19 Δεκ 2016

Η Τουρκία υπό διάλυση; - Κούρδοι, Αλεβίτες, οικονομική κατάρρευση και η Άγκυρα εξάγει την κρίση στο Αιγαίο

H Toυρκία κλονίστικε από τις δύο τελευταίες βομβιστικές επιθέσεις στο Μπεσίκτας της Κωνσταντινούπολης (διπλή εκεί) και στην Καισάρεια που στοίχισαν τις ζωές αστυνομικών, στρατιωτών και πολιτών αλλά βλέποντας κανείς βίντεο και εικόνες από την ..κουρδική Νίσιβη που έχει κυριολεκτικά ισοπεδωθεί από τις επιχειρήσεις του τουρκικού Στρατού γίνεται κατανοητό ότι οι Κούρδοι είναι αποφασιμένοι να προκαλούν ανάλογης αποτελεσματικότητας αιματηρά πλήγματα μέχρι η Άγκυρα να αποδεχθεί την δημιουργία ενός «Κουρδιστάν».
Αποτέλεσμα εικόνας για Nusaybin
Αποτέλεσμα εικόνας για Nusaybin
Αποτέλεσμα εικόνας για Nusaybin
 
Την ευθύνη για την επίθεση στο Μπεσίκτας ανέλαβε η Κουρδική Οργάνωση ΤΑΚ (Γεράκια του Κουρδιστάν) που είναι ένα παράρτημα του ΡΚΚ λίγες βδομάδες μετά τη σύλληψη της ηγεσίας και του συνόλου σχεδόν των βουλευτών του Κουρδικού Κόμματος HDP.
 
Στην ουσία το κόμμα έχει τεθεί εκτός νόμου και μαζί με αυτό έχει «φιμωθεί»η πολιτική φωνή των Κούρδων.
 
Αυτή τη στιγμή η Τουρκία έχει ένα ανεξέλεγκτο εσωτερικό μέτωπο στη νοτιοανατολική επικράτεια της και διενεργεί στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Β.Συρία αλλά και στο Β.Ιράκ εναντίον των εκεί Κούρδων μαχητών για να εμποδίσει την συνένωση όλων αυτών των κουρδικών περιοχών σε ένα μεγάλο κρατικό μόρφωμα.
 
Το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ σε συνεργασία με το Εθνικιστικό MHP κατέθεσαν το Σχέδιο Συνταγματικής Μεταρρύθμισης που θα μετατρέψει την Τουρκία σε Προεδρική Δημοκρατία.
 
Δεν θα υπάρχει πλέον πρωθυπυοργική θέση, ο πρόεδρος θα συγκεντρώνει όλες τις εξουσίες, δεν θα μπορεί να διαλύσει τη Βουλή, αλλά δεν θα εξαρτάται από την εμπιστοσύνη της που σημαίνει ότι θα μπορεί να δρα όπως θέλει.
 
Το σχέδιο θα υποβληθεί σε δημοψήφισμα την άνοιξη και προβλέπει μια μεταβατική περίοδο μέχρι την άνοιξη του 2019.
 
Τότε θα διεξαχθούν ταυτόχρονα προεδρικές και βουλευτικές εκλογές
 
Φυσικά ο Ρ.Τ.Ερντογάν δημιουργεί αυτό το πολίτευμα για τις δικές του πολιτικές επιδιώξεις.
 
Οι ΕΔ της χώρας ναι μεν είναι πλούσιες σε υλικό αλλά πλέον μετά τις αποτάξεις και τις μαζικές εκκαθαρίσεις που ακολούθησαν το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου τελούν σε κατάσταση αποδιοργάνωσης.
 
Μέσα σε όλα αυτά η οικονομία της Τουρκίας καταρρέει και προμηνύει άσχημες κατστάσεις για το μέλλον.
 
Εκτός των Κούρδων όμως η ισλαμοποίηση της Τουρκίας δημιούργησε μια νέα εστία έντασης: Τους κρυπτοχριστιανούς Αλεβίτες.
 
εξεγείρεται και η μεγάλη θρησκευτική ομάδα των Αλεβιτών που επί της ουσίας είναι Σιίτες με χριστιανικές δοξασίες που πιστεύουν στο τρισυπόστατο Θεό.
 
Για πολλούς θωρούνται Κρυπτοχριστιανοί και είναι το περιβόητο 1/3 του Εθνμάρτυρα Πατροκοσμά που αναφέρει στις προρρήσεις του ότι: «Στο τέλος θα τους διώξουν εις την Κόκκινη Μηλιά. Από τους Τούρκους το 1/3 θα σκοτωθεί, το άλλο τρίτο θα βαπτισθεί και μονάχα το 1/3 θα πάει στην Κόκκινη Μηλιά». 
 
Οι Αλεβίτες είναι 10 κατά άλλους 20 εκατομμύρια και αποτελούν μεγάλο «πονοκέφαλο» για τον ισλαμιστή Σουνίτη Ρ.Τ.Ερντογάν. Όσό η Τουρκία ήταν κεμαλική-κοσμική οι Αλεβίτες ένιωθαν ενσωματομένοι στην τουρκική κοινωνία, τώρα όμως όλα αυτά έχουν αλλάξει.
 
Έτσι λοιπόν οι μεγάλες αλεβιτιές οργανώσεις η «Alevi Bektaşi Federasyonu»,η «Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı», η Pirsultan Abdal Kültür Derneği και η «Alevi Kültür Dernekleri», ανακοίνωσαν κοινό αγώνα κατά της καταπίεσης που υφίστανται οι Αλεβίτες της Τουρκίας από το ισλαμικό καθεστώς Ερντογάν και ότι «δεν πρόκειται να μας εξοντώσουν».
 
Αφορμή στάθηκε η σύλληψη του Γενικού Γραμματέα της οργάνωσης Pirsultan Abdal Cemevi Başkanı και του προέδρου της Zeynel Odabaş που οδηγήθηκαν σε κελιά. Οι οργανώσεις εξέδωσαν μαζί την παρακάτω ανακοίνωση:
 
«Όπως είναι γνωστό ο Γ.Γ. και ο πρόεδρος της Pirsultan Abdal Cemevi έχουν παρανόμως συλληφθεί.
 
Είμαστε εν γνώση της προσπάθειας να καμφθούν οι Αλεβίτες μέσω της σύλληψης του Zeynel Odabaş και δηλώνουμε ότι ποτέ δεν θα μας εκμηδενίσουν
 
Ζητούμε απ'ολες τις αλεβιτικές οργανώσεις και τους Αλεβίτες πιστούς να στηρίξουν ομόθρησκούς τους»
 
Να σημειωθεί ότι ο πόλεμος στην Συρία έχει παίξει μείζονα ρόλο στην αφύπνιση των Αλεβιτών καθώς η Άγκυρα επέλεξε το μέρος των ισλαμιστών Σουνιτών εναντίον των Αλαουϊτών οι οποίες στην ουσία είναι μια λίγο διαφορετική έκδοση των Αλεβιτών.
 
Διαδηλώνουν συχνά κατά της παροχής βοήθειας στους σουνίτες ισλαμιστές κάτι που έντεχνα όλα τα δυτικά ΜΜΕ απέκρυψαν.
 
Όλα μαζί προμηνύουν ένα εκρηκτικό σκηνικό στην Τουρκία. Η κρίση αυτή σύντομα θα αναζητησεί «εξαγωγική διέξοδο» δηλαδή στο Αιγαίο.
 
Αυτό αποδεικνύουν  και τα πρόσφατα «σκηνικά» που έστησε η Άγκυρα στα Ίμια.
 
Νέα ένταση στην περιοχή τω Ιμίων είχαμε χθες όταν τουρκικά σκάφη της Ακτοφυλακής  επιχείρησαν να παρενοχλήσουν ελληνικά αλιευτικά σκάφη τα οποία βρίσκονταν εντός των Εθνικών Χωρικών Υδάτων στην περιοχή των Ιμίων.
 
Μάλιστα ο τουρκικός Τύπος καλλιεργεί συνεχώς το νέο αυτό κλίμα έντασης με συνεχή άρθρα στα οποία εμφανίζονται τα ελληνικά αλιευτικά αλλά και στα σκάφη του Λ.Σ. ως «εισβολείς» των «τουρκικών χωρικών υδάτων».
 
Όπως αναφέρει το τουρκικό DHA η ένταση είναι αμείωτη εδώ και 4 ημέρες που ξεκίνησε «όταν ελληνικά αλιευτικά  μαζί με σκάφη του λιμενικού, εισήλθαν στα τουρκικά χωρικά ύδατα».
 
Οι Τούρκοι θεωρούν πλέον τα Ίμια ότι ανήκουν στα δικά τους χωρικά ύδατα. Με τόσα προβλήματα σύντομα θα χρειαστούν έναν «αντιπερισπασμό»