5.12.16

Διαφορετικές γραμμές εντός ΝΔ για το Κυπριακό

του Τάσου Τσιφόρου
Με μικρές ή μεγαλύτερες σεισμικές δονήσεις απειλεί το σύνολο του ελληνικού πολιτικού συστήματος η εν εξελίξει ..
διαπραγμάτευση Αναστασιάδη – Ακιντζή για το Κυπριακό.
Όπως και στην κυβέρνηση καταγράφονται στελέχη που εμφανίζονται πιο μετριοπαθή αλλά και η πτέρυγα του υπουργού Εξωτερικών κ Νίκου Κοτζιά, που διατυπώνει σκληρές εθνικές θέσεις, το ίδιο συμβαίνει και στα υπόλοιπα κόμματα και, φυσικά, στη Ν.Δ. Κοινός παρανομαστής αυτών των απόψεων που αφορούν οριζόντια το πολιτικό σύστημα; Η επιλογή της τη μη λύσης από μία, κατά την άποψή τους, υιοθέτηση μίας προβληματικής λύσης.
Αποκαλυπτική, ως προς αυτό, υπήρξε η χθεσινή συνέντευξη του πρώην Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος και στήριξε ονομαστικά τους χειρισμούς του Υπουργού Εξωτερικών. Η κίνηση έχει τη σημασία της, από έναν πολιτικό που είχε διαχρονικά σκληρή γραμμή στα εξωτερικά θέματα. Ο κ. Σαμαράς, με τη συνέντευξή του στη Βραδυνή, έσπευσε να υπενθυμίσει το πολιτικό πλαίσιο πάνω στο οποίο κινήθηκε διαχρονικά και, μάλιστα, σε μία συγκυρία όπου η κριτική της Πειραιώς προς τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών περισσεύει.
Παρά το γεγονός ότι η Ν.Δ. δεν έχει λάβει, επισήμως, θέση, μένοντας πίσω από τον άξονα «η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται», είναι σαφές ότι ο Πρόεδρος του κόμματος κ. Κυριάκος Μητσοτάκης υποστηρίζει σθεναρά τους χειρισμούς του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη και συντάσσεται με την άποψη υπέρ της λύσης του Κυπριακού.
Απέναντι σε αυτή τη γραμμή, τοποθετούνται στελέχη καραμανλικών επιρροών, αν και ο ίδιος ο πρώην Πρωθυπουργός κρατά χαμηλούς τόνους και τάσσεται υπέρ μίας βιώσιμης λύσης στο κυπριακό ζήτημα.
Μία τρίτη και πολυπληθής ομάδα αποτελείται από στελέχη επιρροής του κ. Σαμαρά αλλά όχι μόνον. Και τούτο διότι οι ρίζες της λαϊκής παράταξης είναι βαθιές στη Ν.Δ. ενώ και στελέχη πρώτης γραμμής, ενδεικτικά οι Αδ. Γεωργιάδης, Μ. Βορίδης, έχουν επίσης αιχμηρό λόγο γύρω από τα διμερή ζητήματα.
Υπό την έννοια αυτή, η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των κ. Αναστασιάδη και Ακιντζί είναι βέβαιο ότι θα δοκιμάσει και την ελληνική πολιτική σκηνή, χωρίς πάντως – επουδενί – να μοιάζει ικανή να ανατρέψει τη δημοσκοπική και πολιτική βεβαιότητα της επικείμενης επικράτησης της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη στις κάλπες.  
http://newpost.gr/