18 Δεκ 2016

ΚΑΘΟΔΗΓΕΙ ΤΟΥΣ ΕΧΘΡΙΚΟΥΣ ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ ΣΕ ΣΤΟΧΟΥΣ «ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ» Η Ρωσία αποκάλυψε το «διαστημικό» σύστημα αυτοπροστασίας του «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ»: Δημιουργεί «ομοιώματα» του αεροπλανοφόρου! (βίντεο)

Για πρώτη φορά η Ρωσία αποκάλυψε ένα μέρος της ηλεκτρονικής ασπίδας που προστατεύει το ρωσικό Στόλο στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα την ομάδα μάχης του ρωσικού αεροπλανοφόρου «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ».

Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για ένα σύστημα το οποίο βρίσκεται τόσο στο «Κουζνέτσοφ» όσο και στις φρεγάτες και κορβέτες που συνοδεύουν το ρωσικό αεροπλανοφόρο.
Το σύστημα ονομάζεται PL-2 και κατασκευάζει το ρωσικό σχεδιαστικό γραφείο ηλεκτρονικών KRET. Την αποκάλυψη του ηλεκτρονικού αυτού συστήματος έκανε για πρώτη φορά η υποδιευθυντής της KRET Vladimir Mikheev σε ρεπορτάζ της ρωσικής τηλεόρασης με τίτλο: "Δείτε τι θα γίνει εάν επιτεθείτε στο Κουζνέτσοφ". .
Όπως εξήγησε στην κάμερα του ρωσικού τηλεοπτικού σταθμού STAR το PL-2 είναι ουσιαστικά ένα σύμπλεγμα υποσυστημάτων, τα οποία περιλαμβάνουν εκτός από ηλεκτρονική προστασία και συστήματα άφεσης αεροφύλλων και δολωμάτων προκειμένου να παραπλανούν τα εχθρικά βλήματα αέρος/επιφανείας- επιφανείας.
Το σύστημα προορίζεται για την αντιμετώπιση τόσο βλημάτων που κατευθύνονται με ενεργό αισθητήρα όσο και με αισθητήρα IIR. Πιο συγκεκριμένα για τα βλήματα ενεργής κατεύθυνσης το PL-2 δημιουργεί στον ενεργό αισθητήρα του βλήματος στόχους «κλώνους» του στόχου και στην περίπτωση του «Κουζνέτσοφ» στόχους που εκπέμπουν την ίδια Η/Μ υπογραφή με το ρωσικό αεροπλανοφόρο.
Στη συνέχεια το PL-2 δημιουργεί στον ενεργό αισθητήρα (ραντάρ) του βλήματος Η.Μ επιστροφές  από τους στόχους «κλώνους» ισχυρότερης ενέργειας με αποτέλεσμα ο επεξεργαστής του βλήματος να θεωρεί πως αυτές αντιπροσωπεύουν τον πραγματικό στόχο απορρίπτοντας το αεροπλανοφόρο ως στόχο.
Εκεί όμως που η KRET φέρνει κυριολεκτικά επανάσταση στα συστήματα παραπλάνησης είναι σε ότι αφορά τα βλήματα υπέρυθρης απεικόνισης. Ακόμη και όμως και μετά την αποκάλυψη αυτή δεν είναι απόλυτα σίγουρο πως ακριβώς έχει επιτευχθεί αυτό.
Πιο ειδικά η κεφαλή του βλήματος εστιάζει στην περιοχή όπου παρουσιάζεται το μεγαλύτερο υπέρυθρο ίχνος που είναι η έξοδος των καυσαερίων του σκάφους που βρίσκεται περίπου στο κέντρο.
Το σύστημα όμως καταφέρνει κυριολεκτικά να μετατοπίζει στην κεφαλή του πυραύλου την πηγή αυτή μετατοπίζοντάς την μια στην πλώρη του σκάφους και μια στην πρύμνη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ταλάντωση του πυραύλου χάνοντας το στόχο του.
Όπως εξηγεί ο Vladimir Mikheev: «Μπορούμε να μετατοπίσουμε την IR ενέργεια ποτο κέντρο στη πλώρη ή στην πρύμνη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ταλάντωση του πυραύλου Ξεκινά να μετατοπίζει το σημείο στόχευσης πηγαίνοντας προς την πρύμνη.
Τότε το σύστημα αλλάζει τα ενεργειακό κέντρο μεταφέροντάς το στην πλώρη και το βλήμα αλλάζει ξανά κατεύθυνση πηγαίνοντας στο εμπρός τμήμα του σκάφους.
Αυτό πραγματοποιείται εκατοντάδες φορές μέσα σε διάστημα ενός δευτερολέπτου δημιουργώντας στον επεξεργαστή του βλήματος την «εντύπωση» ότι υπάρχει λάθος στην στόχευση. Τότε το βλήμα φεύγει από τον συγκεκριμένο στόχο σε αναζήτηση άλλου. Τότε έχουμε διαφυγή του πλοίου».

http://www.pronews.gr/-του Πάνου Σπαγόπουλου