις καταστάσεις Δεκεμβρίου, από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), ο οποίος θα επιδοτηθεί για τον σκοπό αυτό, με περίπου 617 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Σύμφωνα με την τροπολογία που υπογράφουν οι συναρμόδιοι υπουργοί Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και Οικονομίας Ευκλείδης Τσακαλώτος, το ποσό των 850 ευρώ αφορά το άθροισμα των συντάξεων όπως διαμορφώθηκε μετά την παρακράτηση της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης. Το ύψος της επιδότησης δε, καθορίζεται στο ποσό κατά το οποίο, το συνολικό άθροισμα των συντάξεων υπολείπεται από τα 850 ευρώ, εφόσον  υπερβαίνει τα 300 ευρώ. Διαφορετικά, η παροχή καθορίζεται στα 300 ευρώ.

 Από την ενίσχυση κυρίως ωφελημένοι θα βγουν οι δικαιούχοι σύνταξης του ΟΓΑ, οι χαμηλοσυνταξιούχοι του ΙΚΑ που λαμβάνουν μόνο οργανικό ποσό (κάτω των 67), χαμηλοσυνταξιούχοι του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ όπως επίσης και των λοιπών ασφαλιστικών Ταμείων που λαμβάνουν τα κατώτατα όρια, χήρες/χήροι με μόνο συνταξιοδοτικό εισόδημα τη σύνταξη του συζύγου, ομογενείς και αλλοδαποί που λαμβάνουν σύνταξη ΙΚΑ σε συνδυασμό με συντάξεις άλλων χωρών κ.α


  • Για τον υπολογισμό του εισοδηματικού πήχη, κάτω από τον οποίο όλοι εξασφαλίζουν δικαίωμα στην Έκτακτη Οικονομική Παροχή, λαμβάνονται υπόψη όλα τα εισοδήματα από συντάξεις σε ατομική μηνιαία βάση. Δηλαδή αν κάποιος λαμβάνει δυο ή περισσότερες κύριες συντάξεις – π.χ. μια χηρείας και μια γήρατος από ίδιο δικαίωμα – ή μια κύρια και μια επικουρική θα πρέπει να τις προσθέσει για να δει αν δικαιούται την παροχή.
  • Σε κάθε περίπτωση λαμβάνεται υπόψη το καθαρό ποσό που μπαίνει στην τσέπη, χωρίς όμως το ΕΚΑΣ και πριν την επιβολή του τυχόν φόρου (δεν συμπεριλαμβάνονται οι κρατήσεις για υγεία και ΑΚΑΓΕ όπου υπάρχουν).
  • Δεν υπάρχουν οικογενειακά, περιουσιακά ή άλλα κριτήρια. Δηλαδή αν σε ένα νοικοκυριό υπάρχουν δυο συνταξιούχοι – π.χ. δυο σύζυγοι – που εισπράττουν κάτω από 850 ευρώ τότε θα πάρουν και οι δυο το βοήθημα. Αν κάποιος είναι χαμηλοσυνταξιούχος αλλά έχει ακίνητα ή άλλη περιουσία δεν θα χάνει την παροχή.

Το ύψος του επιδόματος ισούται με τη διαφορά των παραπάνω αποδοχών από τα 850 ευρώ. Για να βρει κανείς το ποσό που δικαιούται, θα πρέπει να πάρει ως βάση το καθαρό ποσό των συντάξεών του, να αφαιρέσει το ΕΚΑΣ και να προσθέσει τον φόρο αν υπάρχει (αν και η μεγάλη πλειοψηφία είναι στο αφορολόγητο όσον αφορά στην σύνταξη). Από το ποσό αυτό θα λάβει ως ενίσχυση την διαφορά μέχρι τα 850 ευρώ. Αν η διαφορά είναι μικρότερη του ποσού των 300 ευρώ, ο δικαιούχος λαμβάνει 300 ευρώ. Για παράδειγμα, κάποιος με συντάξιμες αποδοχές 250 ευρώ, θα εισπράξει 600 ευρώ. Με συντάξιμες αποδοχές 500 ευρώ, θα εισπράξει 350 ευρώ. Με συντάξιμες αποδοχές 700 ευρώ, θα λάβει 300 ευρώ.

Αυτό σημαίνει πως τουλάχιστον 357.000 συνταξιούχοι που λαμβάνουν μέχρι 400 ευρώ σύνταξη (προ φόρου και μετά υγειονομικής περίθαλψης) θα πάρουν στην χειρότερη περίπτωση ένα ολόκληρο Δώρο Χριστουγέννων και στην καλύτερη περίπτωση ένα «μποναμά» πολλαπλάσιο της σύνταξής τους...

newpost.gr