12 Δεκ 2016

Εκλογές χωρις νικητή στα ΣΚΟΠΙΑ , διαιωνίζουν το αδιέξοδο

Χωρίς καθαρή διέξοδο από μια βαθιά πολιτική κρίση που ταλανίζει την χώρα τα τελευταία δυο χρόνια, άφησαν την ΠΓΔΜ οι χθεσινές βουλευτικές εκλογές που έγιναν κάτω από την αυστηρή επιτήρηση της Ε.Ε. και διεθνών οργανισμών καθώς...
τα δυο μεγάλα κόμματα το κυβερνών VMRO-DPMNE και το αντιπολιτευόμενο  SDSM, αναδεικνύονται σχεδόν ισόπαλα, με την διαφορά υπέρ του πρώτου να αγγίζει μόλις τις είκοσι χιλιάδες ψήφους.
Μετά από μια περίοδο που σφράγισαν οι οξύτατες αντιπαραθέσεις, οι κατηγορίες για διαφθορά και για αντιδημοκρατικές πρακτικές εναντίον του  πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος απαντούσε με κατηγορίες για αντεθνική δράση από τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Ζοραν Ζαεφ και για προσπάθεια μετατροπής της χώρας σε ομοσπονδία με το Αλβανικό στοιχείο, οι κάλπες δεν έδωσαν καθαρή λύση, δίνοντας έτσι την ευκαιρία από χθες το βράδυ τόσο ο Ν. Γκρούεφσκι όσο και ο Ζ. Ζαεφ να δηλώνουν νικητές.
Τα οριστικά αποτελέσματα αναμένεται να εκδοθούν σήμερα αλλά με καταμετρημένο το 98% των ψήφων  τα δυο μεγάλα κόμματα φαίνεται να κερδίζουν από 51 έδρες (σε σύνολο 123 εδρών) και το VMRO-DPMNE να προηγείται με μια διαφορά σχεδόν 20.000 ψήφων σε όλη την χώρα.
Με την επιφύλαξη της οριστικής και τελικής καταμέτρησης των ψήφων  και της κατανομής των εδρών, θεωρείται πιθανότερο να επιδιωχθεί η συνέχιση της κυβερνητικής συνεργασίας του Ν. Γκρούεφσκι με το αλβανικό κόμμα DUI και με κάποιο ακόμη μικρότερο κόμμα, καθώς  οι συμμαχίες που μπορεί να επιδιώξει  ο αρχηγός της αντιπολίτευσης  Ζοραν Ζαεφ, δύσκολα θα του εξασφαλίσουν τον αναγκαίο αριθμό βουλευτών  για την  συγκρότηση κυβέρνησης.
Ο Νίκολα Γκρούεφσκι όμως θα έχει να αντιμετωπίσει σοβαρότατες προκλήσεις: κάθε προσπάθεια κουκουλώματος υποθέσεων διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας που βαραίνουν στελέχη της κυβέρνησης του και του κόμματος του, θα προκαλέσει νέο κύμα αντιδράσεων από την ενισχυμένη αντιπολίτευση .
Η ευρωατλαντική πορεία της χώρας είναι το άλλο μεγάλο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίσει η νέα σκοπιανή κυβέρνηση, που υποχρεωτικά όμως περνάει από την Ελλάδα και την επίλυση του θέματος της ονομασίας. Εφόσον η πολιτική ηρεμία αποκατασταθεί τότε θα αυξηθεί η πίεση τόσο της Ε.Ε. όσο και της Ουάσιγκτον για να δοθεί ως «κίνητρο» ομαλοποίησης και συμφιλίωσης στο εσωτερικό της χώρας, η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. αλλά και η ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Ο κ .Γκρουέφσκι ως ο πλέον σκληρός υποστηρικτής του «μακεδονισμού» θεωρείται απίθανο υπό τις παρούσες μάλιστα συνθήκες να συναινέσει σε έναν συμβιβασμό με την χώρα μας για το θέμα του ονόματος, πέραν αυτού που επανειλημμένα είχε υποστηρίξει και προβλέπει ουσιαστικά κάποια μορφή διπλής ονομασίας, που θα διατηρεί για μια σειρά χρήσεις το συνταγματικό όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και δεν θα θίγει το «μακεδονικό Έθνος, τη μακεδονική γλώσσα και μακεδονική ταυτότητα», θέση που δύσκολα βρίσκει σημεία σύγκλισης με την Ελληνική θέση για ονομασία με «γεωγραφικό προσδιορισμό για erga omnes χρηση».
Ένα σημαντικό πολιτικό και διπλωματικό όπλο στα χέρια της νέας σκοπιανής κυβέρνησης  είναι ο ρόλος της χώρας στο μεταναστευτικό, καθώς πλέον από πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις η ΠΓΔΜ θεωρείται το τελευταίο ανάχωμα ανακοπής των μεταναστευτικών ροών και σήμερα αλλά και για την απευκταία περίπτωση που ο οι σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας οδηγηθούν σε αδιέξοδο, με αποτέλεσμα ο κ. Ερντογάν να υλοποιήσει την απειλή ανοίγοντας την στρόφιγγα των προσφυγικών ροών προς την Ελλάδα.
Ήδη η κατάσταση αυτή, η οποία έχει αναβαθμίσει τον ρόλο της ΠΓΔΜ, δημιουργεί ένα απολύτως σαθρό υπόβαθρο ,τόσο για την ομαλοποίηση των σχέσεων με την  Ελλάδα που με επιλογή του Νίκου Κοτζιά στρέφεται σε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, χαμηλής πολιτικής, αλλά δυσχεραίνει και την πρόοδο στο θέμα του ονόματος, καθώς η ΠΓΔΜ ενθαρρυμένη από την στήριξη που της προσφέρουν ευρωπαϊκές χώρες όπως η Αυστρία, η Γερμάνια, οι χώρες του Visegrad αλλά και οι ΗΠΑ, έχει όλο και λιγότερα κίνητρα να προχωρήσει σε συμβιβασμό στο θέμα της ονομασίας.   
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως έχει το αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά τα αλβανικά κόμματα. Το συγκυβερνών DUI του Αλί Αχμετι, κερδίζει και πάλι την πρώτη θέση αλλά με σημαντική μείωση της εκλογικής δύναμης του όπως και το άλλο μεγάλο αλβανικό κόμμα το DPA, λόγω της πολυδιάσπασης της αλβανικής ψήφου σε αρκετά μικρότερα κόμματα που εμφανίστηκαν  στις εκλογές.
Όμως το νέο στοιχείο στα πολιτικά πράγματα της ΠΓΔΜ, είναι η σημαντική μετατόπισή Αλβανών ψηφοφόρων στο αντιπολιτευόμενο SDSM, κάτι που αποτελεί μια σαφή ένδειξη αποδοκιμασίας του Αλβανικού στοιχείου στην σκληρή εθνικιστική πολιτική του Ν. Γκρούεφσκι, αλλά και στην πολιτική επιλογή του Ζοραν Ζαεφ να υποστηρίξει  το αίτημα για χρήση της αλβανικής γλώσσας ως επίσημης γλώσσας της ΠΓΔΜ σε όλη την χώρα και όχι μόνο στις περιοχές που οι Αλβανοί αποτελούν πλειοψηφία.
Αυτό όμως πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο ζήτημα, καθώς το VMRO-DPMNE έχει κατηγορήσει τον αρχηγό της αντιπολίτευσης ότι ουσιαστικά οδηγεί την χώρα  σε ομοσπονδοποίηση, υποκύπτοντας στις απαιτήσεις της αλβανικής μειονότητας.
http://www.thetoc.gr/