1 Δεκ 2016

Προς ρύθμιση το πλαίσιο αναγνώρισης πτυχίων

Το φλέγον θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων που απορρέουν από τα πτυχία των αποφοίτων όλων των βαθμίδων και μορφών εκπαίδευσης και κατάρτισης αναμένεται να ρυθμίσει το υπουργείο Παιδείας με τη
θεσμοθέτηση του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων. Πρόκειται, ουσιαστικά, για ένα σύστημα αναγνώρισης των τίτλων σπουδών και αντιστοίχισής τους με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων το οποίο χρησιμοποιεί οκτώ επίπεδα αναφοράς: από τα βασικά (επίπεδο 1, Απολυτήριο Δημοτικού) έως τα προχωρημένα (επίπεδο 8, Διδακτορικά).
Για το θέμα πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Παιδείας ειδική ημερίδα στη διάρκεια της οποίας ο γ.γ. Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς κ. Παυσανίας Παπαγεωργίου ανακοίνωσε ότι το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων θα θεσμοθετηθεί με Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο θα εκδοθεί με πρόταση του υπουργού Παιδείας και ύστερα από εισήγηση του ΕΟΠΠΕΠ. Ήδη, από την Κομισιόν δημοσιοποιήθηκε η αντιστοίχιση των ελληνικών τίτλων σπουδών για τις τρεις βαθμίδες της τυπικής εκπαίδευσης (πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας) με τους ευρωπαϊκούς. Ενδεικτικά, τα Απολυτήρια Γενικού και Επαγγελματικού Λυκείου κατατάσσονται στο επίπεδο 4, ενώ στο επίπεδο 5 τα πτυχία ΕΠΑΛ- τάξη μαθητείας και τα διπλώματα των ΙΕΚ. Οι απόφοιτοι Πανεπιστημίων και ΤΕΙ κατατάσσονται στο επίπεδο 6, ενώ στα επίπεδα 7 και 8 οι κάτοχοι Μάστερ και Διδακτορικών αντιστοίχως. Ωστόσο, το τοπίο είναι ακόμη «θολό» για τα προσόντα που αποκτώνται από φορείς οι οποίοι ανήκουν στη μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση, όπως είναι τα κολέγια. Οι ιδιοκτήτες των κολεγίων επισημαίνουν ότι η κατάταξη των αποφοίτων τους δεν αποτελεί δικαίωμα ή ευθύνη της Ελλάδας, αλλά της ευρωπαϊκής χώρας στην οποία εδρεύουν τα «μητρικά» Πανεπιστήμια που δίνουν τα πτυχία. Έτσι, υποστηρίζουν ότι οι απόφοιτοι των κολεγίων που είναι κάτοχοι Bachelor θα πρέπει να ενταχθούν στο επίπεδο 6 και οι κάτοχοι Master στο επίπεδο 7.