17 Δεκ 2016

Καρτέλ σε πρακτορεία πασίγνωστων μοντέλων

Πρόστιμο ύψους σχεδόν 1,8 εκατομμυρίων ευρώ επέβαλε η βρετανική επιτροπή ανταγωνισμού σε πέντε πρακτορεία μοντέλων, αλλά και στον μεγαλύτερο επαγγελματικό σύνδεσμο του κλάδου τους στο
Ηνωμένο Βασίλειο, επειδή συμμετείχαν σε καρτέλ καθορισμού τιμών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα από την Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών, τα πέντε πρακτορεία αντάλλασσαν πληροφορίες για τιμές «συχνά και συστηματικά» επί τουλάχιστον δύο έτη, καθορίζοντας μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις και ελάχιστη τιμή, κάτι που είναι παράνομο.

Το «Storm», το πρακτορείο που στάθηκε το εφαλτήριο της λαμπρής καριέρας πολλών super model, όπως η Cara Delevingne και η Kate Moss, θα κληθεί να πληρώσει 590.000 ευρώ, ενώ το «Premier» - το οποίο είχε ανακαλύψει την Naomi Campbell, διατάχθηκε να καταβάλει πρόστιμο 180.000 ευρώ. 

Εξίσου τσουχτερά είναι τα πρόστιμα που θα κληθούν να πληρώσουν τα πρακτορεία «Models 1» (εκπροσωπεί τις καλλονές Sophie Dahl και Yasmin Le Bon), «Viva» και «FM Models».

«Τα πρακτορεία και ο σύνδεσμος AMA είχαν προχωρήσει σε σύμπραξη με στόχο τον συντονισμό των στρατηγικών τους για τις τιμές  και, σε μερικές περιπτώσεις, τον καθορισμό ελάχιστης αμοιβής»
 δήλωσε σήμερα ο John Wotton, επικεφαλής της αρμόδιας ομάδας της επιτροπής που πήρε την απόφαση. Όπως επισήμανε, οι «συμπεριφορές αυτού του είδους είναι άκρως επιζήμιες για την οικονομία και στερούν από τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές τα οφέλη του ανταγωνισμού».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πρακτορεία χαρακτηρίζουν ως εντελώς αναληθή την κατηγορία και δηλώνουν ότι θα ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης της βρετανικής αρχής ανταγωνισμού.

Σε κοινή δήλωση, τρία από αυτά (Premier, Storm και Models 1) ισχυρίστηκαν ότι οι μεταξύ τους συνεννοήσεις δεν είχαν ως στόχο τον καθορισμό τιμών αλλά την «προστασία των συμφερόντων των μοντέλων και τη διασφάλιση μιας βιώσιμης αγοράς, η οποία ωφελεί τους πελάτες, την οικονομία και την κοινωνία».

Ιδιαίτερα έντονη ήταν η αντίδραση του διευθύνοντα συμβούλου του πρακτορείου «Models 1», ο οποίος κατηγόρησε την βρετανική αρχή ότι «διώκει και τιμωρεί πρακτορεία μόνο και μόνο επειδή θέλουν τα διατηρήσουν τα στάνταρ του κλάδου τους, προστατεύοντας παράλληλα το συμφέρον νέων και ευάλωτων γυναικών».

πρωτο θεμα