30 Δεκ 2016

«Στο Θεό» το βρετανικό χρηματιστήριο - Το Brexit σώζει την Βρετανία

Ο βρετανικός δείκτης blue-chip FTSE 100 ολοκλήρωσε σήμερα το 2016 σε νέο ιστορικό υψηλό, με το ράλι των μεταλλευτικών μετοχών και την υποχώρηση της στερλίνας μετά την ψήφο του Ιουνίου υπέρ του Brexit να προσφέρουν στήριξη στην αγορά.
Ο δείκτης, που περιλαμβάνει εταιρίες με διεθνή προσανατολισμό, έκλεισε με άνοδο 0,3% στο ιστορικά υψηλό επίπεδο των 7.142,83 μονάδων, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 7.129,83 που σημειώθηκε φέτος τον Οκτώβριο. Το 2016, ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 14,4%, σημειώνοντας μεγάλη υπεραπόδοση έναντι άλλων βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Ευρώπης.
Σύμφωνα με αναλυτές, η σημαντική υποχώρηση της στερλίνας βοήθησε τις εταιρίες του δείκτη που έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό και οι οποίες αντλούν μεγάλο μέρος των εσόδων τους σε δολάρια.
Η άνοδος του FTSE ήταν επίσης αποτέλεσμα του ισχυρού ράλι των μεταλλευτικών μετοχών, με τον σχετικό κλαδικό δείκτη να σημειώνει φέτος άλμα 101,5% χάρη στις υψηλότερες τιμές των μετάλλων και τις προσδοκίες ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα τηρήσει την προεκλογική του δέσμευση να αυξήσει τις δαπάνες για υποδομές στις ΗΠΑ.