8.12.16

Ο Ρέντσι είπε οριστικά αντιο


Νέος πρωθυπουργός στην Ιταλία μέχρι το Σάββατο...

Την παραίτησή του και επίσημα από τη θέση του Πρωθυπουργού ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης ο Ματέο Ρέντσι όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει μετά από την...


ήττα που υπέστη στο δημοψήφισμα και την απόρριψη της συνταγματικής μεταρρύθμισης που είχε προτείνει, με ποσοστό σχεδόν 60%.

Ο Ματέο Ρέντσι υπέβαλε την παραίτησή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στην ανακοίνωση της ιταλικής προεδρίας αναφέρεται ότι ο Πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα, ζήτησε από τον κ. Ρέντσι να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός, ώστε ο κ. Ματαρέλα να έχει τον χρόνο να διαβουλευτεί με τα κόμματα που εκπροσωπούνται σε Βουλή και Γερουσία για το τι μέλλει γενέσθαι.

Οι διαβουλεύσεις αναμένεται να ξεκινήσουν το απόγευμα της Πέμπτης και να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ως πιθανότερο σενάρια είναι ο Ιταλός Πρόεδρος να δώσει εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης είτε σε κάποιον από τους υπουργούς της Κυβέρνησης Ρέντσι, είτε σε στέλεχος του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές πολιτικές δυνάμεις ζητάνε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες μετά από τις τελευταίες εξελίξεις, παρά το γεγονός ότι οι επόμενες εκλογές στην Ιταλία με βάση τη θητεία της Βουλής και της Γερουσίας, είναι προγραμματισμένες για την άνοιξη του 2018.