10 Ιαν 2017

Αύξηση στις εξαγωγές για 4ο συνεχή μήνα

Σε ανοδική τροχιά έχουν εισέλθει οι ελληνικές εξαγωγές, οι οποίες σημείωσαν νέα αύξηση τον Νοέμβριο και για τέταρτο συνεχή μήνα παρά τα τεράστια προβλήματα που ταλανίζουν την εγχώρια αγορά. Τη δυναμική που εμφανίζει ο χώρος πιστοποιεί
και το γεγονός πως ύστερα από μεγάλο διάστημα υπάρχει θετικό πρόσημο στην αξια τους τόσο εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, όσο και συνολικά.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛ-ΣΤΑΤ, τον περασμένο Νοέμβριο η συνολική αξία των εξαγωγών αυξήθηκε κατά 4,2% (στα 2,21 δις ευρώ έναντι 2,12 δις του Οκτωβρίου του 2015). Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, προκύπτει (για 5ο συνεχόμενο μήνα) και νέα αύξηση της τάξης του 11,1% ή κατά 166,1 εκατ. ευρώ.
Η θετική επίδοση του Νοεμβρίου είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστούν στο 2,1% οι απώλειες που καταγράφονται στη συνολική αξία των εξαγωγών από τις αρχές του έτους, στα 23,15 δις ευρώ, από 23,64 δις ευρώ του 11μήνου του 2015). Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, στο 11μηνο του 2016 καταγράφονται σχεδόν διπλάσιοι ρυθμοί αύξησης από ότι στο 10μηνο του ίδιου έτους (αύξηση 2,1% έναντι αύξησης 1,2%). Και αυτό γιατί η αξία των εξαγωγών χωρίς πετρελαιοειδή διαμορφώθηκε στα 17,02 δισ. ευρώ από τα 16,67 δισ. του 11μήνου του 2015. Με τους συγκεκριμένους ρυθμούς, σύμφωνα μετον ΠΣΕ καθίσταται ακόμη περισσότερο εφικτή η κατάρριψη ενός ακόμη ιστορικού ρεκόρ εξωστρέφειας (χωρίς τα πετρελαιοειδή) για δεύτερη συνεχή χρονιά. Ο Σύνδεσμους υπογραμμίζει ωστόσο ότι για την κατάρριψη του ιστορικού ρεκόρ εξαγωγών (χωρίς πετρελαιοειδή) του 2015, απαιτούνται επιδόσεις της τάξης του 1,3 δισ. ευρώ για τον τελευταίο μήνα του έτους και υπενθυμίζει ότι παραδοσιακά ο Δεκέμβριος «υπόσχεται» εξαγωγές αξίας άνω του 1,5 δισ. ευρώ την τελευταία τριετία (εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών).
Αύξηση στις εξαγωγές για 4ο συνεχή μήνα
Η αύξηση των εξαγωγών κατά τον περασμένο Νοέμβριο, προήλθε από τις χώρες της ΕΕ (+10,7%), παρά την ενίσχυση των πιέσεων στις συνολικές εξαγωγείς προς Τρίτες Χώρες (-2,3%). Ως αποτέλεσμα αυτών των κινήσεων το μερίδιο των χωρών της ΕΕ διαμορφώθηκε στο 53% έναντι 47% των Τρίτων Χωρών. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εξαγωγές προς την ΕΕ αυξήθηκαν σε ποσοστό 13,8%, ενώ ανοδική ήταν και η πορεία των εξαγωγών προς τις Τρίτες Χώρες (+6,4%). Με άλλα λόγια, το ποσοστό των εξαγωγών προς χώρες της ΕΕ αποτελεί στο 65%, έναντι ποσοστού 35% των Τρίτων Χωρών.
Σε επίπεδο 11μήνου, οι συνολικές εξαγωγές της Ελλάδας πλέον καταγράφουν αύξηση κατά 2,6% προς τις χώρες της Ε.Ε., ενώ υποχωρούν κατά 7,7% προς τον υπόλοιπο Κόσμο. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, οι εξαγωγές προς την Ε.Ε. είναι αυξημένες κατά 5,2%, ενώ στις εξαγωγές προς Τρίτες Χώρες διατηρείται το αρνητικό πρόσημο (-4%). Το μερίδιο των χωρών της Ένωσης διατηρείται σε επίπεδα άνω του 68% (68,2% έναντι ποσοστού 31,8% των Τρίτων Χωρών).
Η πορεία ανά κλάδο 
Ενδεικτικό της βελτίωσης του κλίματος στο εξαγωγικό εμπόριο είναι το γεγονός ότι όλοι οι κλάδοι, με εξαίρεση τα πετρελαιοειδή, κινήθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο ανοδικά. Μάλιστα, 5 από τους 9 ανοδικούς κλάδους κατέγραψαν διψήφια ποσοστά αύξησης, με πρωταγωνιστές τα αγροτικά προϊόντα (κυρίως φρουτολαχανικά και ελαιόλαδο), καθώς και τα βιομηχανικά προϊόντα και τις πρώτες ύλες ενώ τα πετρελαιοειδή υποχώρησαν σε ποσοστό 11,5%.
Στον αντίποδα, η αναθέρμανση του κλίματος στο εμπόριο, δεδομένης και της συγκυρίας τόσο της εορταστικής περιόδου, όσο και της αύξησης των διεθνών τιμών του πετρελαίου, συμπαρέσυρε ανοδικά και την αξία των εισαγωγών, η οποία τον περασμένο Νοέμβριο αυξήθηκε κατά 2,9% (στα 3,77 δισ. ευρώ από 3,66 δισ. του Νοεμβρίου 2015). Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εισαγωγές αυξήθηκαν μεν, αλλά με χαμηλότερους ρυθμούς (+1,2% ή κατά 30 εκατ. ευρώ).
Σε επίπεδο 11μήνου, οι συνολικές εισαγωγές της χώρας εμφανίζονται οριακά αυξημένες (+0,5% στα 40 δισ. ευρώ). Χωρίς τα πετρελαιοειδή, οι εισαγωγές εμφανίζονται αυξημένες κατά 6,4% (ή κατά 1,9 δισ. περίπου), σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Ως αποτέλεσμα των παραπάνω κινήσεων, στο 11μηνο του 2016, καταγράφηκε αύξηση του συνολικού εμπορικού ελλείμματος 4,3% στα 16,9 δισ. ευρώ ενώ εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, το εμπορικό έλλειμμα εμφανίζεται αυξημένο κατά 11,8% ή κατά 1,56 δισ. ευρώ.
ημερησια