27 Ιαν 2017

Συρία: Καθηλωμένες οι τουρκικές δυνάμεις που βρίσκονται στην αλ-Μπαμπ μετρούν καθημερινά απώλειες

Σε πρωτοφανές αδιέξοδο βρίσκονται οι τουρκικές δυνάμεις στη βόρεια Συρία στη προσπάθειά τους να καταλάβουν την όλη αλ-Μπαμπ, προπύργιο της ISIS στη περιοχή.
Όπως αναφέρεται σε διεθνή ΜΜΕ η τουρκική προσπάθεια για την ..
κατάληψη της πόλης έχει ανατραπεί πλήρως με αποτέλεσμα τόσο οι απώλειες να αυξάνονται όσο και το ενδεχόμενο ο συριακός Στρατός να κατορθώσει να θέσει υπό τον έλεγχό του πρώτος την πόλη.
Οι επίσημα αναγνωρισμένες τουρκικές απώλειες ανέρχονται σε τουλάχιστον 45 στρατιώτες ενδέχεται όμως να είναι πολύ μεγαλύτερες εξαιτίας των πολύ σοβαρών τραυματισμών  
Συνολικά στην «Ασπίδα του Ευφράτη» έχουν χάσει τη ζωή τους 53 Τούρκοι στρατιώτες όχι μόνο από το μέτωπο της αλ-Μπαμπ αλλά και γενικότερα.
Ο Πάτρικ Κόκμπουρν-ανταποκριτής Μέσης Ανατολής της βρετανικής εφημερίδας Independent αναφέρει πως η Τουρκία κατά την επιχείρηση «Ασπίδα Ευφράτη»  είχε «σε απρόσμενο μέτρο πολύ μεγάλες απώλειες».
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, ο τουρκικός Στρατός επιδιώκοντας να καταλάβει την αλ- Μπαπ στα βόρεια από το Χαλέπι, για πρώτη φορά εισήλθε σε ¨πραγματική μάχη¨ με τους μαχητές της ISIS και τότε άρχισε να έχει «σοβαρές και σε απρόσμενο βαθμό μεγάλες απώλειες σε στρατιώτες και σε εξοπλισμό».
Ο Κόκμπουρν ανέφερε πως καθώς η αντίσταση της ISIS είναι πιο αποφασιστική και έξυπνη από ότι προέβλεπε η Άγκυρα, η στρατιωτική επιχείρηση προχωρά «πολύ πιο αργά και με μεγαλύτερο κόστος».
Ο αρθρογράφος αναφέρει πως αρχικά προβλεπόταν με βολές πυροβολικού, αεροπορικές επιθέσεις και περιορισμένη χρήση στρατιωτών, η στήριξη των πολιτοφυλακών Τουρκμένων και Αράβων που βρίσκονται υπό την αιγίδα του FSA.
Ο ίδιος λέει πως η στρατηγική αυτή στα πρώτα στάδια της επιχείρησης, με την κατάληψη της Τζαραμπλούς, ήταν πετυχημένη. Στη συνέχεια όμως με τις ανορθόδοξες μεθόδους άμυνας της ISIS η κατάσταση κινδυνεύει να ανατραπεί εις βάρος της Τουρκιάς.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά η οργάνωση Μέτωπο Φετχί (πρώην al-Nusra), η οποία δεν μετέχει της εκεχειρίας άρχισε στρατιωτική επιχείρηση στα δυτικά από το Χαλέπι, κατά του FSA.
Εκτός όμως από το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται οι τουρκικές δυνάμεις η τουρκική ηγεσία αναιρεί τον ίδιο της τον εαυτό της στην κατάσταση που επικρατεί.
Έτσι ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ. Ερντογάν στις 23 Δεκεμβρίου είχε δηλώσει πως η αλ Μπαπ ¨κοντεύει να κυκλωθεί  και στις 27 Δεκεμβρίου πως περικυκλώθηκε πλήρως από τότε δεν έχει κάνει καμιά δήλωση επι του θέματος.
Έτσι με τις τουρκικές δυνάμεις να έχουν καθηλωθεί στα πρόθυρα της υποτιθέμενης περικυκλωμένης πόλης, , ανησυχία προκαλεί στην Άγκυρα η είδηση ότι οι δυνάμεις του Σύρου προέδρου Άσαντ άρχισαν να πλησιάζουν επικίνδυνα από τα νοτιοδυτικά.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι συριακές δυνάμεις βοηθούμενες από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς άρχισαν να πλησιάζουν την αλ-Μπαμπ φτάνοντας σε απόσταση 10-13 χιλιόμετρα, ενώ οι Τούρκοι βρίσκονται βόρεια σε απόσταση 15 χιλιόμετρα και χωρίς κανένα περιθώριο να μπορέσουν να κινηθούν.
Όπως μάλιστα αναφέρεται εάν οι Τούρκο κατορθώσου α μπουν στη πόλη αυτό θα είναι εξαιτίας του γεγονότος ότι θα την έχει εγκαταλείψει η ISIS και μόνο.
Τα εννέα τουρκικά άρματα μάχης που καταστράφηκα από επιθέσεις της ISIS σε πρόσφατο βίντεο εξακολουθούν να είναι εκεί όπως δείχνουν δορυφορικές φωτογραφίες
We got a recent satellite image of Al-Bab that shows all but two of the 8 Turkish tanks seen knocked out in recent IS video are still there
Ο συριακός Στρατός καταλαμβάνει το ένα μετά το άλλο τα χωρία νότια απο την αλ-Μπαμπ την ώρα που οι τουρκικές δυνάμεις απλά παρακολουθούν
Μάλιστα σύμφωνα με ορισμένες πηγές οι τουρκικές δυνάμεις αναγκάστηκαν να ανοίξουν προειδοποιητικό πυρ εναντίον μονάδων του συριακού Στρατού που προελαύνει κατά της αλ-Μπαμπ!

Παρά τα εντυπωσιακά ρεπορτάζ των τουρκικών τηλεοπτικών σταθμών το αδιέξοδο για τις δυνάμεις της «Ασπίδας του Ευφράτη» είναι δεδομένο