12 Δεκ 2016

Ο Ν.Τραμπ για Ταϊβάν: «Δεν μπορούν να μου λένε οι Κινέζοι με ποιον θα μιλάω»!

Ουδείς Aμερικανός πρόεδρος είχε μιλήσει προσωπικά με ηγέτη της Ταϊβάν εδώ και δεκαετίες και συγκεκριμένα από τον καιρό του Τζίμια Κάρτερ αλλά ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι δεν θα ..
αποφασίζει το Πεκίνο αν εκείνος θα δέχεται ένα τηλεφώνημα απ' την Ταϊπέι και ότι θα δεχτεί την πολιτική της «μίας Κίνας» μονάχα αν πάρει ανταλλάγματα.
«Δεν θέλω να μου υπαγορεύει η Κίνα τι να κάνω και επρόκειτο για ένα τηλεφώνημα που δέχθηκα. Ένα πολύ ευγενικό τηλεφώνημα».
Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News o  νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι αντιλαμβάνεται το πολιτικό ζήτημα αλλά δεν καταλαβαίνει γιατί θα πρέπει να επιμείνει κανείς στο συγκεκριμένο πολιτικό status quo, χωρίς να επιδιώξει συμφωνίες με ανταλλάγματα με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας στις διμερείς εμπορικές σχέσεις.  
Οι ΗΠΑ έχουν συνάψει εδώ και τέσσερις δεκαετίες διπλωματικές σχέσεις με την Κίνα κι έκτοτε πρεσβεύουν επισήμως την άποψη ότι η Ταϊβάν είναι αναπόσπαστο τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας.
Το Πεκίνο θεωρεί την Ταϊβάν παράνομα αποσχισθείσα κινεζική επαρχία και κάθε επίσημη επαφή ενός άλλου κράτους με την κυβέρνηση στην Ταϊπέι αντιμετωπίζεται με σκληρή κριτική απ' τους κομμουνιστές ηγέτες της Κίνας.
Όταν ο Ν.Τραμπ συνομίλησε πρόσφατα τηλεφωνικά με την πρόεδρο της Ταϊβαν, φάνηκε ότι είναι αποφασισμένος να εγκαταλείψει αυτή την γραμμή.
Η κίνησή του προκάλεσε την αντίδραση του Πεκίνου ο ίδιοςέδωσε την απάντηση στη συνέντευξή του: «Αντιλαμβάνομαι πλήρως την "πολιτική της Μίας Κίνας", αλλά δεν ξέρω γιατί πρέπει να δεσμευόμαστε στην "πολιτική της Μίας Κίνας" αν δεν κάνουμε συμφωνία με την Κίνα που αφορά άλλα πράγματα, συμπεριλαμβανομένου του εμπορίου».
Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος είπε ότι η Κίνα δεν συνεργάζεται με τις ΗΠΑ ούτε στο θέμα της ισοτιμίας του νομίσματός της, ούτε στο θέμα των δασμών, αλλ' ούτε και στα ζητήματα της Βόρειας Κορέας  και των εντάσεων στη Νότια Σινική Θάλασσα.
Είναι ξεκάθαρο και από την επιλογή του νέου Αμερικανού ΥΠΕΞ ότι ο Ν.Τραμπ θα επιδιώξει τη συνεννόηση με την Μόσχα αλλά είναι αποφασισμένος να συγκρουστεί με το Πεκίνο το οποίο άλλωστε  στρατιωτικά το θεωρεί του «χεριού» των ΗΠΑ σε αντίθεση με την Ρωσία που είναι η μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη του πλανήτη.
http://www.pronews.gr/-του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου