17 Δεκ 2016

«Θερίζει» η πείνα στη Θεσσαλονίκη!

Περισσότερα από 17.000 άτομα καταφεύγουν στα συσσίτια της Εκκλησίας για ένα πιάτο φαγητό. Δράσεις από το ΑΠΘ και τους δήμους
Ρεπορτάζ
Θάνος Χερχελετζής
Θερίζει η πείνα στη Θεσσαλονίκη.
Περισσότεροι από 17.000 άνθρωποι, θύματα της κρίσης, καταφεύγουν στα συσσίτια της Εκκλησίας για να εξασφαλίσουν ένα πιάτο φαγητό. Την ίδια ώρα ΑΠΘ, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και δήμοι υλοποιούν δράσεις για την ανακούφιση άπορων οικογενειών εν όψει των Χριστουγέννων. Τιτάνιο είναι το έργο της Μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, καθώς στη δυτική Θεσσαλονίκη καταγράφεται ο μεγαλύτερος αριθμός απόρων. «Καθημερινά στα 29 ενοριακά συσσίτια και στις τράπεζες τροφίμων βρίσκουν στήριγμα περισσότερα από 7.900 άτομα. Η κατάσταση είναι τραγική. Στην περιοχή δεν μειώθηκαν τα εισοδήματα των ανθρώπων, χάθηκαν» σημειώνει στη «δημοκρατία» ο μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας.


Η μητρόπολη σιτίζει επίσης 350 παιδιά και ενήλικες στο Κέντρο Προστασίας Ανηλίκων «Αγίου Νεκταρίου Μενεμένης» και πάνω από 25 άτομα στον Ξενώνα Φιλοξενίας Συγγενών Ασθενών. Περισσότερα από 6.000 άτομα υπολογίζεται ότι ζητούν βοήθεια από τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης. Στα 19 συσσίτια καταφεύγουν καθημερινά περίπου 4.000 άνθρωποι, ενώ πάνω από 2.000 λαμβάνουν δέματα με τρόφιμα από τράπεζες τροφίμων.
Και στον Λαγκαδά χιλιάδες άνθρωποι ζουν στη φτώχεια. «Αθόρυβα και με μεγάλη διακριτικότητα προσπαθούμε να ανακουφίσουμε όσους έχουν ανάγκη» τονίζει στη «δημοκρατία» ο μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνας κ. Ιωάννης. Υπολογίζεται ότι στην ευρύτερη περιοχή περίπου 800 άνθρωποι σιτίζονται στα ενοριακά συσσίτια, ενώ γίνονται κατ' οίκον διανομές τροφίμων σε τουλάχιστον 500 πολίτες. Η μητρόπολη παρέχει δέματα με τρόφιμα σε τακτά χρονικά διαστήματα και σε ακόμη 1.500 άτομα.
Την ίδια ώρα, στη Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς αναμένεται να λειτουργήσουν συσσίτια για να καλύψουν τις ανάγκες περισσοτέρων από 700 απόρων.
Πρωτοβουλίες
Ανακούφιση σε άπορους πολίτες προσπαθούν να παρέχουν ΑΠΘ και Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η φοιτητική λέσχη του πανεπιστημίου, σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, για έκτη συνεχόμενη χρονιά θα ανοίξει τις πόρτες της παραμονή Χριστουγέννων για να δεχθεί περίπου 800 απόρους. Την ίδια ώρα, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας παρέλαβε το τέταρτο κοντέινερ με ανθρωπιστική βοήθεια από τις ΗΠΑ και τις επόμενες ημέρες τα είδη θα διανεμηθούν σε κοινωνικές - προνοιακές δομές και σε νοσηλευτικά ιδρύματα. Επιπλέον, οι δήμοι ενισχύουν τη λειτουργία των Κοινωνικών Παντοπωλείων για να βοηθήσουν τους ολοένα και αυξανόμενους απόρους.
http://www.dimokratianews.gr/