1 Δεκ 2016

Συγχαρητήρια στους Έλληνες πιλότους από τον Πρόεδρο και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ

Τις ευχαριστίες και τα εύσημα της πολιτειακής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του Ισραήλ, για την ουσιαστική συμβολή τους στην κατάσβεση των μεγάλων δασικών πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν στη φίλη χώρα, απέσπασαν τα μέλη της ..
ελληνικής αεροπορικής αποστολής της 383 Μοίρας Ειδικών Επιχειρήσεων Αεροπουροσβέσεως (383 ΜΕΕΑ) που βρίσκονται εκεί από τις 23 του μηνός, στο πλαίσιο της προαναφερθείσας προσκλήσεως. 
Η αποστολή ήταν να επιστρέψει σήμερα από το Ισραήλ, αλλά η αναχώρησή των αεροσκαφών αναβλήθηκε για αύριο λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας που επικρατούσε στον ελλαδικό χώρο και αναμένεται – καιρού επιτρέποντος – να γίνει αύριο.  

Ως γνωστόν στην κατάσβεση των μεγάλων πυρκαγιών συμμετείχαν 3 δασοπυροσβεστικά αεροσκάφη Canadair CL-415GR της 383 ΜΕΕΑ, ενώ με ένα μεταφορικό αεροσκάφος C-130H Hercules της 356 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών (356 ΜΤΜ) μεταφέρθηκαν 18 ιπτάμενοι, ως εφεδρικά πληρώματα, 14 τεχνικοί καιβασικά υλικά υποστηρίξεως των πυροσβεστικών αεροσκαφών στο Ισραήλ από τη Θεσσαλονίκη που είναι η βάση τους. 
Τα πυροσβεστικά αεροσκάφη επιχειρούσαν από την αεροπορική βάση Hatzor στο κεντρικό Ισραήλ και πραγματοποίησαν 21 εξόδους, συμπληρώνοντας συνολικώς 63,7 ώρες πτήσεως σε αποστολές αεροπυροσβέσεως και εναερίου επιτηρήσεως στις πόλεις Χάιφα και Ιερουσαλήμ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την ελληνική αποστολή επισκέφθηκαν κατά τηδιάρκεια  της παραμονής της στο Ισραήλ, ο πρόεδρος της χώρας Reuven Rivlin, ο οποίος επικοινώνησε τηλεφωνικώς και με τον Έλληνα Πρόεδρο Προκόπη Παυλόπουλο και τον ευχαρίστησε και προσωπικώς για την ελληνική συμμετοχή και άκρως επιτυχή και αποτελεσματική δράση, ο πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu, συνοδευόμενος από τον υπουργό  Πολιτικής Προστασίας, Gilad Erdan και τον αρχηγό των Ισραηλινών Αεροπορικών Δυνάμεων Υποπτέραρχο Amir Eshel καθώς και ο Έλληνας πρέσβης Κωνσταντίνος Μπίκας.
Κατά την παραμονή τους στο Ισραήλ οι Έλληνες αεροπόροι επισκέφθηκαν και τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων, κ.κ.Θεόφιλο, ο οποίος τους συνεχάρη και τους ευχαρίστησε για τη συμβολή τους στην κατάσβεση των πυρκαγιών στο Ισραήλ, ενώ την Τρίτη 28 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε η κεντρική αποχαιρετιστήρια εκδήλωση από την Ισραηλινή κυβέρνηση στην αεροπορική βάση Hatzor, παρουσία του
υπουργού Πολιτικής Προστασίας, στη διάρκεια της οποίας επιδόθηκε
αναμνηστικός έπαινος στους συμμετέχοντες στις δασοπυροσβεστικές επιχειρήσεις.
 παραπολιτικα