12 Ιαν 2017

Μαινόμενος Ρ.Τ.Ερντογάν κατά ΗΠΑ και Ε.Ε.: «Τρομοκράτες είναι τα ειδικά συμφέροντα με ευρώ και δολάρια»

Σε νέες δηλώσεις προχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν βλέποντας την τουρκική λίρα να καταρρέει και την οικονομία της χώρας του να κλυδωνίζεται έντονα μιλώντας για «τρομοκράτες με δολάρια, ευρώ και επιτόκια» όπως είπε χαρακτηριστικά.  
 
Είναι γεγονός πως η τουρκική οικονομία δοκιμάζεται ιδιαίτερα με την ισοτιμία της λίρας να σπάει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο.
Έτσι μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Reina, η ισοτιμία της λίρας με το δολάριο και το ευρώ βρέθηκε σε νέο ιστορικό χαμηλό, κάτι που αύξησε τις πληθωριστικές πιέσεις.
Ο πληθωρισμός έχει φτάσει στο 8,53%, γεγονός που ασκεί πιέσεις στην Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας για αύξηση των επιτοκίων.
 Όμως, ο πρόεδρος Ερντογάν, παραβιάζοντας την ανεξαρτησία της νομισματικής πολιτικής που ανήκει στην Κεντρική Τράπεζα, ζήτησε με ευθεία πολιτική του παρέμβαση να μειωθούν περαιτέρω τα επιτόκια, προκειμένου να διευκολυνθεί ο δανεισμός και να ενταθεί η παραγωγική δραστηριότητα στη χώρα.
Μιλώντας σήμερα σε συνέλευση επαρχιακών αντιπροσώπων στην Άγκυρα ο τούρκος πρόεδρος ζήτησε για άλλη μια φορά από τους Τούρκους πολίτες να συνεχίζουν να πωλούν δολάρια και ευρώ που έχουν στην διάθεσή τους προκειμένου την απειλή.
Ο Ερντογάν είπε πως η τουρκική οικονομία δέχεται «τρομοκρατική επίθεση», από ξένα «ειδικά συμφέροντα» λέγοντας:
«Δεν υπάρχει καμία διαφορά σε ότι αφορά τους στόχους, μεταξύ των τρομοκρατών με ένα όπλο ή μια χειροβομβίδα στα χέρια τους και των τρομοκρατών που κρατούν δολάρια, ευρώ και επιτόκια».
Η αλήθεια είναι ότι ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίζεται αρκετά πανικοβλημένος αφενός με τις συνεχείς τρομοκρατικές επιθέσεις στη χώρα του και αφετέρου με την κατρακύλα της τουρκικής λίρας η οποία αντιμετωπίζει συνεχείς πιέσεις.
Μόνο το 2016 πραγματοποιήθηκαν 30 κύριες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τουρκία από κουρδικές οργανώσεις και την ISIS και αυτό σε συνδυασμό με την απόπειρα πραξικοπήματος έχει θέσει την οικονομία της χώρας εκτός ισορροπίας, κύρια λόγω των πληγμάτων που έχει δεχθεί ο κλάδος του τουρισμού.
Ο τουρισμός συμβάλλει κατά 13% στο τουρκικό ΑΕΠ, ενώ επηρεάζει τόσο το εγχώριο εμπόριο όσο και την εγχώρια βιομηχανική δραστηριότητα στις υπηρεσίες υποστήριξης του τουρισμού όπως  τρόφιμα, άλλα είδη πρώτης ανάγκης, εξοπλισμούς ξενοδοχείων, μεταφορές κλπ..
Μετά το τρομοκρατικό κτύπημα  στο αεροδρόμιο Ατατούρκ στην Άγκυρα τον περασμένο Ιούνιο, οι κρατήσεις των ξενοδοχείων μειώθηκαν κατά 69%, κα ο  αριθμός των τουριστών που έφθασαν στην Τουρκία μειώθηκε κατά 21% το 2016 σε σχέση με το 2015.
Η μείωση αυτή στον τουρισμό θα έχει αρνητικές επιπτώσεις όπως εκτιμάται στο ΑΕΠ του Τουρκίας το οποία θα μειωθεί κατ΄3,3% αυξάνοντας  παράλληλα και άλλο την ανεργία η οποία τον Σεπτέμβριο του 2016 κυμαινόταν στο 11,4%.
Ο Ενρτογάν πίσω από τις τρομοκρατικές επιθέσεις, ιδιαίτερα αυτή του Reina, βλέπει τις ΗΠΑ και άλλα «ειδικά συμφέροντα» που θέλουν  να γονατίσουν την τουρκική οικονομία και κάθε ημέρα γίνεται όλο και πιο τραχύς και ευθύς στις δηλώσεις του εναντίον της Δύσης, την ώρα που βλέπει τώρα στο πρόσωπο της Ρωσίας ένα ειλικρινή εταίρο.