18 Δεκ 2016

Δήλωση – «βόμβα» του κατασκευαστή F-16: «Το F-35 είναι αναποτελεσματικό, επικροτώ την θέση Τραμπ» – Ποιοι και γιατί θέλουν η Ελλάδα να αποκτήσει το πιο αποτυχημένο μαχητικό

του Ανδρέα Μουντζουρούλια

Όπως φαίνεται το F-35 πλέον ακόμα και στις ΗΠΑ δέχεται δριμύτατη κριτική, καθώς μετά τον εκλεγμένο Πρόδερο Ντόναλντ Τραμπ, ένας από τους βασικούς σχεδιαστές του F-16 μιλώντας σε ρωσικό μέσο, υποστήριξε την θέση Τραμπ, χαρακτηρίζοντας μάλιστα το αεροσκάφου 5ης γενιάς ως αναποτελεσματικό.

«Επικροτώ τις δηλώσεις Τραμπ για το F-35, πρόκεται για ένα αναποτελεσματικό αροσκάφος με πολλά προβλήματα. Υποψιάζομαι πως το επιτελείο του Τραμπ γνωρίζει αρκετά για την κατασκευή του F-35 και για τα προβλήματα που έχει.

Μην ξεχνάμε πως η παραγωγή αυτού του αεροσκάφους αποτελεί το μεγαλύτερο σκάνδαλο για την αμερικανική στρατιωτική βιομηχανία. Η κατασκευή της ατομικής βόμβας, η ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων σκεφτείτε δεν κόστισε όσο το F-35, όπως τόνισε ο Pierre Sprey.»

Ο Sprey επεσήμανε επίσης πως το αεροσκάφος θα κοστίσει συνολικά στον Αμερικανό φορολογούμενο 400 δισ. $ και μέχρι το τέλος της ζωής του F-35 το ποσό θα ξεπεράσει το 1.5 τρισεκατομμύρια $.

Επίσης τόνισε πως το F-35 αντιμετωπίζει αρκετά τεχνικά θέματα. Δεκαπέντε επιχειρησιακά αεροσκάφη από τον Οκτώβριο του 2016 μέχρι σήμερα έχουν αντιμετωπίσει αρκετές βλάβες και έχουν καθηλωθεί.

«Είναι πολλά τα προβλήματα για κάτι που όχι μόνο δεν λειτουργεί, αλλά στην πραγματικότητα βλάπτει την αμερικανική αεροπορία. Για κάθε F-35 που κατασκευάζουμε, χάνουμε την δυνατότητα αναβάθμισης των ήδη υφιστάμενων αεροσκαφών, τα οποία είναι καλύτερα από τα F-35.»

Οι δηλώσεις του πρώην κατασκευαστή του F-16 πρέπει να προβληματίσουν όχι μόνο το αμερικανικό βιομηχανικό σύμπλεγμα, αλλά και το εγχώριο δημοσιογραφικό, που προωθεί αυτό το μαχητικό, όπως και την πολιτική ηγεσία που επιθυμεί την αγορά του, άσχετα αν κάτι τέτοιο συμβαίνει για ψηφοθηρικούς λόγους, καθώς η αγορά του από την χώρα μας είναι ανέφικτη.

Το αμερικανικό F-35 προοριζόταν να αποτελέσει τον «διάδοχο» του F-16, ένα stealth μαχητικό πολλαπλών ρόλων, προοριζόμενο για να πλαισιώσει το μαχητικό εναέριας υπεροχής F-22 Raptor, αλλά και για να εξαχθεί σε συμμαχικές χώρες. Ωστόσο, έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο προβληματικά προγράμματα εξοπλισμών στην ιστορία των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, με την ανάπτυξή του να διαρκεί 15 χρόνια και να χαρακτηρίζεται από σειρά πολλών προβλημάτων.

Τα πιο πρόσφατα εξ αυτών έχουν να κάνουν με το εκτινασσόμενο κάθισμα, το οποίο δεν καλύπτει τα κριτήρια όσον αφορά στην ασφάλεια του πιλότου (συγκεκριμένα φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα όσον αφορά στον τραυματισμό λαιμού), ενώ έχει περιορισμένη δυνατότητα αντίδρασης σε απειλές!

Η ανάπτυξη του μαχητικού (το οποίο προορίζεται να ενταχθεί και στο οπλοστάσιο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων) έχει ήδη κοστίσει ένα τρισεκατομμύριο δολάρια – κόστος στο οποίο συμμετείχαν και άλλες χώρες, όπως η Μ. Βρετανία, στην υπηρεσία των ενόπλων δυνάμεων της οποίας ήταν να ενταχθεί το 2012, ωστόσο αυτό έχει αναβληθεί για το 2023.

Όπως ανέφερε ο Τζάστιν Μπρονκ, στρατιωτικός αναλυτής του RUSI (Royal United Services Institute), πρόκειται για ένα από τα πιο προβληματικά προγράμματα μαχητικών στην ιστορία- και εάν το αεροσκάφος άρχιζε να χρησιμοποιείται στην παρούσα κατάσταση, οι πιλότοι δεν θα μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν όπως θα έπρεπε, λόγω των πολλών τεχνικών προβλημάτων.

Το τελευταίο διάστημα πάντως και στην Ελλάδα υπάρχουν  «φωνές» που επιθυμούν να εντάξουν το F-35 στην ΠΑ. Όπως αναφέραμε κάτι τέτοιο έχει αποκλειστεί πλέον και μόνο για λόγους προσωπικούς διαδίδεται η αγορά του αεροσκάφους 5ης γενιάς.

Οι υπεύθυνοι της Άμυνας θα πρέπει να αναβαθμίσουν πρώτα και τον στόλο των F-16, καθώς μόνο τα αναβαθμισμένα F-16 έχουν την δυνατότητα αποτελεσματικής διασύνδεσης και διαλειτουργικότητας με τα F-35 στο σύγχρονο πολεμικό τοπίο. Τέτοια αναβάθμιση δεν προβλέπεται για τα F-16 της πολεμικής μας αεροπορίας, στην περίπτωση βέβαια που κάτι τέτοιο λάβει χώρα τότε θα απαιτηθούν τουλάχιστον τρία έτη ολοκλήρωσης της ανάπτυξης και προμήθειας των απαιτουμένων νέων ηλεκτρονικών συσκευών.

Ο ΥΕΘΑ θα πρέπει να γνωρίζει επίσης ότι η απόκτηση έστω και μιας μοίρας των πολύ ακριβών F-35 (100 εκατ. δολάρια ανά τεμάχιο χωρίς τα οπλικά συστήματα) για την πολεμική μας αεροπορία είναι όνειρο απατηλό, ιδιαίτερα σε μια εποχή που η χώρα δεν διαθέτει κονδύλια ούτε για την αγορά φτηνών ανταλλακτικών για τις ΕΔ.

Η χώρα μας θα πρέπει να στραφεί σε άλλες αγορές, καθώς η απόκτηση του F-35 είναι τελείως ανεδαφική και επιχειρησιακά εξωφρενική. Θα μπορούσαμε για παράδειγμα να αντιμετωπίσουμε την τουρκική προκλητικότητα με πολύ φθηνότερα αλλά εξ” ίσου τεχνολογικά προηγμένα ρωσικά μαχητικά κρούσης stealth ή και με κατάλληλα συστήματα ραντάρ που ανιχνεύουν στόχους stealth.