13 Δεκ 2016

ΣΚΟΠΙΑ: Ούτε εκλογές δεν μπορούν να κάνουν! Καταγγελίες για νοθεία από την αντιπολίτευση

Η σοσιαλδημοκρατική αντιπολίτευση αρνήθηκε να αναγνωρίσει την οριακή εκλογική νίκη της δεξιάς στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής στην ΠΓΔ της Μακεδονίας, καταγγέλλοντας για πρώτη φορά εκλογικές «ατασθαλίες».

Οι εκλογές οργανώθηκαν κατόπιν συμφωνίας των πολιτικών κομμάτων της χώρας υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης με σκοπό να βγάλουν τη χώρα από την σοβαρή πολιτική κρίση που την έχει παραλύσει από το 2015. Η ψηφοφορία αναβλήθηκε τον Απρίλιο και τον Ιούνιο.
Στην εξουσία από το 2006, αλλά κατηγορούμενο για αυταρχισμό και διαφθορά από την αντιπολίτευση, το VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι επικράτησε οριακά του σοσιαλδημοκρατικού SDSM με 38,06% έναντι 36,69% και εξασφαλίζει 51 έναντι 49 έδρες στο 120μελές κοινοβούλιο.
Ομως για το SDSM, που διεκδίκησε την εκλογική νίκη μόλις άρχισε η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων το βράδυ της Κυριακής, τα εκλογικά αποτελέσματα δείχνουν ότι «η εξουσία ηττήθηκε και ότι οι πολίτες επέλεξαν τη ζωή και την αλλαγή».
«Πριν ακόμη η εκλογική επιτροπή ανακοινώσει τα τελικά αποτελέσματα, ένα πράγμα είναι σαφές. Ο καιρός των πολιτικών του είδους του Νίκολα Γκρούεφσκι έχει παρέλθει», ανακοίνωσε το SDSM.
Η βούληση των πολιτών υλοποιήθηκε, αναφέρεται στην ανακοίνωση του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος «παρά την πληθώρα των ατασθαλιών και των πιέσεων κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, οι οποίες επηρέασαν το εκλογικό αποτέλεσμα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη που επόπτευσε με τους 340 παρατηρητές του την διεξαγωγή τις εκλογές στην ΠΓΔΜ ανακοίνωσε ότι σε γενικές γραμμές η ψηφοφορία ήταν καλά οργανωμένη και ότι δεν καταγράφηκαν σοβαρά περιστατικά.
Μέχρι την έκδοση της ανακοίνωσης του SDSM, δεν είχαν υπάρξει καταγγελίες για σημαντική νοθεία.
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ