3 Δεκ 2016

Σούπερ μάρκετ πουλά ληγμένα τρόφιμα για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων

Η σπατάλη φαγητού παγκοσμίως απασχολεί όλο και περισσότερους ανθρώπους, οι οποίοι πλέον σε ατομικό αλλά και σε κρατικό επίπεδο αναπτύσσουν πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του φαινομένου που σε αριθμούς μεταφράζεται σε 1,3 δισ. τροφής να καταλήγει κάθε χρόνο στα σκουπίδια
παγκοσμίως, όταν 868 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από ασιτία σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Το σούπερ μάρκετ Wefood στη Δανία είναι μια τέτοια πρωτοβουλία, καθώς πουλά αποκλειστικά ληγμένα τρόφιμα σε φθαρμένες συσκευασίες. Η επιτυχία του μάλιστα ήταν τέτοια, που πριν από λίγες μέρες άνοιξε και δεύτερο κατάστημα στην Κοπεγχάγη.
Το πρώτο στους εννέα μήνες της λειτουργίας του δέχθηκε πάνω από 40 τόνους φαγητού, που σε άλλη περίπτωση θα είχαν καταστραφεί.
Η πώληση ληγμένου φαγητού είναι νόμιμη στη Δανία, εφόσον οι πωλητές έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας ή άμεσος κίνδυνος για την υγεία των αγοραστών. «Κοιτάμε, μυρίζουμε και πιάνουμε το προϊόν για να βεβαιωθούμε ότι είναι ακόμα καταναλώσιμο» εξηγεί ο διευθυντής του πρότζεκτ, Μπάσελ Χμέινταν.
Τα τρόφιμα πωλούνται σε χαμηλές τιμές ?έως και 50% κάτω από την αρχική τιμή? για να μην καταλήγουν στα σκουπίδια και δωρίζονται στο Wefood από παραγωγούς, εξαγωγικές εταιρείες και τοπικά σούπερ μάρκετ. Τα συλλέγουν οι υπάλληλοί του που είναι εθελοντές και τα κέρδη του σούπερ μάρκετ διοχετεύονται σε φιλανθρωπικές οργανώσεις ? εξάλλου το εγχείρημα έχει αναλάβει η μη κερδοσκοπική οργάνωση DanChurchAid.
http://www.ethnos.gr/