12.12.16

ΕΙΧΕ ΑΙΤΗΘΕΙ ΓΙΑ ΑΣΥΛΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Αυτός είναι ο αρχηγός του δουλεμπορικού κυκλώματος με «άρωμα» ISIS

Για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης εκδόθηκαν βουλεύματα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, τα οποία επέτρεψαν μαζικές άρσεις τηλεφωνικού
απορρήτου και καταγραφή της δραστηριότητας των μελών του κυκλώματος εκτός οικίας, με συσκευές ήχου, εικόνας ή με άλλα ειδικά τεχνικά μέσα.
Από τις πολύμηνες αστυνομικές έρευνες προέκυψε ότι βασικό ρόλο στο εγκληματικό δίκτυο έχει 28χρονος Ιρανός, γνωστός ως Αρίγια (στη φωτό), που έχει αιτηθεί άσυλο από τη χώρα μας, ενώ υπήρξαν και ενδείξεις για σχέσεις με τον ISIS.
Σοβαρή εμπλοκή στην υπόθεση έχουν ακόμη τρία άτομα. Ενας 28χρονος Αλγερινός, που έχει κατηγορηθεί στην Ισπανία λόγω της συμμετοχής του σε τρομοκρατική οργάνωση, ένας 41χρονος Ιρανός, γνωστός ως Σαΐντ, που διατηρεί καφετέρια σε κεντρικό δρόμο της Κυψέλης και σε βάρος του εκκρεμεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης από τις Βελγικές Αρχές για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που διακινεί πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή και τη Συρία προς την Ευρώπη, και ενός Ιρανού ιδιοκτήτη ταξιδιωτικού γραφείου στην Κυψέλη.
Από τις τηλεφωνικές συνομιλίες του που κατέγραψε ο «κοριός» της ΕΛ.ΑΣ. προέκυψε ότι τα μέλη του κυκλώματος είχαν συνεργούς στο Ιράν, οι οποίοι εξασφάλιζαν έκδοση νόμιμων θεωρήσων ―visas από ευρωπαϊκές πρεσβείες στην Τεχεράνη με τις οποίες επιτρεπόταν στους μετανάστες να ταξιδέψουν προς Λονδίνο, Βρυξέλλες, Βερολίνο, κ.ά. Οταν έφταναν στην ευρωπαϊκή πόλη, το κύκλωμα τούς προμήθευε με υψηλής ποιότητας πλαστογραφημένα διαβατήρια. Μόνο στις 8 Δεκεμβρίου, ημέρα όπου ξεκίνησε η αστυνομική επιχείρηση σύλληψης των εμπλεκομένων, είχαν οργανωθεί 5 ταξίδια με πτήσεις από το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος προς Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Αυστρία, κ.ά.
Τα μέλη του κυκλώματος χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες λέξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι παραγγελίες γινόντουσαν με τις εξής φράσεις:
τετράδια = διαβατήρια
κάρτες = ταυτότητες
καθαρό = έγγραφα χωρίς σφραγίδες
πελάτες ή επιβάτες = διακινούμενοι
πρόγραμμα = ειδικό λογισμικό αλλοίωσης διαβατηρίων
Η δράση της δουλεμπορικής οργάνωσης προσδιορίζεται χρονικά από τον Ιούνιο του 2016. Σύμφωνα με την αστυνομία, τουλάχιστον έξι από τους κατηγορούμενους που διαμένουν στην Ελλάδα έχουν δελτίο αιτούντος διεθνούς προστασίας, ενώ οι αστυνομικοί έχουν διακριβώσει ότι το κύκλωμα είχε κανονίσει παράνομη είσοδο οκτώ Ιρανών, από την Τουρκία στην Κω και τη  Λέσβο, στις 4 και 20 Οκτωβρίου αντίστοιχα.
Από τις έρευνες της αστυνομίας διαπιστώθηκε ότι τα μέλη της οργάνωσης που είχαν ως έδρα την Αθήνα προμηθευόταν κλεμμένα ή απολεσθέντα διαβατήρια από συνεργούς τους στην Ισπανία. Με χρήση ειδικού λογισμικού και τεχνολογικού εξοπλισμού (λέιζερ), αλλοίωναν τη φωτογραφία (χρώμα ματιών, μαλλιών, κ.ά) ή την αντικαθιστούσαν με φωτογραφία μετανάστη. Το κόστος του ταξιδιού από την Ελλάδα στην Ιταλία κυμαίνονταν από 3.000 έως 5.000 ευρώ, από τη Ελλάδα στη Γερμανία από 6.000 έως 9.000 ευρώ, ενώ αντίστοιχα από την Ελλάδα στη Μ. Βρετανία μεταξύ 10.000 και 15.000 ευρώ.
Για το χρονικό διάστημα που οι «πελάτες/επιβάτες» θα διέμεναν στην Αθήνα, το κύκλωμα είχε νοικιάσει δύο σπίτια στην πλατεία Βικτωρίας, ειδικά για αυτόν τον σκοπό. Σε έρευνα που πραγματοποίησαν αστυνομικοί στα δύο σπίτια, εντόπισαν επτά αλλοδαπούς. Κατά την εξέτασή τους, οι τέσσερις δήλωσαν φόβο για τη ζωή τους και είπαν ότι «τα άτομα αυτά είναι πολύ επικίνδυνα», αρνούμενοι να συνεργαστούν με τις αρχές.
Η εγκληματική οργάνωση είχε αναπτύξει δικό της «κοινωνικό δίκτυο» με Ιρανούς και αλλοδαπούς διαφόρων εθνικοτήτων που ζουν κυρίως σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας, hotspots και διαφημιζόταν από στόμα σε στόμα για παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσίων.
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ
εθνος