1 Δεκ 2016

Οι Θεσσαλονικείς «τρέχουν» να βγάλουν… διαβατήρια!


Με το… διαβατήριο στο χέρι φαίνεται πως είναι πλέον η πλειοψηφία των Θεσσαλονικέων, αφού από πέρυσι μέχρι φέτος οι αιτήσεις έκδοσης διαβατηρίων έχουν αυξηθεί σημαντικά. Παρά το γεγονός ότι το κόστος για να ανανεώσει ή για να εκδώσει κανείς εκ νέου το
διαβατήριό του είναι σημαντικό, άνθρωποι κάθε ηλικίας σπεύδουν στα αστυνομικά τμήματα της περιοχής τους προκειμένου να είναι έτοιμοι για τη μικρή ή… μεγάλη φυγή.

Της Έλενας Καραβασίλη

Είτε πρόκειται για ανανέωση είτε για αντικατάσταση διαβατηρίου το κόστος φτάνει περίπου στα 100 ευρώ, αν αναλογιστεί κανείς πως το παράβολο στοιχίζει 84,40 ευρώ και οι εξειδικευμένες φωτογραφίες διαβατηρίου που είναι απαραίτητες κοστίζουν περίπου 10 ευρώ. Σε περίπτωση που πρόκειται για άτομα κάτω των 14 ετών, το παράβολο κοστίζει 73,60 ευρώ, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι πολίτες αναγκάζονται να ξοδέψουν περισσότερα από 100 ευρώ για το πολυπόθητο διαβατήριο καθώς σε περίπτωση που χρειαστεί η επανυποβολή του αιτήματος, τα έξοδα ταχυδρομικής αποστολής ανέρχονται στα 5,00 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότερες περιπτώσεις όπου η επανυποβολή κρίνεται απαραίτητη σχετίζονται  με τις… λάθος φωτογραφίες που συνεπάγεται με 10 ευρώ επιπλέον για καινούριες φωτογραφίες. Σύμφωνα με καταγεγραμμένα στοιχεία, στο Αστυνομικό Τμήμα της Τούμπας που εξυπηρετεί ολόκληρο το δήμο Θεσσαλονίκης (πλην της περιοχής που αστυνομεύεται από το Α.Τ. Πλατείας Δημοκρατίας), από 1/1/2015 έως και τα τέλη Νοεμβρίου οι αιτήσεις έκδοσης διαβατηρίου είχαν φτάσει τις 8.210. Για την αντίστοιχη περίοδο το 2016, οι αιτήσεις έφτασαν τις 11.600! Όπως λένε αστυνομικές πηγές στην εφημερίδα Karfitsa «παρά το κόστος, η αύξηση είναι πολύ μεγάλη. Συνήθως έρχονται να ανανεώσουν το διαβατήριό τους νέοι άνθρωποι, που όπως μας λένε ετοιμάζονται να βγάλουν εισιτήριο… χωρίς επιστροφή. Είτε για σπουδές είτε για δουλειά, με τους περισσότερους να επιλέγουν την Αγγλία». Όπως σημειώνουν, το Brexit είναι ακόμη ένας παράγοντας που οδήγησε αρκετό κόσμο στα αστυνομικά τμήματα. Παρά το γεγονός ότι μπορούν να ταξιδέψουν με την ταυτότητά τους, επιλέγουν να βγάλουν διαβατήριο «για να νιώθουν πιο σίγουροι πως δε θα αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα, αλλά και για να αποφύγουν τις πολύωρες καθυστερήσεις στον έλεγχο των αεροδρομίων της Ευρώπης».

Φεύγουν για βιοποριστικούς και… ψυχαγωγικούς λόγους

Βέβαια, αυτή η αύξηση των αιτήσεων μπορεί να είναι και συγκυριακή. «Είναι γεγονός πως μπορεί το αυξημένο ποσοστό να οφείλεται και στο γεγονός ότι έχει περάσει η πενταετία όσων είχαν βγάλει διαβατήρια. Φυσικά αυτό το ποσοστό δε μπορεί να προκύπτει μόνο από απλή ανανέωση. Έχουμε πολλές αρχικές εκδόσεις. Σκεφτείτε πως έχει έρθει κόσμος να βγάλει διαβατήριο για μωρό που ακόμη δεν είχε σαραντίσει. Μην ξεχνάτε πως τα μωρά μπορούν να ταξιδέψουν εκτός χώρας, μόνο εφόσον έχουν διαβατήριο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, συνήθως πρόκειται για γονείς που ετοιμάζονται να φύγουν μόνιμα από την Ελλάδα. Μάλιστα έχει έρθει πενταμελής οικογένεια για να βγάλει διαβατήρια, όπου πρόκειται για ένα κόστος που φτάνει τα 500 ευρώ», σημειώνουν πηγές της αστυνομίας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις- σε αστυνομικά τμήματα που βρίσκονται κυρίως στην ανατολική Θεσσαλονίκη- όπου οι αιτήσεις αυξάνονται κατά τις εορταστικές περιόδους. «Υπάρχει μία κατηγορία που αναγκάζεται να εγκαταλείψει τη χώρα για βιοποριστικούς λόγους και μία άλλη κατηγορία που βγάζει διαβατήριο για να πραγματοποιήσει κάποιο ταξίδι αναψυχής. Για παράδειγμα στις αρχές Δεκεμβρίου πιστεύουμε πως θα υπάρχει μία μεγαλύτερη αύξηση στις αιτήσεις- ιδίως στο Α.Τ. Καλαμαριάς που καλύπτει τους δήμους Καλαμαριάς, Πυλαίας, Πανοράματος- ενόψει και των Χριστουγέννων», αναφέρουν.

Αύξηση και σε περιφερειακούς δήμους! 

Μάλιστα, όπως παρατηρούν, σημαντική αύξηση στις αιτήσεις σημειώθηκε φέτος και σε περιφερειακούς δήμους. «Από το Λαγκαδά, μέχρι την Ασπροβάλτα και το Ζαγκλιβέρι είχαμε μεγάλη αύξηση στις αιτήσεις. Αυτός είναι και ένας λόγος που μας κάνει να εκτιμούμε πως πρόκειται για συγκυρία, καθώς πλησιάζει η λήξη των συγκεκριμένων διαβατηρίων. Βέβαια σε μία τέτοια δύσκολη οικονομική περίοδο, πιστεύουμε πως δε θα έδινε κάποιος τα 100 ευρώ που χρειάζονται για την έκδοση αν δεν πρόκειται να το χρησιμοποιήσει άμεσα». Αρκετοί είναι βέβαια και οι πολίτες που συγκεντρώνουν τα χρήματα… ευρώ ευρώ. «Υπάρχουν περιπτώσεις που δυσκολεύονται να συγκεντρώσουν τα χρήματα, ιδίως σε περίπτωση που απορριφτεί η αίτηση λόγω της φωτογραφίας. Μπορεί να είναι λάθος ο φωτισμός, ή να μη φαίνονται σωστά τα χαρακτηριστικά του προσώπου, διότι ο φωτογράφος δεν έχει ακολουθήσει τις τεχνικές προδιαγραφές που απαιτούντα. Σε αυτή την περίπτωση η επιπλέον οικονομική επιβάρυνση φτάνει στα 15 ευρώ», αναφέρουν.

karfitsa.gr