11 Δεκ 2016

Διεθνής Ημέρα Βουνού σήμερα και ταξιδεύουμε στα αγαπημένα μας βουνά στην Ελλάδα

Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Βουνού που καθιερώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 2003 και έκτοτε γιορτάζεται κάθε χρόνο την 11η Δεκεμβρίου, επιλέγουμε αγαπημένους ορεινούς προορισμούς για μία εξόρμηση στη φύση που τα έχει όλα.
Από ορειβασία και πεζοπορία...
ανάμεσα σε δάση με οξιές, έλατα και πεύκα μέχρι ιππασία και γευσιγνωσία, η πληθώρα δραστηριοτήτων που έχουμε στη διάθεσή μας κρατά το ενδιαφέρον μας αμείωτο, προσφέροντάς μας εμπειρίες που μένουν για πάντα χαραγμένες στη μνήμη.

Πήλιο

pelion_edited
Γνωστό και ως βουνό των Κενταύρων και σε κοντινή απόσταση από την πόλη του Βόλου, είναι ένας αγαπημένος προορισμός για οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, κυρίως μάλιστα για τους φυσιολάτρες. Χωρισμένο σε Δυτικό, Κεντρικό, Ανατολικό και Νότιο φημίζεται για τα γραφικά και κουκλίστικα χωριά που είναι χτισμένα στις πλαγιές του, όπου δεσπόζουν τα χαρακτηριστικά κτίσματα πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής, τα οποία είναι «βουτηγμένα» στην καταπράσινη και πανέμορφη φύση. Σύμφωνα με τη μυθολογία, μάλιστα, οι 12 Θεοί του Ολύμπου το είχαν επιλέξει ως τη θερινή τους κατοικία.
Στα χωριά του Πηλίου θα έχετε τη δυνατότητα να κάνετε βόλτα σε γραφικά σοκάκια, να θαυμάσετε παραδοσιακά κτίρια τοπικής αρχιτεκτονικής, να δοκιμάσετε ντόπιες συνταγές, να προμηθευτείτε τοπικά προϊόντα, όπως τσίπουρο, σπιτικές μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού και να παρατηρήσετε από κοντά τη φύση σε όλο το μεγαλείο της. Και όλα αυτά στον υπερθετικό βαθμό. Αν επισκεφτείτε το Πήλιο το χειμώνα, σημαίνει ότι είστε από εκείνους που τρέφουν ιδιαίτερη αγάπη για το βουνό. Όχι μόνο επειδή έχετε μεγάλη αδυναμία στα χειμερινά σπορ, αλλά και γιατί αναζητάτε μοναδικές εμπειρίες με φυσικό φόντο την πηλιορείτικη φύση.
pelion_2_edited
Χιονοδρομικό κέντρο: Το χιονοδρομικό κέντρο του Πηλίου βρίσκεται στις Αγριόλευκες, σε απόσταση 2 χλμ. από τα Χάνια, 12 χλμ. από την Πορταριά, 20 χλμ. από τη Ζαγορά και 27 χλμ. από το κέντρο του Βόλου, ενώ η κορυφή του εντοπίζεται σε υψόμετρο 1.471 μέτρων. Αρκετά οργανωμένο, τόσο για αρχάριους, όσο και για πιο προχωρημένους σκιέρ, δημιουργήθηκε από τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο του Βόλου το 1967 και διαθέτει 5 πίστες, χώρους στάθμευσης, καταφύγιο, εστιατόριο, καταστήματα ενοικίασης και αγοράς εξοπλισμού κ.α, ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί και σχολή σκι και snowboard.

Παρνασσός

Parnassos_2_edited
Αν ένα πράγμα χαρακτηρίζει την Αράχωβα 100%, αυτό δεν είναι άλλο από τον Παρνασσό, όπου εντοπίζεται και το μεγαλύτερο και αρτιότερο από άποψη οργάνωσης και υποδομών χιονοδρομικό κέντρο σε ολόκληρη τη χώρα. Μην χάσετε, λοιπόν, την ευκαιρία και επισκεπτόμενοι την Αράχωβα να συνδυάσετε και φυσιολατρικές δραστηριότητες στα υπέροχα μέρη μέσα στην καταπράσινη αγκαλιά του Παρνασσού. Μάλιστα, δραστηριότητες όπως ιππασία, αλεξίπτωτο πλαγιάς και σκι φυσικά (αν είστε τυχεροί λόγω καιρού) συγκαταλέγονται στις κορυφαίες δυνατότητες που σας δίνονται, με φόντο το επιβλητικό βουνό του Παρνασσού.
Κατά τη διαμονή σας στην Αράχωβα, θα βρείτε ποικιλία επιλογών σε ό,τι αφορά τη διασκέδασή σας, αλλά και αμέτρητες εικόνες και τοπία που σίγουρα θα μείνουν χαραγμένα στη μνήμη σας. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως ο συγκεκριμένος ορεινός προορισμός έχει καθιερωθεί ως το κοσμοπολίτικο στέκι των bonviveurs.
Χιονοδρομικό κέντρο: Σε απόσταση 25 χλμ. από το γραφικό οικισμό, βρίσκεται σε υψόμετρο 1.600-2.250 μέτρων και είναι ανοιχτό για το κοινό από Δεκέμβριο μέχρι και Μάιο (καιρού επιτρέποντος). Λειτουργεί από το 1976 και διαθέτει δύο εγκαταστάσεις, μία στη Φτερόλακα και μία στα Κελάρια. Το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού έχει συνολικά 21 πίστες (4 από τις οποίες είναι πιστοποιημένες από τη διεθνή ομοσπονδία χιονοδρομίας για τη διεξαγωγή διεθνών αγώνων σκι), 5 μονοπάτια και 4 μίνι πίστες αρχαρίων με babylifts. Γενικά, το μήκος των πιστών κατάβασης ξεκινάει από τα 300 μ. και φτάνει έως τα 4 χλμ., προσφέροντας επιλογές για όλα τα επίπεδα των σκιέρ.

Χελμός

xelmos_1_edited
Η γραφική κωμόπολη στην Ορεινή Αχαΐα, σε απόσταση 189 χλμ. από την Αθήνα, προσφέρεται για μονοήμερη εκδρομή από την πρωτεύουσα της χώρας. Οργανώστε, λοιπόν, μία εξόρμηση στα Καλάβρυτα, τα οποία την συγκεκριμένη περίοδο βρίσκονται στην πιο δημοφιλή εκδοχή τους. Χτισμένα σε υψόμετρο 756 μέτρων, κάτω από τη «σκιά» του Χελμού, τα Καλάβρυτα θα γίνουν το ορμητήριό σας τόσο για φυσιολατρικές εξορμήσεις όσο, φυσικά, και για αποδράσεις στο χιονοδρομικό κέντρο.
Βόλτα στην πλακοστρωμένη 25ης Μαρτίου, χάζι στα μαγαζιά με τα τοπικά προϊόντα, χουχούλιασμα στα cozy cafes και φαγητό στις παραδοσιακές ταβέρνες, συγκαταλέγονται στα must dos κατά τη διαμονή σας εδώ. Αξιοθέατα που πρέπει να επισκεφτείτε είναι το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, το Αρχοντικό της Παλαιολογίνας και η Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας (5 χλμ. νοτιοδυτικά των Καλαβρύτων). Οι εξορμήσεις δεν λείπουν από το πρόγραμμα, καθώς το φαράγγι του Βουραΐκού με το φημισμένο οδοντωτό σιδηρόδρομο και το περίφημο Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων ενδείκνυνται για περιπέτειες στη φύση.
xelmos_2_edited
Χιονοδρομικό κέντρο: Βρίσκεται σε απόσταση 17 χλμ. από τα Καλάβρυτα και αποτελεί δημοφιλή προορισμό για τους weekenders, λόγω της κοντινής του απόστασης από την Αθήνα. Εντοπίζεται στο βορειοδυτικό τμήμα του Χελμού και το υψόμετρό του ξεκινάει από το 1650 μ. και φτάνει στα 2340 μ. Διαθέτει πλούσιες και σύγχρονες υποδομές οι οποίες ικανοποιούν ακόμη και τους πιο απαιτητικούς λάτρεις των χειμερινών σπορ, 12 πίστες, καφετέριες, εστιατόρια, καταστήματα ενοικίασης και πώλησης εξοπλισμού κ.α.