8 Δεκ 2016

Η Βενετία θέλει να αυτονομηθεί – Venexit (VIDEO)

venexit
Το περιφερειακό συμβούλιο, στη βόρεια ιταλική περιφέρεια της Βενετίας, έχει εγκρίνει ένα νομοσχέδιο που ορίζει τον πληθυσμό της περιοχής ως «μειονότητα».

Η κίνηση αυτή έχει ήδη βαπτιστεί «Venexit» και θεωρείται ευρέως ως ένα επιπλέον βήμα προς την ανεξαρτησία της περιοχής από τη Ρώμη.
Το νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε το βράδυ της Τρίτης, ονομάζει τη Βενετία ως «εθνική μειονότητα», που σημαίνει ότι χαρακτηρίζει τους κατοίκους της ως Ενετούς, όπως αναφέρει η La Repubblica.
Επίσης κάτι τέτοιο σημαίνει ότι η γλώσσα στη Βενετία – θα είναι μια ξεχωριστή γλώσσα, παρ” ότι συχνά αναφέρεται ως μια διάλεκτος των ιταλικών – θα πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία και να χρησιμοποιείται σε δημόσιους οργανισμούς, ακόμα και στην οδική σήμανση.
Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει να περάσουν από εξετάσεις επάρκειας της γλώσσας, προκειμένου να αναλάβουν τα καθήκοντά τους. Παρά το γεγονός ότι η γλώσσα αναγνωρίστηκε επίσημα από το περιφερειακό συμβούλιο της Βενετίας το 2007, δεν αναγνωρίζεται σήμερα από το ιταλικό κράτος.
Πολλοί από αυτούς που είναι υπέρ της Ενετικής ανεξαρτησίας υποστηρίζουν ότι η περιοχή επιβαρύνεται από το δημόσιο χρέος της Ιταλίας και πιστεύουν ότι η ψηφοφορία θα προστατεύσει και θα αναζωογονήσει τον πολιτισμό της περιοχής.
Δείτε το βίντεο:
Πηγή: rt.com