5 Δεκ 2016

Λερωμένα γαλόνια


Στη συνείδηση της κοινής γνώμης το λειτούργημα του στρατιωτικού είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη φιλοπατρία, την τόλμη και την αρετή. Την αντοχή και την αδιάλειπτη θέληση προάσπισης του δημοσίου συμφέροντος. Της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας και όχι μόνο. Γι αυτό, λοιπόν, το σημερινό ρεπορτάζ του ereportaz.gr είναι ιδιαίτερο, καθώς αφορά την άλλη όψη του φεγγαριού. Τη σκοτεινή.
 
Είναι αυτονόητο ότι οι πράξεις, τα λάθη, οι παραλείψεις ή ακόμη περισσότερο η ροπή προς την παραβατικότητα ορισμένων δεν είναι δυνατόν να αμαυρώσουν όλο το στράτευμα.
Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία των ενστόλων αναγκάζεται να επιβιώνει με τρεις και εξήντα, χωρίς ιδιαίτερα προνόμια, υπηρετώντας κάτω από αντίξοες συνθήκες σε σύνορα, ακριτικά νησιά ή μη προνομιούχες περιοχές. Μακριά από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων.
Είναι επίσης αυτονόητο ότι ο ελεγχόμενος δεν είναι κατ΄ανάγκη κατηγορούμενος. Όπερ σημαίνει ότι άπαντες έχουν δικαίωμα στη χρήση του τεκμηρίου της αθωότητας. Αυτά στις δικαστικές αίθουσες.
Γιατί όταν το ρεπορτάζ και η έρευνα σκοντάφτει επάνω σε πολύ συγκεκριμένα πρόσωπα, τα οποία με τη σειρά τους εμφανίζονται να έχουν άμεση σχέση με τον σχεδιασμό, τις διαπραγματεύσεις ή τις παραγγελίες των χρυσών εξοπλιστικών προγραμμάτων, τότε τα πράγματα αλλάζουν. Οι έρευνες στα άδυτα των τραπεζικών λογαριασμών στρατιωτικών αλλά και πολιτικών υπαλλήλων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, μέλη επιτροπών και κυρίως της διαβόητης ΓΔΑΕΕ παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Το ίδιο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι νέοι «κύκλοι προσευχής» που διαγράφονται στο χάρτη της μίζας και της διαφθοράς. Συμμαθητές οι οποίοι μετατράπηκαν σε παίκτες πρώτης γραμμής και καθόρισαν την πολιτική άμυνας της χώρας μας.
Οι 28 και οι σωματοφύλακες του Σμπώκου
Εδώ και καιρό οι εισαγγελικές παραγγελίες προς το ΣΔΟΕ έχουν ως σκοπό να θέσουν στο μικροσκόπιο τον ακριβή ρόλο ανώτερων αξιωματικών και πολιτικών υπαλλήλων στο παιχνίδι των εξοπλισμών. Ο κλοιός έχει σφίξει και ο εντοπισμός του μαύρου χρήματος έχει αρχίσει να αποτυπώνεται στις απαντήσεις τις οποίες λαμβάνουν οι καθόλα έμπειροι ελεγκτές της ΕΔΕΥΑ. Είναι ενδεικτικό ότι αυτή τη στιγμή οι Αρχές εξετάζουν όλους τους τρόπους και τις μεθόδους οι οποίες δύνανται να έχουν χρησιμοποιηθεί προκειμένου να ξεπλυθεί το χρήμα από τις μίζες. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται ακόμη και τα συγγενικά πρόσωπα στρατηγών, ανώτερων αξιωματικών ή και υπαλλήλων του υπουργείου. Το προηγούμενο διάστημα σε συγγενικό πρόσωπο υπαλλήλου του ΥΠΕΘΑ βρέθηκαν 230.000 ευρώ τα οποία –κατά τις Αρχές- προέρχονται από τις μίζες.
Από την έρευνα του ereportaz.gr προκύπτει ότι αυτή τη στιγμή στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ έχουν μπει 28 στρατιωτικοί αλλά και πολιτικά πρόσωπα τα οποία υπηρέτησαν σε θέσεις-κλειδιά. Ήδη οι Αρχές έχουν προχωρήσει σε άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών ενώ οι απαντήσεις από τις Τράπεζες αλλά και η διασταύρωση στοιχείων προκαλούν δέος: Σε ορισμένες περιπτώσεις ο αδικαιολόγητος πλουτισμός ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια ευρώ, στις πιο απλές μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ…
Από τα στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεση μας προκύπτει ότι ο έλεγχος έχει «περικυκλώσει» για τα καλά πρόσωπα τα οποία υπηρέτησαν στην ΓΔΑΕΕ και τοποθετούνται στον στενό πυρήνα του πρώην γενικού διευθυντή Εξοπλισμών και τρόφιμου του Κορυδαλλού, κ. Γιάννη Σμπώκου. Μεταξύ αυτών βρίσκονται και ορισμένοι αντικαταστάτες του οι οποίοι εμπλέκονται και σε άλλες υποθέσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων.
smpokos-tsoxatzopoulos-660
Ένας εξ’ αυτών είναι ο Γ.Γ. για τον οποίο από τις 26 Φεβρουαρίου 2012 έχει δοθεί εντολή για άνοιγμα των τραπεζικών του λογαριασμών. Το ίδιο ισχύει και για τον Ζ.Α. τον οποίο οι στρατιωτικοί παρατηρητές εντάσσουν στον κύκλο των άμεσων συνομιλητών του κ. Σμπώκου. Το ΣΔΟΕ έχει αιτηθεί το άνοιγμα των τραπεζικών του λογαριασμών, επίσης από τον Φεβρουάριο του 2012. Στο στάδιο επεξεργασίας βρίσκονται και οι υποθέσεις των Ν.Λ. και Ο.Λ. (πρόκειται για συγγενικά πρόσωπα) για τα οποία έχει δοθεί εντολή ξεψαχνίσματος των τραπεζικών τους λογαριασμών από τις 14 Δεκεμβρίου 2012. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει όμως και η περίπτωση του Γ.Κ. εκ των διαδόχων του Σμπώκου. Πρόκειται για πρόσωπο ήδη εμπλεκόμενο με τη δικαιοσύνη που έχει κληθεί ως απολογούμενος ενώπιον των ανακριτικών Αρχών.
Μάλιστα το προσεχές διάστημα η λίστα με τους ελεγχόμενους αναμένεται να επεκταθεί καθώς στα γραφεία της Δίωξης έχουν φτάσει πληροφορίες για αρκετές περιπτώσεις, απόστρατων πλέον, αξιωματικών που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τον τρόπο διαβίωσής τους. Ενδεικτικά αναφέρουν περιπτώσεις πρώην αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας οι οποίοι έχουν χτίσει βίλες στα βόρεια προάστια και διάγουν πολυτελή βίο. «Πρόκειται για περιπτώσεις που εκ πρώτης όψεως ξαφνιάζουν. Βέβαια τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο σε περίπτωση που δεν σημειωθεί ένας ενδελεχής έλεγχος», αναφέρουν χαρακτηριστικά ερωτώμενοι για τη συλλογή στοιχείων, την αποκαλούμενη νέα φουρνιά, που έχουν στην κατοχή τους κυρίως μέσω καταγγελιών που έχουν γίνει.
Το 1,5 εκατ. του Ματαντού, ο Θεοδωρουλάκης και η παρέα της HDW
Εκτός από την «παρέα Σμπώκου» οι «Ράμπο» του ΣΔΟΕ κύκλωσαν και πρόσωπα τα οποία σχετίζονται με την υπόθεση των υποβρυχίων και τη διακίνηση εκατομμυρίων ευρώ ως μίζες για την υπόθεση των υποβρυχίων. Ο λόγος για τον εφοπλιστή Μιχάλη Ματαντό, επικεφαλής της MIE, και τους κ.κ. Στάμου και Λαδόπουλο, συνταξιούχους του Πολεμικού Ναυτικού οι οποίοι μετά την αποχώρησή τους συνεργάστηκαν με τον εφοπλιστή.
Στον μεν Μιχάλη Ματαντό ο έλεγχος σε βάθος δεκαετίας αποκάλυψε αποκρυβείσα ύλη 1.150.000 εκατομμύρια ευρώ, στον Στάμου 1.5 εκατομμύριο ευρώ ενώ στον Λαδόπουλο 200.000 ευρώ.
Η ιστορία του εφοπλιστή ο οποίος κατοικεί μόνιμα σε ένα Πύργο της Αγγλίας και απασχολείται ως broker των βασιλικών οικογενειών παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς σύμφωνα με τα κατηγορητήρια που συντάχθηκαν τον εμφανίζουν ως τον βασικό διακινητή της HDW/Ferrostaal για την υπόθεση των υποβρυχίων. Από τους λογαριασμούς του φέρονται να παρέλασαν περισσότερα από 60 εκατ. ευρώ τα οποία κατέληξαν σε Έλληνες πολιτικούς και αξιωματούχους. Απολογούμενος πριν από λίγους μήνες ενώπιον των ανακριτών Μαλλή και Σταυρόπουλου ο «λόρδος» αρνήθηκε ότι τα χρήματα ήταν δικά του. Υποστήριξε ότι άνηκαν στους Γερμανούς της ΗDW και ότι εκείνος –σε αρκετές περιπτώσεις- δεν γνώριζε τους πραγματικούς δικαιούχους των λογαριασμών.
Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 90’ ο Ματαντός δεν έκανε δουλειές στην Ελλάδα έως ότου οι Γερμανοί της HDW του ζήτησαν να «δουλέψει» με τη χώρα μας. Στο μεταξύ ο αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, Πάνος Στάμου έχει αποχωρήσει από το Σώμα. Συνεργάζεται με τον Ματαντό και τρέχουν το πρόγραμμα. Ο Στάμου φαίνεται να δέχθηκε στην Royal Βank of Scotland στην Ελλάδα το έτος 1999 ποσό 3.320.000 δρχ. από την εταιρεία Μarine and Ιndustrial Εnterprises, συμφερόντων του Ματαντού. Από έλεγχο της φορολογικής του δήλωσης, επισημαίνουν οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ, εμφανίζεται να αγοράζει ακίνητο αξίας 155.137.014 δρχ. και να καλύπτεται το ποσό αυτό από δάνεια ή δωρεές.
Ενώπιον του ανακριτή ο Ματαντός υποστήριξε ότι «ο Στάμου δούλεψε 15 χρόνια περίπου για εμένα σε όλα τα τμήματα της εταιρίας, δηλαδή σε νέες κατασκευές εμπορικών πλοίων, καθώς και σε πωλήσεις προς το Πολεμικό Ναυτικό. Επρόκειτο δηλαδή για ένα στέλεχος πολλαπλών αρμοδιοτήτων κατά καιρούς και υπέγραψε μάλιστα χαρτί συμμορφώσεως με εμένα ότι δεν θα έδινε από αυτά λεφτά σε τρίτους. Η συμφωνία προέβλεπε πενταετή αποχή του από δραστηριότητες περεμφερείς με αυτές και αποτελούσε και ένα εφάπαξ για τον ίδιο».
Πόσο τυχαία όμως ήταν η επιλογή των συγκεκριμένων προσώπων από τον Ματαντό για να συνεργαστεί επάνω στα ελληνικά project;
Ο έτερος συνεργάτης του εφοπλιστή, ο Λαδόπουλος, ήταν συμμαθητής του πρώην Α/ΓΕΝ, Γιώργου Θεοδωρουλάκη ο οποίος έφυγε από τη ζωή ξαφνικά νικημένος από τη λευχαιμία. Ο Θεοδωρουλάκης είχε υπηρετήσει στο ελληνικό κλιμάκιο στο Κίελο της Γερμανίας. Στα Ναυπηγεία της HDW. Στη Γερμανία γνωρίζει και παντρεύεται τη Σαμπίνα κόρη γερμανού αξιωματικού όπου υπηρετεί εκεί. Ο Γιώργος Θεοδωρουλακης παιδι του αδελφου της Χρυσής Βαρδινογιαννη είχε την φήμη του σκληρού αλλα ακριβοδίκαιου αξιωματικού που οι πάντες περιξ του Ναυτικού διεβλεπαν απο πολύ νωρίς οτι ο συγκεκριμένος αξιωματικός εχει το “άστρο ” της αρχηγιας. Στα τέλη της δεκαετίας του ´90 επι υπουργού Τσοχατζοπουλου ο Θεοδωρουλακης καταλαμβάνει τις θέσεις του  Αρχηγού Στόλου και εν συνέχεια του Αρχηγού ΓΕΝ. Γρήγορα κερδίζει την εμπιστοσύνη του Ακη Τσοχατζοπουλου και γίνεται ο σύμβουλος του όχι μόνο για θέματα του ναυτικού αλλά και για τους τρεις Κλάδους.
021219-N-2903K-002
Φίλος του Θεοδωρουλάκη, ο οποίος κατονομάστηκε από τον Π. Ευσταθίου ως ο παραλήπτης 300.000 ευρώ για συμβουλές στην ATLAS, είναι και ο Πάνος Στάμου με τον οποίο συνυπηρέτησαν στη Γερμανία. Στη συνέχεια ο Στάμου μετατρέπεται σε εκπρόσωπο της HDW στις διαπραγματεύσεις της με το Πολεμικό Ναυτικό, ενώ οι δυο άνδρες ξανασμίγουν στις αρχές του 21ου αιώνα στη Σαντορίνη. Είναι η εποχή που ο Κρητικός ναύαρχος επενδύει το εφάπαξ του χωρίς ωστόσο να παρουσιάσει υπερβολή ή χλιδή στον τρόπο διαβίωσής του. Τους δυο άνδρες ενώνει και ένα ακόμη παιχνίδι της τύχης καθώς ο Στάμου χωρίζει από τον γάμο του και παντρεύεται την γραμματέα του Θεοδωρουλάκη.Κουμπάρος γίνεται ο Μιχάλης Ματαντός.
Έτσι λοιπόν, στρατιωτικοί αναλυτές παρατηρούν, ότι από τα μέσα της δεκαετίας του 90΄ οι Γερμανοί της HDW έμοιαζαν έτοιμοι να παίξουν δυνατά στη μάχη για τα υποβρύχια. Όλες οι συνθήκες τους ευνοούσαν καθώς εκτός από την γερμανόφιλη κυβέρνηση, υπήρχαν και γερμανοτραφείς αξιωματικοί οι οποίοι και προέκριναν τελικά τη λύση των γερμανικών υποβρυχίων, κάτι που χαροποίησε και το Μαξίμου. Έτσι λοιπόν την ώρα της μεγάλης κρίσης η γερμανική ΗDW είχε στην δουλεψη της ένα ολόκληρο επιτελείο με κορμό απόστρατους συμμαθητές της τότε ηγεσίας του Ναυτικού.