16 Δεκ 2016

Μέρκελ σε Τσίπρα: Δεν λαμβάνονται στο Βερολίνο οι αποφάσεις

Nein” πριν καν ξεκινήσουν οι συνομιλίες στο Βερολίνο έσπευσε να πει η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μερκελ στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που μετά τη Σύνοδο Κορυφής ταξίδεψε στη γερμανική
πρωτεύουσα για να επιμείνει στο μήνυμα ότι απαιτούνται γενναίες αποφάσεις προκειμένου να μην κορυφωθεί ξανά το ελληνικό δράμα.

Η κ.Μέρκελ όμως καλύφθηκε πίσω από τους ίδιους τους θεσμούς, που ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιχείρησε να ακυρώσει, ζητώντας ή μάλλον επιβάλλοντας στο Eurogroup το πάγωμα των συμφωνηθέντων βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος εξαιτίας των εξαγγελιών Τσίπρα.
"Εδώ δεν είναι ο τόπος που λαμβάνονται οι αποφάσεις. Γιατί οι διαβουλεύσεις γίνονται με τους θεσμους και το Eurogroup”, επιχείρησε να ξεκόψει εξ αρχής στις κοινές δηλώσεις πριν το τετ α τετ με τον κ.Τσίπρα, η Γερμανίδα καγκελάριος.
Φράση που θύμισε δυσάρεστα αυτά που είχε πει πριν από δύο χρόνια στον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. “Γνωρίζω την προσπάθεια της Ελλάδας. Δεν είμαι όμως μόνη μου. Δεν είμαι εγώ η τρόικα. Είναι και άλλοι και οι χώρες της ευρωζώνης”, είχε πει τότε στην κατ ιδίαν συνάντηση με τον κ.Σαμαρά, η Γερμανίδα καγκελάριος
Και τώρα κατά την προσφιλή της τακτική, δήλωσε περίπου αναρμόδια, δείχνοντας ότι η πραγματική μάχη για την Ελλάδα θα δοθεί στους θεσμούς, όπου η Αθήνα ελπίζει ότι η ενόχληση της Κομισιόν, των Γάλλων και των Σοσιαλδημοκρατών για τις γερμανικές μεθοδεύσεις, αλλά και τα στοιχεία που επικαλείται για μη διακινδύνευση των στόχων του 2016 και των δύο επόμενων ετών, θα οδηγήσουν σε μία νέα έκθεση, που “θα τραβά μεν τα ελληνικά αυτιά” αλλά θα ξεπαγώνει τα βραχυπρόθεσμα για το χρέος, χωρίς να ακυρώνει τα μέτρα στήριξης χαμηλοσυντιαξούχων και τα μέτρα για το ΦΠΑ στα νησιά.
Η κ.Μέρκελ είπε βέβαια ότι θα συζητήσει με τον κ.Τσίπρα για να δει πως εκτιμά ό Έλληνας πρωθυπουργός την κατάσταση, παραδεχόμενη ότι οι συζήτησεις των δύο χωρών δεν είναι εύκολες, αλλά είναι πάντα ανοιχτές και ειλικρινείς, για αυτό δήλωσε “χαιρομαι που ο κ.Τσίπρας είναι εδώ”.
“Πράγματι οι συζητήσεις μας δεν ήταν πάντα εύκολες, όμως σε δύσκολες στιγμές διαμορφώνονται και σταθερές σχέσεις”, παραδέχθηκε και ο πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας με νόημα ότι όπως διαπιστώσαμε χθες και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο διανύουμε μία κρίσιμη περίοδο για την Ευρώπη και την περιοχή.
"Μία περίοδο με σημαντικές προκλήσεις στην οικονομία, την ασφάλεια και τη μετανάστευση, μία περίοδο που απαιτεί και νέο όραμα για το μέλλον της Ευρώπης και γενναίες αποφάσεις, καλή πίστη, συνεργασία, αλληλοεκτίμηση μεταξύ εταίρων και διαρκή προσπάθεια ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω αβεβαιότητα”, όπως τόνισε.
http://news247.gr/