19 Ιαν 2017

Μήνυμα Ντράγκι σε Σόιμπλε: Αρκετά κερδίσατε οι Γερμανοί – Τώρα να κάνετε υπομονή για να “σηκωθούν” και οι άλλοι

Ξεκάθαρο μήνυμα με αποδέκτη τον ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας έστειλε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει μη βιώσιμο χρέος και θα πρέπει και οι Γερμανοί, που έχουν ...
επωφεληθεί από τις πολιτικές της ΕΚΤ, να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους κάνοντας υπομονή ώσπου να ανακάμψουν και οι οικονομίες των άλλων χωρών της Ευρωζώνης .
Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση για το ιταλικό χρέος, ο Ντράγκι είπε ότι η ΕΚΤ δεν βλέπει το χρέος καμίας χώρας ως “μη βιώσιμο”, ενώ πρόσθεσε πως στην περίπτωση της Ελλάδας υπάρχει ένα πρόγραμμα και διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και το ΔΝΤ.
Τόνισε ακόμα ότι οι Γερμανοί αποταμιευτές έχουν επωφεληθεί από τις πολιτικές της ΕΚΤ και σημείωσε πως τα χαμηλά επιτόκια είναι απαραίτητα σήμερα για να υπάρξουν υψηλότερα επιτόκια στο μέλλον.
«Η ανάκαμψη του συνόλου της ευρωζώνης είναι προς το συμφέρον όλων, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας. Τα πραγματικά επιτόκια θα ανέβουν, καθώς θα ενισχύεται η ανάκαμψη» ανέφερε.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά ή χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένο διάστημα.
Τόνισε ότι οι αγορές κρατικών ομολόγων θα συνεχιστούν με μηνιαία ρυθμό 80 δισ. δολάρια ως το τέλος Μαρτίου και από τον Απρίλιο με ρυθμό 60 δισ. ευρώ. Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί ως το τέλος του Δεκεμβρίου του 2017 ή και αργότερα αν χρειαστεί, πρόσθεσε.
Ανέφερε ακόμα πως οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας δεν συζήτησαν σήμερα περιορισμό του QE.
O κ. Ντράγκι υπερασπίστηκε τις αποφάσεις που έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ το Δεκέμβριο, υποστηρίζοντας πως έχουν ήδη βοηθήσει στην ενίσχυση του οικονομικού κλίματος.
Προειδοποίησε επίσης πως η ανάπτυξη της ευρωζώνης περιορίζεται από την έλλειψη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων από τα κράτη μέλη, ζητώντας μεγαλύτερη δραστηριότητα στον τομέα αυτό.
Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε πως παραμένει η ανάγκη για τη διατήρηση μιας υποστηρικτικής νομισματικής πολιτικής. «Αν το outlook γίνει λιγότερο ευνοϊκό είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε το πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού όσον αφορά το μέγεθος ή τη διάρκεια» επισήμανε.
Πηγή: koutipandoras.gr