18 Δεκ 2016

Οι απώλειες των τουρκικών αρμάτων μάχης στην Συρία - Πόσα και ποια κτυπήθηκαν - Πόσα επιβίωσαν και πόσα καταστράφηκαν

Σημαντικές αλλά όχι καθοριστικές ή βαριές απώλειες αρμάτων μάχης υπέστη ο Τουρκικός Στρατός τον τελευταίο μήνα στην Συρία καθώς κορυφώνονται οι προσπάθειες κατάληψης της στρατηγικής σημασίας πόλης Al-Bab.
 
Η κύκλωση της συριακής πόλης που τελεί υπό τον έλεγχο του ISIS, από τις τουρκικές δυνάμεις έγινε από τα δυτικά/νοτιοδυτικά και αντιμετωπίστηκε από το ISIS τόσο με επιθέσεις αυτοκτονίας με χρήση παγιδευμένων οχημάτων (VBIED) όσο -κυρίως- με βολές κατευθυνομένων αντιαρματικών βλημάτων ρωσικής προέλευσης.
 
Σύμφωνα με ανεπίσημες τουρκικές πηγές, από την ημέρα έναρξης της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη» μέχρι σήμερα έχουν προσβληθεί από αντιαρματικά βλήματα 15 άρματα μάχης M60T Sabra, 3 M60A3 TTS, 3 Leopard 2A4, 5 τεθωρακισμένα οχήματα ACV-15, 2 αυτοκινούμενα πυροβόλα T-155 και ένα Kirpi MRAP, εκ των οποίων ολικές θεωρούνται οι απώλειες των 3 M60T και του ενός M60A3.
 
Οι επιθέσεις αυτές προκάλεσαν το θάνατο 10 Τούρκων στρατιωτικών, δηλαδή ευθύνονται για το 50% των συνολικών απωλειών μάχης από τους 21 (εκ των οποίων ο ένας σε ατύχημα) από τις 24 Αυγούστου μέχρι σήμερα. Γενικώς χαμηλές απώλειες για μια τόσο μεγάλη επιχείρηση.
 
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι περιπτώσεις στις οποίες εμπλέκονται τα Leopard-2A4, που υπηρετούν σε μεγάλο αριθμό και στον ΕΣ. Από 24 Αυγούστου έως 6 Σεπτεμβρίου μεταφέρθηκαν 80 άρματα μάχης Leopard-2A4 της 2ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας του 3ου Σώματος Στρατού της 1ης Στρατιάς από το Maltepe της Κωνσταντινούπολης στο Gaziantep της ΝΑ Τουρκίας, προς ενίσχυση της 5ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας.
 
Εξ αυτών, εκτιμάται ότι έως 45 (τυπική σύνθεση Επιλαρχίας του Τουρκικού) αναπτύχθηκαν σε συριακό έδαφος αφού απέκτησαν παραλλαγή ερήμου και ενεπλάκησαν σε μάχη στις 9 Δεκεμβρίου στο βορειοδυτικό ύψωμα Tawilah της Αl-Bab.
 
Η πρώτη καταγεγραμμένη στην ιστορία προσβολή άρματος μάχης Leopard-2A4 από κατευθυνόμενο αντιαρματικό βλήμα σημειώθηκε στις 11 Δεκεμβρίου στα περίχωρα της Al-Bab.
 
Aκολούθησε στις 12 Δεκεμβρίου διπλή επίθεση κατά ισάριθμων αρμάτων μάχης Leopard-2A4. Αξιοσημείωτο αποτελεί το γεγονός ότι οι δύο βολές πραγματοποιήθηκαν (και φωτογραφήθηκαν) από παράπλευρη θέση, πλήττωντας επιτυχώς τα άρματα μάχης Leopard-2A4 που βρισκόταν σε θέση κάλυψης σκάφους (hull down). Αρα κάτι δεν πάει καλά με τις συνθήκες κάλυψης των αρμάτων κατά την διάρκεια επιχειρήσεων από τους υπεύθυνους της επιλαρχίας. 
 
Πάντως, κανένα δεν φέρεται ως οριστική απώλεια. Που σημαίνει ότι τα άρματα έχουν καλή επιβιωσιμότητα. Δεν είναι γνωστό με τι αντιαρματικά κτυπήηθηκαν, αλλά απ'ότι φαίνεται μάλλον πρόκειται για TOW II. Αλλωστε το ISIS ΤΟW II έχει σε μεγάλες ποσότητες.