10.12.16

Νέες φιλολαϊκές εξαγγελίες από τον Τσίπρα - Οι θεσμοί ήταν ενήμεροι

του Σεραφειμ Νικολαου.
Νέα δέσμη φιλολαϊκών μέτρων είναι έτοιμος να εξαγγείλει ο πρωθυπουργός (ίσως και απόψε, στη Βουλή;)
Η δεύτερη δέσμη, μετά από αυτήν της περασμένης Πέμπτης για συνταξιούχους και νησιώτες, θα είναι πολύ πιο μικρή (δεν θα ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες). Τελικές αποφάσεις για το πού θα διατεθεί, δεν έχουν ληφθεί ακόμη στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα.
Αφετηρία για αυτή τη νέα, φιλολαϊκού χαρακτήρα, ανακοίνωση είναι η διαπίστωση ότι το πλεόνασμα 1,1 δισεκατομμυρίου από την υπεραπόδοση εσόδων θα πρέπει να δοθεί ως το τέλος του έτους, γιατί μετά το …κοντέρ μηδενίζει!
Ανεξαρτήτως όμως της…. υποχρέωσης αυτής, υπάρχει και το πολιτικό ζητούμενο για την κυβέρνηση, που δεν είναι άλλο από το να γίνονται εξαγγελίες που την φέρνουν πιο κοντά στο, ξεχασμένο, Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Και δι’ αυτού του τρόπου, να δοθεί η αίσθηση στους πολίτες ότι αυτή η κυβέρνηση και μπορεί και θέλει να κινηθεί εκτός του μνημονιακού πλαισίου.
Το μπαράζ φιλολαϊκών ανακοινώσεων θα προκαλέσει όμως -και αυτό είναι κάτι που περιμένει η κυβέρνηση- την επίθεση της αντιπολίτευσης για πολιτική, «Τσοβόλα δώστα όλα», αλλά και αναζωπύρωση των συζητήσεων για πρόωρες κάλπες. Τα κυβερνητικά στελέχη θα απαντούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η παράταξη της ευθύνης που αποσκοπεί στο να βγει το καράβι (η χώρα δηλαδή) από τη μνημονιακή στενωπό, ως εκ τούτου δεν πρόκειται να θέσει σε κίνδυνο το πρόγραμμα, την αξιολόγηση κ.ο.κ.
Στον αντίποδα, θα υποστηρίζουν, η Νέα Δημοκρατία, η οποία στο πρόγραμμά της έχει μόνο δύο στόχους: πάση θυσία εκλογές και εφαρμογή σκληρής λιτότητας. 
Καθόλου τυχαία έτσι, στους παραλληλισμούς, «τα ίδια έκανε και ο Σαμαράς με το δικό του μέρισμα», έδωσε ακαριαία απάντηση η κυβέρνηση, πρώτα δια του Δημήτρη Τζανακόπουλου, και μετά και με non paper.
Εν τω μεταξύ, παρά τη φιλολογία που αναπτύχθηκε για σφοδρή αντίδραση των εταίρων μας στις πρωθυπουργικές εξαγγελίες, τα πράγματα φαίνεται πως δεν είναι έτσι ακριβώς… Όταν ρωτήθηκε η Ανίκα Μπράιντχαρντ, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για το αν οι Βρυξέλλες έμαθαν από την… τηλεόραση τις ανακοινώσεις Τσίπρα, απάντησε ότι η Κομισιόν δεν γνώριζε όλες τις λεπτομέρειες. Άρα, γνώριζε!
Μάλιστα, η «Αυγή», σήμερα, κάνει ένα βήμα πιο πέρα στο θέμα, υποστηρίζοντας πως «εδώ και καιρό» η κυβέρνηση, δια του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, είχε ενημερώσει τους θεσμούς. 
http://newpost.gr/